Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing FC Volendam – FC Emmen


FC Emmen speelt vrijdagavond om 20.00 uur zijn achtste uitwedstrijd van de competitie, tegen de huidige koploper van de Keuken Kampioen Divisie; FC Volendam. Vorige week waren de Emmenaren ook al te gast in het palingdorp, toen werd het een 0-3 overwinning.

Selectie
De sfeer binnen de ploeg is uitstekend na een perfecte week; in zeven dagen speelde de ploeg drie wedstrijden en wist die allemaal te winnen. Na een 1-2 overwinning bij Roda JC en een 0-3 overwinning bij FC Volendam, werd vrijdagavond ook de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo met 1-0 gewonnen door de Drenten. Jeredy Hilterman tekende voor het enige doelpunt. Oefenmeester Dick Lukkien ziet de ploeg een gretige indruk maken: “De afgelopen week was natuurlijk een superweek waarin we in alle drie wedstrijden hebben geleverd. Het was alleen jammer dat we maar één doelpunt wisten te maken in de wedstrijd tegen VVV.”

De Emmenaren spelen dus in een korte tijd tweemaal tegen de Volendammers. De trainer benadert de wedstrijd op dezelfde manier als de vorige ontmoeting: “We moeten onszelf iedere keer uitdagen om tegen zo’n goede ploeg als Volendam een goed resultaat te kunnen boeken.” Volgens de oefenmeester is het een voordeel dat er in een korte tijd tweemaal tegen dezelfde tegenstander wordt gespeeld. “We hebben ze nu in ieder geval allemaal een keer live gezien. We zijn allebei ploegen die voor de bovenste plekken willen spelen.”

De Drentse selectie begint steeds fitter te worden. Reda Kharchouch maakte afgelopen vrijdag zijn officiële debuut. Ook speelde hij maandagavond in de competitiewedstrijd van de reserves (4-0 winst) 45 minuten mee en hierin was hij goed voor twee assists. Ook Peet Bijen en Jeff Hardeveld zijn weer terug op het trainingsveld. De wedstrijd van vrijdagavond komt nog te vroeg voor hen, maar Lukkien is blij met hun progressie. Verder is Lentini Caciano nog afwezig.

Lukkien zag de reserves van FC Emmen een mooie overwinning boeken op de reserves van sc Heerenveen. “Ik heb een enorm compliment gegeven aan de jongens. Op deze manier maak je het de trainer echt lastig en een aantal jongens klopt nadrukkelijk op de deur. Op deze manier houd je iedereen scherp”, aldus Lukkien.

Tegenstander
FC Volendam wist afgelopen vrijdag in eigen huis met 4-2 winnen van FC Dordrecht. Robert Mühren nam de gehele doelpuntenproductie voor zijn rekening. Een aderlating voor de Volendammers is wel de schorsing van rechtsback Denso Kasius, die tegen Dordrecht met rood van het veld moest. Ook is de eerste keeper, Filip Stankovic, niet inzetbaar vanwege een blessure. Waarschijnlijk zal Barry Lauwers hem vervangen, al zal de familie Vlak hopen dat Dion Vlak (het broertje van Jari) bij de Volendammers onder de lat zal staan.

Verder valt het op dat de mannen van trainer Wim Jonk makkelijk scoren. Het elftal wist al 33 doelpunten te maken in dertien wedstrijden. Geen enkele club in de Keuken Kampioen Divisie scoorde tot dusver vaker.

De Volendammers verloren hun laatste competitiewedstrijd op 13 augustus tegen ADO Den Haag met 1-3. De elf daaropvolgende wedstrijden werd er niet verloren en maar liefst negen keer gewonnen. Het team uit het palingdorp heeft momenteel vijf punten meer dan de Drentse formatie. Het staat vier punten voor op nummer twee De Graafschap. Bij winst doen de Emmenaren dus uitstekende zaken op de ranglijst.

“We moeten met lef spelen en proberen om onder de Volendamse druk vandaan te spelen. Er zullen ongetwijfeld ruimtes komen op het veld en daar zullen wij naar op zoek gaan”, zei Lukkien, die ook ziet dat door het sterke samenspel bepaalde individuen kunnen uitblinken: “Robert Mühren, Boy Deul en Damon Mirani zijn misschien wel de blikvangers, maar dit komt mede doordat het als team ook gewoon goed op elkaar is ingespeeld.”

Uit de statistieken blijkt dat standaardsituaties de zwakke plek vormen van FC Volendam. De ploeg kreeg dit KKD-seizoen van alle ploegen de meeste tegentreffers uit standaardsituaties (9), terwijl slechts twee ploegen een hoger percentage van hun doelpunten maakte uit standaardsituaties dan FC Emmen (35,0%).

Historie
FC Emmen gaat vrijdagavond voor de 23ste keer op bezoek in het vissersdorp. Twaalf keer won de thuisploeg, het werd drie keer gelijk en zevenmaal wisten de Emmenaren te winnen. De laatste vier ontmoetingen wist Emmen allemaal te winnen van de Volendammers. FC Emmen won de laatste vier uitduels in de KKD en kan voor het eerst sinds oktober 2005 vijf uitzeges op rij boeken op het tweede niveau.

Op 22 november 2010 boekten de Emmenaren een mooie overwinning in Volendam. Het werd toen 1-3 voor de Drenten. Jeffrey de Visscher, Guus de Vries en een eigen doelpunt van Henny Schilder zorgden voor een 0-3 voorsprong. Jack Tuyp maakte de eretreffer voor de Volendammers en bepaalde daarmee de eindstand op 1-3.

Het is voor de geboren Volendammer Jari Vlak bijzonder om weer in het Kras Stadion te spelen. Hij keert in korte tijd tweemaal terug bij de Volendammers. Lees hier het artikel over de terugkeer van Jari Vlak in ‘zijn’ Volendam.

Vorige week dinsdag werden de spelers al gesteund door ongeveer 150 meegereisde supporters in het uitvak. Vrijdag is het uitvak helemaal uitverkocht met maar liefst vierhonderd supporters!

De wedstrijd wordt live uitgezonden op ESPN3.

FC Volendam – FC Emmen
Vrijdag 5 november, 20.00 uur
Kras Stadion
Scheidsrechter: Gözübüyük