FC Emmen pakt punt tegen landskampioen PSV

FC Emmen heeft in een knotsgekke wedstrijd een punt gepakt tegen landskampioen PSV. Via Luuk de Jong en Angeliño kwamen de Eindhovenaren op voorsprong, maar in de slotfase deed Nicklas Pedersen wat hij ook in Groningen deed, namelijk twee keer scoren: 2-2. De VAR keurde nog twee doelpunten af.

In de openingsfase had de ploeg van Dick Lukkien het lastig, al kwamen de Emmenaren er zo nu en dan wel gevaarlijk uit. Zo belandde een voorzet van Gersom Klok net niet bij Michael de Leeuw, die zijn officiële debuut maakte voor FC Emmen.

PSV kreeg wel een aantal corners, maar die werden goed verdedigd. Toch viel de openingstreffer door een voorzet, toen Denzel Dumfries de bal op het hoofd van De Jong legde: 0-1.

fc emmen psv 20 januari 2019 bannink
Bannink dribbelt langs Gutiérrez en Viergever (Foto: Boudewijn Benting)

Daarna zetten de Drenten aan, onder andere via Alexander Bannink en Jafar Arias. Het spel ging op en neer en in de tegenaanval legde De Jong de bal klaar voor Dumfries, die van dichtbij over het doel van Scherpen schoot.

FC Emmen reageerde via goede dribbels en schoten van Glenn Bijl en Michael de Leeuw. Vlak voor rust was er nog een enorme kans op de gelijkmaker, toen een vrije trap vlakbij de cornervlag bijna werd ingekopt.

fc emmen psv 20 januari 2019 de leeuw
De Leeuw stoomt op en haalt uit (Foto: Gerrit Rijkens)

“Vanaf minuut 35 kwamen we iets beter in de wedstrijd,” aldus Lukkien op de persconferentie. “Logisch dat PSV grote gedeelten beter is. Maar daar waar het kon, hebben we geprobeerd om te voetballen.”

VAR, verdriet en vreugde in de tweede helft

Met een 0-1 ruststand kon er nog van alles gebeuren in de tweede helft. Lukkien: “We hadden het lastig in de eerste helft, maar er heerste een ongelooflijke schwung in de kleedkamer.” Net als in de eerste helft kregen beide ploegen kansen, met name vanuit standaardsituaties.

Vanaf de 56ste minuut stond de wedstrijd op zijn kop. Pablo Rosario gleed uit op ongeveer 25 meter van het doel, maar kreeg er een vrije trap voor. Die werd doorgekopt door De Jong en vervolgens in eigen doel gewerkt door Caner Cavlan, maar de treffer werd na ingrijpen van de VAR afgekeurd omdat Dumfries hinderlijk buitenspel stond.

fc emmen psv 20 januari 2019 var
Scheidsrechter Kamphuis wordt geadviseerd door de VAR (Foto: Gerrit Rijkens)

Tien minuten later scoorde PSV opnieuw, toen een schot van Rosario via de hand van Érick Gutiérrez in het doel belandde. Ook hier greep de VAR in en dus bleef het 0-1 voor de Eindhovenaren.

Driemaal bleek echter scheepsrecht. Steven Bergwijn dribbelde richting het strafschopgebied en legde af op Angeliño, die snoeihard binnenschoot: 0-2.

fc emmen psv 20 januari 2019 pedersen
Met een punter brengt Pedersen zijn ploeg weer in de wedstrijd (Foto: Gerrit Rijkens)

Een klein kwartier voor tijd greep Lukkien in door Pedersen en Wouter Marinus te brengen voor De Leeuw en Bannink. Nog geen twee minuten later zette Michael Chacón de Deense spits met een prachtige steekbal alleen voor de keeper. Net als tegen FC Groningen bleef Pedersen koel en bracht hij de spanning terug in de wedstrijd.

“Je hebt ook wel een beetje geluk nodig, dat je dan terugkomt in de wedstrijd,” concludeerde Lukkien. “Een geweldige invalbeurt van Pedersen.”

Pedersen kopt ook de 2-2 binnen (Foto: Gerrit Rijkens)

De Deense spits viel inderdaad goed in en drukte in blessuretijd nog eens zijn stempel op de wedstrijd. Bij een Drentse corner ging ook doelman Kjell Scherpen mee naar voren. Met moeite werd die corner verdedigd, maar Scherpen bleef voorin. De bal werd opnieuw ingebracht en hij probeerde te koppen, maar ging onder de bal door. Daarachter stond echter Pedersen, die wél binnen kon koppen en het stadion deed ontploffen.

fc emmen psv 20 januari 2019 bakker bijl
De spelers vieren feest na de gelijkmaker van Pedersen (Foto: Boudewijn Benting)

In de slotseconden kreeg invaller en debutant Nico Neidhart nog een kans om de drie punten binnen te halen, maar zonder succes. Toch is Lukkien tevreden met de uitslag: “Hier zit een blije, maar ook trotse trainer. Ik vind dat mijn ploeg alles heeft gegeven wat het in zich heeft. Een gelijkspel tegen de koploper, geweldige sfeer in het stadion: wat wil je nog meer?”

De nieuwe aanwinsten hebben meteen indruk gemaakt, zag ook Lukkien: “Ik prijs me heel gelukkig met de nieuwe spelers. Iedereen is ervan doordrongen wat we nodig hadden. En dan heb je als trainer de luxe om goed te kunnen wisselen. Wat voor energie De Leeuw in de wedstrijd stopt, wat voor tactische bagage hij brengt. Daar gaan we nog heel veel plezier aan beleven.”

Het gelijkspel zorgt ervoor dat FC Emmen nog steeds één op één loopt, met achttien punten uit achttien wedstrijden. Volgende week wacht een uitwedstrijd tegen VVV-Venlo. Koop hier je tickets voor deze belangrijke wedstrijd!

FC Emmen – PSV: 2-2
15. De Jong 0-1
71. Angeliño 0-2
80. Pedersen 1-2
90+2. Pedersen 2-2