Historie

Voorspel

In het begin van de jaren tachtig was het amateurvoetbal in Emmen over het hoogtepunt heen. De publieke belangstelling was tanende en de club had grote moeite zich in de top van het amateurvoetbal te handhaven. Toen de KNVB dan ook met een nieuwe overgangsregeling naar het betaalde voetbal op de proppen kwam, had Emmen daar wel oren naar. In 1983 toonde Emmen samen met RBC belangstelling maar de tijd van voorbereiding was te kort zodat werd besloten nog een jaartje te wachten. Er werd een commissie onder leiding van Tinus van Loon ingesteld om de mogelijkheden te onderzoeken. Deze commissie kwam uiteindelijk met een positief advies, de ledenvergadering op 22 februari 1984 nam dit advies over en zei dus ja tegen het betaalde voetbal.                    

In november 1984 werd een werkgroep in het leven geroepen om het pad te effenen. Voorzitter daarvan werd Dik Kreijkes die in het dagelijkse leven burgemeester van Odoorn was geweest. Het kostte Emmen vervolgens enige moeite om op sportieve gronden toegelaten te worden omdat de selectie van de hoofdklasse kwalitatief danig was uitgehold. De KNVB kwam Emmen uiteindelijk tegemoet met een versoepelde regeling zodat in 1985/86 het betaalde voetbal aan de Meerdijk van start kon gaan.

1985/86 
Met Theo Verlangen als trainer en Edu Nandlall als eerste contractspeler, begon Emmen aan het eerste seizoen met een thuiswedstrijd tegen FC Den Haag. Het werd een nipte 1-0 nederlaag tegen een ploeg die uiteindelijk ongeslagen kampioen zou worden. Toch miste Emmen de kwaliteit om een rol van betekenis te spelen en eindigde als voorlaatste. In financieel opzicht tekenden zich donkere wolken af omdat de salariskosten bijna vijftig procent hoger dan begroot uitvielen.
Topscorers: Henri Pelleboer 8, Leon Vonk 6, Walter Waalderbos 4.

1986/87 
Emmen eindigde twee plaatsen hoger dan in het eerste jaar, maar met de begroting zat het niet goed. Er dreigde een bankroet, omdat de bank geen krediet wilde verlenen om een financieringstekort af te dekken. De gemeente Emmen ging uiteindelijk akkoord met een garantiestelling, waardoor een lening van 390.000 gulden werd verkregen.Voorzitter Kreijkes trad aan het eind van het seizoen af en werd opgevolgd door Geert Weggemans.
Topscorers: Rudy Metz 15, Raymond de Vries 7, Grads Fuhler 7.

1987/88 
Met slechts vijf overwinningen in 38 wedstrijden eindigde Emmen als achttiende. Hoogtepunt van het seizoen was de bekerwedstrijd tegen Feyenoord waarop 8500 toeschouwers af kwamen. Emmen verloor met 3-1. Aan het eind van het seizoen werd afscheid genomen van Theo Verlangen die werd opgevolgd door de Zwollenaar Ben Hendriks.
Topscorers: Gerrie Schaap 6, Ale Hindriks 5, Grads Fuhler 4, Ernst Sollner 4

1988/89 
De selectie was aan de smalle kant en tot overmaat van ramp waren Gerrie Schaap en Wim Volkerink een half jaar wegens blessures niet inzetbaar. Hoewel de ploeg met negen overwinningen een nieuw record vestigde, was het sportief gezien het slechtste jaar ooit. Er werd namelijk slechts twee keer gelijkgespeeld terwijl dat aantal in de voorgaande seizoenen telkens op twaalf had gelegen.
Topscorers: Willem Brouwer 13, Rudy Metz 5, Gerrie Schaap 5, Cees Spaans 5

1989/90 
In vergelijking met het eerste seizoen was het toeschouwersaantal in 88/89 meer dan gehalveerd. Het bestuur gooide daarom het roer radicaal om en trok een aantal spelers met eredivisie ervaring aan. De investeringen  wierpen vruchten af met als resultaat een periodekampioenschap en deelname aan de nacompetitie waarin de promotie op een haar na werd gemist.
Topscorers: Jan de Jonge 16, Gerrie Schaap 15, Rudy Metz 11. 

1990/91 
De zomer van 1990 was een hete wat Emmen betrof. Toen de rookwolken waren opgetrokken was Alle Pijlman als voorzitter Geert Weggemans opgevolgd. Er werden halverwege het seizoen managers aangesteld die de sportieve teloorgang echter niet konden stoppen. Emmen eindigde teleurstellend als twaalfde. Trainer Ben Hendriks werd vervolgens weggewerkt. Positief was eigenlijk alleen de komst van ene Michel van Oostrum.
Topscorers: Michel van Oostrum 24, Jan de Jonge 16, Herman Scherpen 4.

1991/92 
Sportief gezien was Emmen terug bij af. Onder de nieuwe man Piet Buter kwam het niet verder dan de achttiende plaats. De voor bijna vier ton aangetrokken Lee Payne was geen succes omdat de Engelsman meestal geblesseerd aan de kant bleef. In januari werd ondanks een financieel weinig rooskleurige positie – er was een tekort van 4,5 ton – Rob Groener tot algemeen directeur benoemd. Buter kon evenals zijn voorganger geen goede relatie met voorzitter Pijlman opbouwen en vertrok pijlsnel.
Topscorers: Jan de Jonge 13, Michel van Oostrum 12, Herman Scherpen 4.

1992/93 
Onder René Notten eindigde Emmen als twaalfde in de met twee clubs verkleinde eerste divisie. De begroting was wederom een bron van grote zorgen. Op formele gronden werd zelfs ontslag aangevraagd voor Michel van Oostrum, Lee Payne en Patrick Bosch om zodoende een lager contract aan te kunnen bieden. Cambuur reikte Emmen de helpende hand door Van Oostrum te kopen die daar Michael Mols moest opvolgen.
Topscorers: Jan de Jonge 14, Michel van Oostrum 11, Rene Grummel 4.

1993/94 
Als het aan de voorzitter had gelegen was er geen tweede seizoen voor de populaire René Notten geweest maar de oud-international mocht toch blijven. De man van het kerstboomsysteem finishte drie plaatsen hoger met negen punten meer maar zijn contract werd desondanks niet verlengd. Leen Looyen werd de nieuwe man.
Topscorers: Jan de Jonge 14, Martin Drent 11, Rene Grummel 6.

1994/95
Geen gedenkwaardig seizoen dat met de tiende plaats werd afgesloten. In de slotfase had Emmen nog een kansje op een periodetitel maar na drie achtereenvolgende nederlagen was die snel verkeken. Opvallend was het aantrekken van de Fin Antti Sumiala die in een half seizoen negen keer scoorde. Trainer Leen Looyen nam hem dan ook mee naar zijn volgende club NEC.
Topscorers: Martin Drent 9, Antti Sumiala 9, Jan de Jonge 8.

1995/96 
Onder trainer Azing Griever raakte Emmen weer in hogere sferen. Met veelscorende spitsen als Tony Alberda, Martin Drent, Jan de Jonge en de teruggekeerde Michel van Oostrum werd de tweede plaats bereikt. Emmen stond zelfs twaalf weken lang op de eerste plaats. In de nacompetitie werd het grote doel evenwel gemist.
Topscorers: Michel van Oostrum 26, Tony Alberda 11, Jan de Jonge 11.

1996/97 
De toeschouwersaantallen stegen naar ongekende hoogte met een gemiddelde van 5704 per wedstrijd. Emmen finishte als derde met uiteraard deelname aan de nacompetitie. In maart ’97 dreigde het even Azing Griever aan FC Groningen te verliezen maar dat contact liep op niets uit. De nacompetitie was wederom geen succes wat een ‘continuing story’ zou worden.
Topscorers: Michel van Oostrum 25, Romano Sion 6, Henry Meijerman 5.

1997/98 
Na een vooral ijzersterke tweede helft van het seizoen eindigde Emmen opnieuw als derde. Het randgebeuren was echter minder positief. Kort na de opening van de Gamma tribune in oktober ’97 kwamen de eerste berichten over spanningen op de begroting en in maart was zelfs sprake van een dreigend faillissement. De gemeente spong bij met een bedrag wegens achterstallig onderhoud.
Topscorers: Michel van Oostrum 18, Rik Platvoet 13, Mika Nurmela 7.

1998/99 
Voor het eerst werd bij Emmen – waar voorzitter Alle Pijlman was opgevolgd door Rieks Kamps – een trainer gedurende het seizoen ontslagen. In oktober ’98 werd Azing Griever weggestuurd na onvrede in de spelersgroep. Jan de Jonge nam de ploeg over en voerde Emmen van de achtste naar de tweede plaats waar het tien weken verbleef. Het seizoen werd besloten met de derde positie en een zoals gebruikelijk mislukte nacompetitie.
Topscorers: Michel van Oostrum 11, Martin Drent 9, Roy Stroeve 9.

1999/00 
Een opvallend seizoen omdat voor het eerst live uitzendingen van eerste divisiewedstrijden door de nieuwe zender FOX werden verzorgd Emmen was zeven keer te bewonderen. Emmen had kwalitatief aan kracht ingeboet met het vertrek van spelers als Mika Nurmela, Martin Drent, Peter Uneken, Roy Stroeve, Dick Kooijman en Jan van Raalte. Toch werd nog de vijfde plaats bereikt met uiteraard deelname aan de nacompetitie.
Topscorers: Peter Hofstede 13, Michel van Oostrum 13, Jannes Wolters 4.

2000/01 
Na vijf vette jaren reikte Emmen dit seizoen niet hoger dan de elfde plaats. Trainer Jan de Jonge, die al eerder had aangekondigd het volgend seizoen geen hoofdtrainer meer te willen zijn, werd in februari uit zijn functie ontheven. Na een korte interim-periode met Henk Reuvers en Albert Koops maakte de reeds voor het komend seizoen aangetrokken Hennie Spijkerman het seizoen af.
Topscorers: Peter Hofstede 14, Pascal de Vries 9, Bert Zuurman 7.

2001/02 
Onder trainer Spijkerman ging het in het vernieuwde stadion met de sportieve prestaties weer de goede kant op want via de vijfde plaats keerde Emmen na een onderbreking van een jaar terug in de nacompetitie. De begroting voor het volgend seizoen was evenwel niet sluitend te krijgen. De club stevende af op een tekort van drie miljoen gulden en er moest drastisch worden bezuinigd. Eind juni 2002 ging de gemeenteraad akkoord met een lening van 1.8 miljoen euro waardoor de licentie veilig kon worden gesteld.
Topscorers: Paul Weerman 14, Joseph Oosting 13, Dennis Iliohan 9.

2002/03 
Emmen maakte er ondanks de zorgen een fantastisch jaar van. Na wekenlang op de eerste plaats te hebben vertoefd, werd de competitie afgesloten met de tweede plek. Veel aandacht trok spits Donny de Groot die maar liefst dertig competitiegoals scoorde. Iedereen keek vervolgens reikhalzend uit naar de nacompetitie want het gevoel heerste dat het deze keer weleens tot succes zou kunnen leiden. Het werd echter opnieuw een teleurstelling waarbij vooral de thuisnederlaag tegen Heracles pijn deed.
Topscorers: Donny de Groot 30, Rodney Cairo 9, Bas Sibum 5, Marcio Junqueira 5, Ruud Berger 5. 

2003/04 
In september 2003 kreeg de nieuwe bestuursstructuur vorm middels de benoeming van de Raad van Commissarissen. Voorzitter werd oud-gedeputeerde van provinciale staten Henk Weggemans. Op het speelveld wilde het aanvankelijk niet vlotten. Begin oktober kreeg de pas tot technisch-directeur van Emmen benoemde Hennie Spijkerman een aanbod van FC Zwolle en stapte op. Alfons Arts en Rene Hake namen waar tot de benoeming van Jan Olde Riekerink die op 19 november voor anderhalf seizoen werd vastgelegd. De nieuwe trainer, later ook technisch-directeur, voerde de ploeg naar de achtste plaats en miste daardoor de nacompetitie.
De financiële problemen werden gedurende het seizoen alsmaar groter. Uiteindelijk hield een reddingsplan van de gemeente Emmen de club overeind. Voorwaarde was wel dat het management moest aftreden.
Topscorers: Dirk-Jan Derksen 14, Ruud Berger 10.

2004/05 
Het seizoen 2004/05 was in sportief opzicht een rampjaar. De klassering bewoog zich grotendeels tussen de vijftiende en laatste plaats. De oorzaak lag in een kwalitatief magere selectie en veel geblesseerde spelers. Verder deed trainer Jan Olde Riekerink zijn best om er wat vaart in te brengen maar de vonk sloeg maar niet over. Met als dieptepunt de periode van net na de winterstop toen uit acht opeenvolgende wedstrijden slechts twee punten werden gepakt. Emmen eindigde als laatste maar via een ingreep van de licentiecommissie werd die positie verruild met Fortuna dat in totaal een aftrek van zes punten kreeg toebedeeld. Tegen het eind van het seizoen werden de poppetjes in de nieuwe bestuursstructuur ingevuld met twaalf grotendeels onbekende personen in de raden van commissarissen en besturen van Stadion BV en Voetbal BV. De komst van Jan van Dijk als nieuwe trainer, een nieuw logo en de naamsaanpassing tot FC Emmen zorgde vervolgens voor oplaaiend enthousiasme voor wat betreft het komend seizoen.
Topscorers: Niki Leferink 11, Marcio Junqueira 5, Jannes Wolters 5.

2005/06 
Na het rampzalige seizoen 2004/05 was 2005/06 een verademing. Nieuwe trainer Jan van Dijk kreeg de mogelijkheid om aan een selectie te bouwen die zich kon mengen in de strijd om de prijzen. Hij kwam ook met een voor FC Emmen nieuw systeem op de proppen (3-2-3-2) waarmee in de eerste helft van de competitie menig tegenstander werd overdonderd. FC Emmen klom daardoor naar de derde plaats en had enkele malen de kans om dicht bij de eerste plaats te komen. In de loop van de competitie bleken echter steeds meer tegenstanders niet bereid te zijn zich willoos aan het systeem van FC Emmen over te leveren. Omdat FC Emmen geen aanpassingen wenste te doen en bleef volharden in een systeem dat niet goed meer werkte, kwamen de punten steeds moeizamer. Uiteindelijk werd met hangen en wurgen de zesde plaats bereikt. Toch een hele verbetering in vergelijking met een seizoen eerder maar jammer genoeg slaagde FC Emmen er niet in de nieuw ingestelde play offs te halen.
Topscorers: Sergio van Dijk en Mourad Mghizrat 18, Niki Leferink 12.

2006/07 
Trainer Jan van Dijk had een fors aantal nieuwelingen tot zijn beschikking gekregen maar verloor al snel het zicht op de begeerde plaats in de play offs. Na drie achtereenvolgende nederlagen werd op 8 september 2006 het dieptepunt bereikt toen FC Emmen op de zestiende plaats belandde. De ploeg krabbelde daarna weer wat op maar zweefde de rest van het seizoen zo tussen de twaalfde en negende positie. Pech was er voor Jordi Hoogstrate die na een hoopvolle start half september thuis tegen Go Ahead Eagles geblesseerd raakte en de rest van het seizoen niet meer speelde. Halverwege het seizoen overkwam dat ook Niki Leferink. Intern verslechterde de stemming tussen de spelers en trainer Van Dijk en escaleerde tot een onhoudbare situatie die op 15 februari 2007 tot het ontslag van Jan van Dijk leidde. Nadat Alfons Arts een maand als interim had gefungeerd werd in Gerry Hamstra de opvolger gevonden. De lucht klaarde op zonder dat de positie op de ranglijst veranderde. Toch had FC Emmen tot en met de laatste dag kans op het halen van de play offs maar slaagde uiteindelijk niet.
Topscorers: Sergio van Dijk 12, Mourad Mghizrat 11, Roy Stroeve 11. 

2007/08 
FC Emmen ging internationaal. Met doelman Thomas Villadsen en aanvaller Morten Friis werden twee Denen in huis gehaald. Verder kwam een in Rusland geboren Duitser in de persoon van Edgar Bernhardt. De start in het eerste volledige seizoen onder trainer Gerry Hamstra ging volledig de mist in door uit met liefst 6-0 van Go Ahead Eagles te verliezen. FC Emmen herstelde zich moeizaam van die klap hoewel het in september een goede reeks had van vijf ongeslagen duels maar omdat vier daarvan gelijke spelen waren schoot het niet echt op. FC Emmen slaagde er maar niet in om in het linkerrijtje te komen en sloot de eerste helft af met de vijftiende plaats. Na de winterstop ging het een tikkeltje beter maar pas op de allerlaatste speeldag van de competitie werd voor het eerst het rechterrijtje verlaten. FC Emmen eindigde als negende, het had nog een theoretische kans op deelname aan de play offs maar daarbij bleef het. Topscorers: Roy Stroeve 12, Morten Friis 12, Sergio van Dijk 10.

2008/09 
Meedoen om een plaatsje in de play offs was het doel en omdat te bereiken was er behoorlijke versterking gekomen. Met Joos Valgaeren werd een negentienvoudig Belgisch international in huis gehaald naast ervaren eerste divisiespelers als Sieme Zijm, Jesse Schotman en Niek Ripson. Spectaculair was ook de komst van Tim Matavz die door FC Groningen werd uitgeleend. De start was ook veelbelovend en na drie wedstrijden stond FC Emmen zelfs op de tweede plek. Daarna ontspoorde FC Emmen echter volledig met vijf nederlagen op rij waardoor het zelfs op de op één na onderste plaats belandde. Omdat de resultaten slecht bleven werd voor een trainerswisseling gekozen en eind oktober kwam Paul Krabbe voor de groep te staan. Ondanks een handvol versterkingen plus de komeetachtige ontwikkeling van Rick ten Voorde eindigde FC Emmen toch slechts op plaats dertien. 
Topscorers: Roy Stroeve 13,  Rick ten Voorde 9, Tim Matavz 5.

2009/10
FC Emmen ging een samenwerkingsverband met SC Heerenveen aan waardoor nieuwe trainer Harry Sinkgraven de beschikking kreeg over spelers van de eredivisieclub die zich in Emmen verder konden ontwikkelen. De meeste huurlingen bleken het niveau van de Jupiler League nog niet aan te kunnen en mede daardoor leek FC Emmen een dramatisch seizoen tegemoet te gaan. Het stond wekenlang op de onderste plaats die in verband met de instelling van de Topklasse degradatie zou betekenen. Tijdens de winterstop vond een directiewisseling plaats en werd er ruimte geschapen voor het aantrekken van nieuwe spelers. Het degradatiegevaar werd vervolgens afgewend en FC Emmen finishte op plaats vijftien.
Topscorers: Ruud ter Heide 12, Hans Denissen 12, Roy Stroeve 8.

2010/11
Na de goede tweede helft van het afgelopen seizoen was de stemming aanvankelijk redelijk optimistisch. Maar in de voorbereiding wilde het niet echt vlotten, wat tot gevolg had dat trainer Harry Sinkgraven voor de start van de competitie opstapte en Azing Griever het stokje tijdelijk overnam. Van de eerste negen wedstrijden onder zijn leiding won FC Emmen er slechts eentje, waarna René Hake als trainer werd geëngageerd. Hij voerde de ploeg van plaats vijftien naar de zevende positie, maar daarna kwam er zand in de motor. Ondanks vaak goed voetbal zakte FC Emmen steeds lager op de ranglijst hoewel het bijna tot het einde toe nog een kansje op deelname aan de play offs had. Dat kwam er echter niet uit en FC Emmen eindigde op een teleurstellende veertiende positie.
Topscorers: Ruud ter Heide 15, Eldridge Rojer 10 en Tjaronn Chery 9.

2011/12 
Het was geen goed jaar voor FC Emmen, in financieel opzicht werden de doelen niet gehaald en in sportief opzicht was het seizoen het slechtste in de geschiedenis van de club. Een aftrek van zes punten hielp in dat opzicht ook niet mee. Begin 2012 dreigde FC Emmen ten onder te gaan maar in februari kwam met de benoeming van Ronald Lubbers als enig bestuurslid van de Voetbal BV de ommekeer. Er werden harde maatregelen genomen en de gemeenteraad van Emmen werkte mee door uitstel van betaling te geven op een uitstaande lening voor de tijd van tien jaar. Het reddingsplan slaagde en FC Emmen kon gaan werken aan een nieuw seizoen.
Topscorer: Ruud ter Heide met 5 goals. 

2012/13
Het was een roerig jaar in de Jupiler League met faillissementen voor AGOVV en SC Veendam wat natuurlijk veel invloed op de ranglijst had. Het kostte FC Emmen vier punten die waren behaald op aartsrivaal SC Veendam die jammer genoeg uit het betaalde voetbal verdween. FC Emmen-trainer Joop Gall kon werken met een ongekend ruime selectie die in de eerste helft echter niet op dreef raakte. Pas na de winterstop werden redelijk veel punten gepakt met o.a. een reeks van vier overwinningen maar het was uiteindelijk onvoldoende om een plaatsje in de play-offs te bemachtigen. In de tweede helft konden zelfs nog twee spelers van FC Groningen worden geleend waarvan Tom Hiariej de meeste indruk maakte.
Topscorers: Ruud ter Heide 8, Wout Weghorst 8.

2013/14
Onder een nieuwe dagelijkse leiding belandde FC Emmen in rustig vaarwater, wat zich op het speelveld vertaalde met de twaalfde plaats. Was een seizoen eerder nog sprake van een ruime selectie, dit seizoen was het tegendeel het geval. De jonge selectie bleef echter lang van zware blessures gevrijwaard en stond einde september/begin november met aantrekkelijk voetbal zelfs twee weken op de vijfde plek. Het lukte niet om deze klassering vast te houden maar deelname aan de play offs heeft er heel lang ingezeten. In aanvallend opzicht had FC Emmen zelfs drie spelers van wie de doelpuntenproduktie in de dubbele cijfers zat wat lang niet was gebeurd.
Topscorers: Roland Bergkamp 14, Alexander Bannink 13, Wout Weghorst 11.

2014/15
Sinds tijden weer eens een seizoen met aansprekende resultaten. In het derde en laatste seizoen onder trainer Joop Gall eindigde FC Emmen op de vierde plaats waardoor voor het eerst na 2003 de play offs werden bereikt. Het toeschouwersgemiddelde werd in vergelijking met een seizoen eerder met 1200 per thuiswedstrijd opgekrikt. Er zat dus weer muziek in de club die dankzij de vierde plek vrijgesteld was van de eerste play off ronde. In de halve finale moest worden aangetreden tegen Roda JC. Thuis werd met 1-0 verloren maar in de uitwedstrijd revancheerde FC Emmen zich. Het bracht Roda JC op de rand van uitschakeling maar FC Emmen kwam net een doelpuntje te kort.
Topscorers: Cas Peters 23, Alexander Bannink 13, Roland Bergkamp 12.

2015/16
FC Emmen beleefde een seizoen zonder hoogtepunten. Met Marcel Keizer was er een nieuwe trainer gekomen die echter het seizoen niet afmaakte. Begin februari 2016 kreeg hij een voor hem aantrekkelijk aanbod om hoofdtrainer van SC Cambuur te worden dat in de eredivisie speelde. Op 13 februari maakte Keizer de overstap naar Leeuwarden. Gert Heerkes maakte vervolgens het seizoen af. FC Emmen zweefde bijna het hele seizoen zo tussen plek 5 en 8 en eindigde als zevende wat voldoende voor het behalen van de play offs was. Het natoetje werd een grote teleurstelling omdat tweemaal met 4-1 van Almere City werd verloren. In de beker won FC Emmen eerst van AFC om in volgende ronde door VVSB te worden uitgeschakeld.
Topscorers: Erixon Danso 13, Marnix Kolder 10 en Rick ten Voorde 10.

2016/17
Het eerste seizoen onder de van FC Groningen gehaalde trainer Dick Lukkien was wat de eindklassering betrof ook geen groot succes want FC Emmen finishte als negende. Een klassering die echter voldoende voor het bereiken van de play offs was. De selectie liet nogal wat wijzigingen zien. Cas Peters was pas op de derde speeldag beschikbaar en Erixon Danso vertrok na twee duels naar Oekraïne. Na de winterstop vertrokken Jurjan Mannes en Rogier Krohne waarvoor Alexander Bannink werd teruggehaald. Aanvoerder Sander Rozema haakte eind november af met een kruisband blessure en keerde niet meer terug. In de play offs werd eerst van RKC gewonnen maar NEC was FC Emmen te machtig. Voor de beker won FC Emmen van Scheveningen en verloor eervol van AZ.
Topscorers: Cas Peters 14, Rogier Krohne 7, Tim Siekman 6.

2017/18
Na 33 jaar werd het lange wachten op promotie naar de Eredivisie eindelijk beloond. Zondag 20 mei 2018 werd een historische dag voor FC Emmen en de provincie Drenthe want dankzij een 3-1 zege op het Sparta Kasteel barstte er een ongekend feest los. De huldiging in het centrum van Emmen werd een spektakel om nooit te vergeten. Dat alles na een seizoen waarin het spelpeil duidelijk beter was dan de laatste jaren maar de zevende plaats was toch aan de matige kant. Vooral de 16 gelijke spelen zat de ploeg dwars. Na de winterstop stootte FC Emmen door naar de vierde plek maar een zwak slot met vier punten uit vier duels zat een hoge klassering in de weg. De play-offs werden echter een fantastisch spektakel. In Emmen werd NEC, dat eerder FC Emmen in de bekerstrijd had uitgeschakeld, met 4-0 van de mat geveegd maar in Nijmegen kwam FC Emmen in de problemen doch de 4-1 nederlaag was voldoende voor de ontmoeting in de finale tegen eredivisionist Sparta Rotterdam. Voor een uitverkochte Oude Meerdijk werd het 0-0 maar in Rotterdam steeg FC Emmen naar ongekende hoogte.
Topscorers: Cas Peters 10, Alexander Bannink 10.

2018/19
Het eerste seizoen in de Eredivisie eindigde met een prima veertiende plaats waardoor het verblijf in de hoogste afdeling werd verlengd. FC Emmen begon met een sensationele 2-1 zege in Den Haag. De ploeg verraste vaker zoals de uitwinst bij FC Utrecht en de sensationele 2-1 winst bij FC Groningen dankzij twee goals van Niklas Pedersen die dat kunststukje later tegen PSV zou herhalen. Dat handhaving desondanks niet zo gemakkelijk zou gaan was iedereen wel bekend. Met nog vijf duels te gaan stond FC Emmen op de gevaarlijke plaats 17 maar met een furieuze eindsprint met  13 punten uit 6 duels speelde FC Emmen zich op de voorlaatste speeldag veilig door in Tilburg van Willem ll te winnen. De publieke belangstelling was overweldigend. Met een gemiddelde van 8256 per thuiswedstrijd zat het elke veertien dagen zo goed als vol. Nog tijdens en na afloop van het seizoen werd o.a afscheid genomen van Cas Peters en Alexander Bannink, de topscorers van het vorige seizoen die een groot aandeel in de promotie van FC Emmen hadden gehad.
Topscorers: Alexander Bannink 5, Anco Jansen 5.

2019/20
Met een groot aantal verse krachten uit binnen- en buitenland begon FC Emmen aan het tweede seizoen in de Eredivisie. Het was niet allemaal goud wat er blonk maar er zaten toch enkele juweeltjes in die landelijk opzien zouden baren zoals twee internationals uit Peru. Aanvankelijk draaide het niet geweldig in dit seizoen dat een wel heel apart slot zou krijgen. FC Emmen pakte slechts drie punten uit de eerste zes wedstrijden maar een 3-3 gelijkspel tegen Feyenoord in een schitterend duel betekende een ommekeer. FC Emmen bivakkeerde vervolgens maanden lang op de 13e of 14e positie en viel vooral op in thuiswedstrijden waarin het bijna onverslaanbaar was, uit was het een ander verhaal. Zonder smaakmaker Anco Jansen nam Michael de Leeuw de aanvoerders rol over en werd topscorer met negen treffers. Na een voortreffelijke wedstrijd tegen Willem ll volgde even een domper door een zware 5-1 nederlaag tegen Sparta maar op 17 maart 2020 pakte FC Emmen de draad weer op met een prima thuiszege op VVV-Venlo. De 3-0 zou moeten gevolgd door een goed resultaat uit tegen PSV maar inmiddels had het Coronavirus zich al in Noord-Brabant genesteld zodat tot uitstel moest worden besloten. Van uitstel kwam afstel want de competitie werd volledig stilgelegd en uiteindelijk niet meer hervat. Op 24 april 2020 besloot de KNVB dat de stand van begin maart de eindstand werd wat voor FC Emmen de twaalfde positie inhield. Een unieke gebeurtenis waarbij niemand de gevolgen voor het profvoetbal kon overzien.
Topscorers: Michael de Leeuw 9, Marko Kolar 4, Nikolai Laursen 4, Sergio Peña 4.

2020/21
Aan het begin van het 65e seizoen van de Eredivisie (en het derde seizoen van FC Emmen in de Eredivisie) waren er nog altijd coronamaatregelen van kracht, waardoor ook de voetbalstadions niet volledig gevuld mochten worden. Dit seizoen bleek uiteindelijk hoe enorm belangrijk het Drentse publiek op De Oude Meerdijk is geworden, want zonder een vol stadion hadden de Emmenaren ineens grote moeite om wedstrijden te winnen. Na 22 speelronden stond de ploeg van Dick Lukkien op slechts zes punten en was het nog altijd wachten op de eerste overwinning. Die kwam op zaterdag 20 februari, thuis tegen PEC Zwolle in een door lampjes gevuld stadion De Oude Meerdijk. Het bleek een bevrijding, want er volgde een geweldige eindsprint. Iedereen had de club al als gedegradeerd beschouwd, maar tegen het einde van de competitie twijfelde niemand er meer aan dat handhaving zou lukken. Uiteindelijk pakten we in de laatste twaalf wedstrijden maar liefst 24 punten, waarmee we op de zestiende plaats eindigden. RKC Waalwijk had een doelsaldo dat zes doelpunten beter was, dus directe handhaving was erg dichtbij. In de play-offs om promotie en degradatie speelde corona ook nog een rol; in plaats van over twee wedstrijden, werden de duels op slechts één wedstrijd beslist. Op De Oude Meerdijk speelden we ondanks een groot aantal Emmer kansen met 1-1 gelijk tegen NAC Breda, dat na strafschoppen ervoor zorgde dat FC Emmen veroordeeld was tot de Keuken Kampioen Divisie.
Topscorers: Michael de Leeuw 15, Sergio Peña 7, Miguel Araujo 4

2021/22
De verwachtingen voorafgaand aan het seizoen in de Keuken Kampioen Divisie waren hoog gespannen. De #SamenTerug was vooral gericht op de wens om de coronapandemie achter ons te laten en weer samen terug naar het stadion te kunnen, maar natuurlijk was de hoop ook dat we samen terug konden naar de Eredivisie. Het begin van het seizoen verliep echter niet vlekkeloos. Met een groot aantal nieuwe spelers was het niet verwonderlijk dat de ploeg nog op elkaar ingespeeld moest raken. Toen dat eenmaal lukte, werd het een geweldig seizoen. Ten eerste omdat De Oude Meerdijk uiteindelijk weer helemaal vol mocht en corona grotendeels verleden tijd werd. Ten tweede omdat het seizoen eindigde met twee geweldige feesten; eerst het promotiefeest op het Raadhuisplein en later ook nog het Kampioensfeest op het #HIERKOMIKWEG-plein bij het stadion, met een kampioensrit door Emmen. De mooiste wedstrijd van het seizoen was zonder twijfel de thuiswedstrijd tegen FC Volendam, dat uiteindelijk tweede werd in de competitie. In een uitverkocht stadion stond het bij rust al 4-0 voor de thuisploeg. Na rust werd de eindstand bepaald op 4-1, waardoor FC Emmen over FC Volendam heen ging en de nieuwe koploper was. Bovendien werd met die overwinning de derde periode in de wacht gesleept. Overigens was Rui Mendes in die wedstrijd ook trefzeker; hij wist in totaal acht wedstrijden op rij het net te vinden, een langere reeks dan clubtopscorer aller tijden Michel van Oostrum wist neer te zetten (zeven wedstrijden op rij). Alleen Paul Weerman (negen achtereenvolgende duels) heeft een betere reeks voor de club staan.
Topscorers: Rui Mendes 17, Jeredy Hilterman 8, Jasin Assehnoun 8, Reda Kharchouch 7, Miguel Araujo 5

2022/2023
De coronapandemie was eindelijk voorbij en dus zat stadion De Oude Meerdijk weer iedere thuiswedstrijd bomvol. Het seizoen begon met een uitwedstrijd tegen PSV, wat uitliep op een behoorlijke teleurstelling. Niet zo zeer vanwege de 1-4 nederlaag, maar vooral omdat Maikel Kieftenbeld (die een van de sterkhouders van het elftal moest worden) ernstig geblesseerd raakte en meteen het hele seizoen uitgeschakeld was. De Emmenaren kenden een lastige seizoensstart, waarin alleen van FC Utrecht werd gewonnen (3-2). De club sloot de eerste seizoenshelft (die vanwege de vroege winterstop door het WK in Qatar slechts veertien duels duurde) af als nummer zestien van de competitie. De ploeg van Dick Lukkien, die na dit seizoen naar directe concurrent FC Groningen zou vertrekken (zo werd in maart bekend), werd geteisterd door langdurige (knie)blessures; naast Kieftenbeld moesten ook Rui Mendes, Jeff Hardeveld, Metehan Güçlü en Mart Lieder eraan geloven. In de tweede seizoenshelft wist FC Emmen directe degradatie vrij eenvoudig te ontlopen; SC Cambuur en FC Groningen eindigden uiteindelijk op respectievelijk negen en acht punten achterstand. Helaas werd de ploeg wel veroordeeld tot het spelen van play-offs. Daarin werd NAC Breda tweemaal verslagen (1-2 en 2-0), maar was Almere City FC in beide finalewedstrijden te sterk (2-0 en 1-2). Daardoor sloot Lukkien zijn periode bij FC Emmen af met een teleurstelling. Ondanks de degradatie zette de club dit seizoen meerdere stappen vooruit; Mike Willems werd in de winter aangesteld als technisch manager en de nieuwe Beweegcampus naast het stadion werd in gebruik genomen door de eerste selectie om te zorgen voor betere fysieke gesteldheid. Aan het einde van het seizoen werd Rinse Bleeker bovendien aangesteld als algemeen directeur. Ook de opvolger van Lukkien werd gepresenteerd: Fred Grim.
Topscorers: Ole Romeny 12, Richairo Živković 7, Mark Diemers 4, Jari Vlak 3, Jeroen Veldmate 3