Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing | AZ – FC Emmen


Zondagavond om 20.00 uur nemen we het in speelronde 32 op tegen AZ. Met nog drie wedstrijden te gaan zijn er in de strijd om handhaving nog negen punten te verdelen, zodoende staan er in Alkmaar belangrijke punten op het spel. Samen met hoofdtrainer Dick Lukkien blikken we vooruit op het treffen.

Spannend
We zijn aangekomen bij de ontknoping van het seizoen. Op dit moment staan we met 28 punten op een veilige vijftiende plaats en treffen we nog AZ (uit), Feyenoord (thuis) en FC Utrecht (uit). Excelsior staat met evenveel punten, maar een minder doelsaldo, op de zestiende plaats en heeft een – op papier – makkelijker programma. FC Volendam heeft twee punten meer, Vitesse heeft er drie meer. En dus zijn velen al begonnen met rekenen, al wil Lukkien daar niet aan: “We hebben alles in eigen hand. We moeten blijven doen waar we al maanden mee bezig zijn en dat is maximaal presteren.”

Met nog minstens vier ploegen die vechten om lijfsbehoud blijft het dus spannend. Tegen AZ kan er met een mooi resultaat dus een flinke slag geslagen worden, ook weten we dan al wat de concurrentie eerder in het weekend heeft gedaan. Vorige speelronde werd ook bekend dat FC Groningen en SC Cambuur rechtsreeks degraderen, beide ploegen kunnen niet meer genoeg punten halen om ons in te halen. Directe handhaving zal een lastige klus worden maar de trainer heeft er vertrouwen in: “In het slechtste geval halen we de play-offs. We moeten volledig losgaan en er is alleen maar iets te winnen.”

Geen resultaat tegen Twente
In de vorige speelronde namen we het in eigen huis op tegen een sterk FC Twente. We bleven lang in de wedstrijd, maar helaas waren de Tukkers na negentig minuten een maatje te groot. In de openingsfase ontstonden er kansen voor Mike te Wierik en Richairo Živković, waardoor we dichtbij de 1-0 waren. Een treffer bleef echter uit. In de tweede helft deden we ook lang mee, maar twintig minuten voor tijd zorgde Michel Vlap vanuit een vrije trap voor de 0-1. Vanaf dit moment kantelde de wedstrijd. Vaclav Cerny zorgde vijf minuten na de openingstreffer voor de 0-2. Uiteindelijk werd het in de blessuretijd 0-3 door de tweede goal van Vlap.

Lukkien: “Tegen FC Twente vond ik dat wij een goede wedstrijd op de mat hebben gelegd, hier hebben we ook gewoon ons ding gedaan. Dat geeft de spelers en mij vertrouwen. We geloven in elkaar en het verschil was niet zo groot als de uitslag deed vermoeden.”

Actief op twee fronten
Deze week treffen we opnieuw een sterke tegenstander. AZ doet samen met Ajax nog volop mee om de derde plaats. Doordat PSV de beker heeft gewonnen en op de tweede plaats staat, schuift het ticket voor de groepsfase van de UEFA Europa League een plaats door, waardoor er dus nog van alles op het spel staat. Momenteel staan de Alkmaarders met 61 punten op de vierde plaats, ze moeten nog twee punten inlopen op Ajax. Vorige week eindigde de wedstrijd in Amsterdam tussen beide ploegen in 0-0. Daarvoor won de ploeg van Pascal Jansen tweemaal met drie doelpunten verschil. Naast de competitie zijn de Noord-Hollanders ook nog actief in de UEFA Europa Conference League. In de halve finale van het toernooi verloren de Alkmaarders gisteren met 2-1 van West Ham United, komende donderdag staat de return op het programma.

Lukkien ziet dat AZ er fysiek goed voor staat: “AZ kan makkelijk een aantal wedstrijden per week spelen. Ze zijn ook sterk in hun mindset, want het vraagt wel wat van je als je moet reizen en een wedstrijd op zondagavond moet spelen. Ze worden ook geholpen door het feit dat ze nog volledig meedoen om de derde plek, ik verwacht dus een gretig AZ dat in de competitie een stap probeert te zetten.”

AZ beschikt over een sterke selectie. Verdediger Milos Kerkez was afgelopen donderdag geschorst voor het duel in Londen en zal zondag dus fit aan de aftrap kunnen verschijnen. Verder kampen sterkhouders Jesper Karlsson, Jens Odgaard en Dani de Wit met blessures waardoor het de vraag is of zij zondag mee kunnen doen. Lukkien: “Ze hebben een goede, complete ploeg met veel individuele kwaliteiten. Maar wij gaan weer proberen ons eigen spel te spelen. We moeten klaar zijn voor deze tegenstander en lang in de wedstrijd blijven. Dat geldt voor alle wedstrijden die we nog moeten spelen.”

De selectie
Mart Lieder, Jeff Hardeveld, Maikel Kieftenbeld, Metehan Güçlü en Rui Mendes zijn er nog steeds niet bij. Volgens Lukkien ziet het er voor sommigen goed uit: “Jeff, Maikel en Rui trainen weer op het veld, dat gaat de goede kant op. Mart heeft helaas een terugslag gehad.”

Verder zijn er nog een paar twijfelgevallen: “Achter Jeremy Antonisse, Dennis Vos, Lorenzo Burnet en Jeroen Veldmate staat nog een vraagteken. Jeremy heeft last en kan geen negentig minuten spelen. Jeroen is vandaag in het ziekenhuis bij zijn vrouw, we moeten kijken of hij er dit weekend bij is. Dennis heeft vorig weekend griep gehad en heeft er nog steeds last van, hij kan geen hele wedstrijd spelen.”

Historie
We speelden in totaal veertien officiële wedstrijden op bezoek bij AZ. Negen keer was dit in de Eerste Divisie, twee keer in de KNVB-beker en drie keer in de Eredivisie. De laatste keer dat we met drie punten teruggingen naar Emmen was op 25 november 1995 (1-2). Ben je benieuwd hoe het ons in het verleden afging tegen de Alkmaarders? Klik dan hier voor statistieken ‘uut de aole deus’.

AZ – FC Emmen
Zondag 14 mei, 20.00 uur
AFAS Stadion, Alkmaar
Scheidsrechter: Van de Graaf
VAR: Van Boekel


Luister hier live naar het radioverslag van RTV Drenthe: