Terug naar overzicht Terug

Jari Vlak: Emmenaar met oranje bloed


Verschenen in de Emmer Courant en Coevorder Courant op 2 november 2021.

Jari Vlak is in anderhalve week tijd twee keer voor even terug op het oude nest. Het blijft voor de geboren Volendammer toch een apart gevoel om niet in de kleedkamer van Volendam te zitten, zegt hijzelf. Vorige week dinsdag wist FC Emmen in het bekertoernooi met 0-3 te winnen in Volendam. Komende vrijdag staat dezelfde kraker opnieuw op het programma, maar ditmaal in de competitie. Iets waar iedereen in Emmen zich op verheugt.

Bekende gezichten
Voor de middenvelder was het een speciaal gevoel om terug te keren bij zijn oude club: “Het is wel een beetje raar dat je tegen je eigen cluppie speelt.”

Met bepaalde mensen bij de club heeft de Volendammer een unieke band. “Ik voetbalde al sinds de F5 samen met Alex Plat en vanaf toen hebben we altijd in de selectieteams samengespeeld. Damon Mirani kwam vroeger vaak bij ons eten en Jim Beers is een buurjongentje van me.”

Maar de huidige FC Volendam-speler bij wie hij met meeste gevoel heeft is toch wel de reservekeeper: Dion Vlak, het broertje van Jari. Het geeft binnen de familie nog een beetje extra betekenis aan het al bijzondere affiche. “We hebben er veel met elkaar over gesproken en probeerden ook wat informatie bij elkaar te winnen over de opstellingen”, aldus Jari, die overigens de aanvoerdersband droeg in het bekerduel. “Ik vond dat de band me goed stond”, lacht hij.

Eigen ontwikkeling
Naarmate het seizoen vordert is Jari steeds meer aanwezig op het veld. Hij is blij met hoe het momenteel gaat: “Helaas begon ik aan de voorbereiding met een blessure en toen was ik maar net op tijd fit voor de start van de competitie. Maar daardoor begon ik zelf wat stroef.”

Naarmate de wedstrijden vorderde, kwam de middenvelder zelf ook in een goede flow terecht. Dit onderstreepte Jari vorige week nog door een subtiel steekpassje te geven op Rui Mendes, waar de eerste goal uit kwam in de bekerwedstrijd tegen de Volendammers.

Groepsapp van familie Vlak
De groepsapp van de familie stroomde vol na die overwinning in het bekertoernooi. Als echte Volendammers was de familie toch blij met de prestatie van FC Emmen. Jari: “M’n broertje vond het uiteraard wat minder, maar hij zei meteen dat ze ons op 5 november gaan pakken.” De ouders van Jari zijn meestal op de vrijdagavond bij FC Emmen te vinden, in plaats van het Kras Stadion. “Dit keer waren ze zelfs in Volendam voor Emmen en dat is voor mij natuurlijk hartstikke leuk.”

FC Volendam
Vrijdagavond staat de tweede ontmoeting met de Volendammers op het programma. De mannen van trainer Wim Jonk wonnen afgelopen vrijdag met 4-2 dankzij vier treffers van topscorer Robert Mühren, die nu al op dertien goals staat in de competitie.

Jari verwacht een soortgelijke wedstrijd als in de beker: “Beide ploegen willen vooruit voetballen en voor het publiek zal het een leuke wedstrijd worden, verwacht ik.”

Volendam scoort makkelijk in de competitie, met 33 doelpunten in dertien wedstrijden. “Ze spelen goed positiespel en verplaatsen de bal snel van de ene naar de andere kant. In de voorhoede hebben ze veel kwaliteiten en het is voor onze verdedigers zaak om ze af te stoppen.” De verdediging van de Drentse formatie staat de laatste wedstrijden als een huis. De ploeg heeft samen met Jong AZ de minste tegendoelpunten van de competitie (elf stuks). De laatste twee wedstrijden hield doelman Michael Brouwer zijn doel schoon.

Aanhaken bij de bovenste plekken
De mannen van trainer Dick Lukkien staan momenteel vijf punten achter op koploper FC Volendam. “Als we winnen, verkleinen we het gat en lopen we weer mooi in op de eerste plekken”, concludeert Jari.

De Emmenaar met oranje bloed verheugt zich er weer op om komende vrijdag in het Kras Stadion te spelen, al gaat er niets boven de sfeer op De Oude Meerdijk van afgelopen vrijdag. Hopelijk kunnen we vrijdag net zo’n resultaat boeken als in de beker, met opnieuw een hoofdrol voor onze eigen Volendammer.