Uut de Aole Deus | AZ – FC Emmen

Zondagavond om 20.00 uur spelen we de vijftiende officiële wedstrijd uit tegen AZ, in de 32e speelronde van de Eredivisie. Negenmaal deden we dat in de Eerste Divisie, tweemaal in de KNVB-beker en drie keer in de Eredivisie. Twee keer wonnen we, één keer werd het gelijk, in de andere twaalf wedstrijden bleven we puntloos. Voor meer statistieken en feitjes uit het verleden nemen we een kijkje in het archief ‘uut de aole deus’.

Eerste ontmoeting
De eerste keer dat we tegen de Alkmaarders speelden, waren we nog een amateurclub. Op 13 november 1983 ging het om een wedstrijd in de tweede ronde van het KNVB-bekertoernooi. In de Alkmaarderhout won de thuisploeg, die toen nog AZ ’67 heette, met 6-1 door doelpunten van Kees Tol (twee), David Loggie (twee), Roelf-Jan Tiktak en Peter Arntz. Gienus Meijerink zorgde voor de enige Drentse treffer (de 1-1).

Op het hoogste niveau
In de Eredivisie speelden we tot nu toe drie keer een uitwedstrijd tegen AZ. Tweemaal in Alkmaar, één keer in Den Haag (in november 2019). Het dak van het AFAS Stadion in Alkmaar was enkele maanden eerder ingestort en dus moesten de Alkmaarders voor enkele thuiswedstrijden uitwijken naar het Cars Jeans Stadion in Den Haag.

In de Eredivisie hebben we tot dusver weinig succes op bezoek bij de Alkmaarders. Na een 5-0 nederlaag en een 3-0 nederlaag (in Den Haag), volgde op 22 november 2020 een krappe 1-0 nederlaag. Bruno Martins Indi, die eerder dat seizoen de overstap maakte naar AZ, zorgde in de elfde minuut voor het enige doelpunt van de wedstrijd. We kwamen tweemaal dicht bij de gelijkmaker, maar een doelpunt van Michael de Leeuw werd afgekeurd wegens buitenspel en een schot van Miguel Araujo werd van de doellijn gehaald door Marco Bizot. Doordat Lucas Bernadou in de zestigste minuut op de voet ging staan van een AZ-speler moest hij met rood van het veld, waardoor een comeback wel heel lastig bleek. AZ eindigde in dat seizoen als derde in de Eredivisie.

Overwinningen in Alkmaar
We wonnen in totaal twee keer van AZ in Alkmaar, dat was meteen twee keer op rij. Op 4 maart 1995 eindigde de Eerste Divisie-wedstrijd van het seizoen 1994/1995 in 0-1 door een doelpunt van Jan de Jonge. Het seizoen dat hierop volgde eindigde de wedstrijd in 1-2 door treffers van Tony Alberda en Michel van Oostrum, beide na rust. In de 69e minuut scoorde Silvan Inia (die in 2004 nog voor FC Emmen tekende) nog een eretreffer voor AZ.

Jong AZ
Tegen Jong AZ speelden we tot dusver twee officiële wedstrijden buiten Drenthe. Op 20 oktober 2017 werd het 2-1 voor de thuisploeg, drie seizoenen later deelden we de punten door met 0-0 gelijk te spelen.

Op De Oude Meerdijk
Eerder dit seizoen kwam AZ bij ons op bezoek. Het werd 0-3 door doelpunten van Tijjani Reijnders, Dani de Wit en Jens Odgaard. Alle goals vielen binnen een tijdsbestek van dertien minuten en de wedstrijd was zo voor rust al beslist. Op De Oude Meerdijk wonnen we voor het laatst van AZ op 14 november 1992, het werd toen 2-1 door doelpunten van René Grummel en Jan de Jonge. Ook toen scoorde Silvan Inia namens AZ.

Onze eerste thuiswedstrijd ooit in de Eredivisie was ook tegen AZ. Op 19 augustus 2018 scoorde Nick Bakker na een vroege openingsgoal van Myron Boadu de 1-1. Helaas werd het uiteindelijk 1-4 voor de bezoekers.