FC Emmen strijdend ten onder tegen Feyenoord

Veel strijd heeft FC Emmen zondag tegen Feyenoord geen punten opgeleverd. In een uitverkocht stadion werd met 1-4 verloren. De bezoekers kwamen in de tweede helft op een 0-2 voorsprong door Jan-Arie van der Heijden en Steven Berghuis, waarna Anco Jansen iets terugdeed. FC Emmen ging voor de gelijkmaker, maar het werd uiteindelijk 1-4 door Orkun Kökçü en Tonny Vilhena.

De wedstrijd begon veelbelovend met kansjes over en weer. De ploeg van Dick Lukkien liet de bal aan Feyenoord, maar was zeker niet minder gevaarlijk dan de Rotterdammers. Vooral Alexander Bannink zorgde voor gevaar. Eerst ontfutselde hij de bal van Tyrell Malacia, maar het lukte hem niet om Jansen of Reuven Niemeijer te bereiken. Kort daarna passeerde hij drie man, waarna Caner Cavlan net niet uit kon halen.

fc emmen feyenoord 9 december 2018 cavlan
Cavlan probeert Van Beek voorbij te komen om te schieten (Foto: Boudewijn Benting)

Diezelfde Cavlan kwam nog binnen het kwartier één op één met doelman Justin Bijlow, maar de keeper kwam als winnaar uit de strijd. Ook Bannink kreeg nog een kans na goed werk van Nick Bakker, maar Bijlow bleek een sta-in-de-weg.

Ook Feyenoord kreeg een paar kansen om de score te openen, maar keer op keer zat Kjell Scherpen er goed bij. Zo ook bij een schot van Vilhena, die veel vrij kon lopen in de eerste helft. In de rebound raakte Jens Toornstra de paal. Even later kwam Vilhena alleen vrij voor het doel van de FC Emmen-goalie, maar ook hier bracht Scherpen redding.

fc emmen feyenoord 9 december 2018 scherpen
Scherpen redt voordat Vilhena aan de bal kan komen (Foto: Gerrit Rijkens)

Voor rust raakte ook FC Emmen nog het houtwerk. Cavlan brak door aan de linkerkant en produceerde een bal die half voorzet, half schot was. Tot verassing van Bijlow stuiterde de bal in de verre hoek op de lat.

Zo gingen de spelers aan de thee met een 0-0 ruststand. Lukkien: “We dachten dat wanneer de nul op het bord zou blijven voor Feyenoord, dat ze dan die twee wedstrijden van afgelopen week zouden gaan voelen.”

Doelpunten in de tweede helft

De tweede helft begon rustiger dan de eerste helft. Na een kwartier werd de score geopend. Jansen wilde uithalen, maar zijn schot werd geblokkeerd en de bal stuiterde richting het doel van FC Emmen. Daardoor kon Feyenoord counteren en zo verdienden de Rotterdammers een corner. Die werd in eerste instantie weggewerkt, maar belandde voor de voeten van Berghuis. Zijn schot werd nog van richting veranderd door Van Der Heijden, waardoor Scherpen kansloos was: 0-1.

“Dan krijg je een tik. Je ziet ook dat onze mannen veel energie hebben verbruikt. Of misschien wel misbruikt,” aldus Lukkien na de wedstrijd.

Drie minuten later kreeg Feyenoord een strafschop, na een overtreding van Siekman. Hij probeerde de bal weg te werken, maar raakte Vilhena in plaats van de bal. Berghuis ging achter de bal staan, maar raakte de paal. Toch viel de 0-2 niet veel later. Berghuis kreeg de bal vanaf de zijkant en schoot hard binnen.

Berghuis schiet de penalty op de paal (Foto: Gerrit Rijkens)

FC Emmen ging meteen voor de aansluitingstreffer en dat wierp zijn vruchten af. De Drenten verdienden een vrije trap vlakbij de cornervlag. De indraaiende vrije trap van Jansen belandde in een keer in het doel, hoewel het onduidelijk was of Jafar Arias de bal nog toucheerde: 1-2.

fc emmen feyenoord 9 december 2018 arias
De vrije trap van Jansen gaat langs Arias en Bijlow (Foto: Gerrit Rijkens)

Lukkien: “Na de 1-2 zijn we vol gaan spelen voor de gelijkmaker. Als er dan ruimtes ontstaan tussen de middenvelders en verdedigers, dan weet je dat zij daar gebruik van kunnen maken.”

Dat gebeurde toen de Rotterdamse voorsprong werd vergroot door invaller Kökçü. Hij rondde een lage voorzet van Berghuis beheerst af.

Opnieuw zette FC Emmen aan om de aansluitingstreffer te maken, maar in de slotfase gaf scheidsrechter Pol van Boekel opnieuw een strafschop aan de bezoekers voor een overtreding van Glenn Bijl. Deze keer nam Vilhena de strafschop. Scherpen zat in de goede hoek, maar kon de bal niet stoppen.

fc emmen feyenoord 9 december 2018 jansen veendorp
Scheidsrechter Van Boekel geeft opnieuw een strafschop aan Feyenoord (Foto: Boudewijn Benting)

Ondanks het verlies was Lukkien te spreken over het spel van zijn ploeg: “Ik moet mijn ploeg wel een compliment geven. Dat klinkt gek na een 1-4 nederlaag, maar we hebben er echt een wedstrijd van gemaakt. Geen punten, dat geeft een waardeloos gevoel. Maar ik kan wel verder met de inspanningen die mijn ploeg heeft geleverd.”

Volgende week staat er een echte derby op het programma, dan gaat FC Emmen op bezoek bij FC Groningen. Het gastenvak in Groningen zal goed gevuld zijn. Wil jij er ook bij zijn? Koop dan hier je tickets!

De wedstrijdshirts van de Emmenaren worden geveild via MatchWornShirt.com. Bied mee en haal een stukje Drentse voetbalgeschiedenis in huis!

FC Emmen – Feyenoord: 1-4
62. Van Der Heijden 0-1
70. Berghuis 0-2
71. Jansen 1-2