Terug naar overzicht Terug

Zwakke eerste helft wordt Emmen fataal in Alkmaar


Onze uitwedstrijd tegen AZ is op een teleurstelling uitgelopen. Na een 5-0 ruststand werd het uiteindelijk 5-1 voor de Alkmaarders.

Ondanks het feit dat deze wedstrijd voor AZ tussen twee Conference League-wedstrijden tegen West Ham United viel (halve finale), startte de Alkmaarse ploeg met de sterkste elf. En dat leverde ze een sterke eerste helft op.

In de openingsfase was het vooral AZ dat de bal had, maar Mickey van der Hart werd nog niet aan het werk gezet. In de omschakeling lagen er wel mogelijkheden voor FC Emmen, maar de precisie ontbrak om tot het Alkmaarse doel te komen.

Na een klein kwartier moest Van der Hart wel in actie komen, helaas zonder succes. Jordy Clasie vond Sven Mijnans achter de Drentse defensie en die schoot in de korte hoek via de keeper raak. Twee minuten later was het opnieuw raak voor de thuisploeg, toen Myron van Brederode de teruggelegde bal van Vangelis Pavlidis via de binnenkant van de paal in het doel prikte.

De gifbeker was nog niet leeg voor de ploeg van Dick Lukkien. Nadat Van der Hart eerst nog goed redding bracht oog in oog met Jens Odgaard, was het Sam Beukema die een vrije trap van Tijjani Reijnders toucheerde en richting tweede paal tegen de touwen kopte: 3-0. De goal werd toegekend aan Reijnders, hoewel Beukema claimde dat hij de bal nog raakte. Diezelfde Beukema was vijf minuten later in ieder geval trefzeker, uit een corner van Van Brederode kopte hij bij de tweede paal raak.

Zo stond er binnen een half uur al 4-0 op het scorebord. Daarna probeerden de Emmenaren nog meer gegroepeerd te verdedigen om de schade tot de rust te beperken. Dat lukte echter niet, want nadat Richairo Živković en Mohamed Bouchouari zich eerst nog voor Alkmaarse schoten wierpen, was het Clasie die van grote afstand de 5-0 op het wedstrijdformulier liet noteren.

De eer gered na rust
In de rust greep Lukkien in; Jari Vlak, Lucas Bernadou en Jasin Assehnoun kwamen in de ploeg voor Mohamed Bouchouari, Ahmed El Messaoudi en Jeremy Antonisse. Daardoor werd Keziah Veendorp centrale verdediger en Mike Te Wierik rechtsback.

Het wierp al snel zijn vruchten af. Bernadou zag een loopactie in de diepte van Živković en gaf een puike steekpass, waarna de spits beheerst afrondde: 5-1. Een minuut later zag Mark Diemers een schot van afstand via een Alkmaars been net naast de paal gaan.

Het zag er na rust verdedigend stukken beter uit bij de Drenten, die bovendien af en toe voorin gevaarlijk opdoken voor AZ-keeper Mathew Ryan. Zo kreeg Ole Romeny twee schietkansen; eerst werd zijn inzet geblokt na een goede diepe bal van Assehnoun, later moest Ryan redding brengen op zijn volley.

In het laatste kwartier gebeurde er weinig meer voor beide doelen. De bij AZ ingevallen Jesper Karlsson raakte na een dribbel vanaf links de paal in de verre hoek, dat was het enige echt gevaarlijke moment in de slotfase. En dus bleef het bij 5-1 in Alkmaar.

Zo is het een vervelend voetbalweekend voor de Emmenaren, want de concurrenten pakten wel punten; FC Volendam won van Sparta, Excelsior speelde gelijk bij sc Heerenveen en Vitesse won van SC Cambuur. Volgende week spelen we thuis tegen Feyenoord, dat eerder vandaag landskampioen werd door met 3-0 te winnen van Go Ahead Eagles.

AZ – FC Emmen: 5-1
13. Sven Mijnans 1-0
15. Myron van Brederode 2-0
23. Tijjani Reijnders 3-0
28. Sam Beukema 4-0
45+1. Jordy Clasie 5-0
50. Richairo Živković  5-1

Statistieken:
Schoten: 28-8
Schoten op doel: 9-3
Balbezit: 64-36
Corners: 12-3

AZ: Ryan; Sugawara (65. Bazoer), Beukema, Goes, Kerkez; Clasie, Reijnders (84. Mihailovic); Odgaard, Mijnans (65. D. De Wit), Van Brederode (65. Karlsson); Pavlidis (65. Meerdink).

FC Emmen: Van der Hart; Bouchouari (46. Vlak), Te Wierik, Araujo, Dirksen; Veendorp, El Messaoudi (46. Bernadou); Romeny, Diemers, Antonisse (46. Assehnoun); Živković.