Terug naar overzicht Terug

Vrijdag a.s.: Oud FC Emmen ontvangt Oud SC Veendam


De derby tussen Emmen en Veendam wordt in ere hersteld. Voorafgaand aan de Jupiler League wedstrijd FC Emmen – Roda JC op 7 november, neemt een selectie van oud-spelers van FC Emmen het op tegen de selectie van Oud-SC Veendam. En daarmee verwelkomt Emmen voor het eerst sinds 2012 weer eens de aartsrivaal die behoorlijk wordt gemist.


SC Veendam speelde op 15 maart 2013, tegen FC Oss, zijn laatste wedstrijd in de Eerste Divisie. Kort daarop werd het faillissement uitgesproken en kwam er een ongenadig hard einde aan een roemruchte club in het Nederlandse betaalde voetbal. Een club die in de jaren tachtig twee maal de sprong naar de Eredivisie wist te maken. Met het verdwijnen van SC Veendam, verdween tegelijkertijd de immer beladen derby tussen de Veenkolonialen en FC Emmen. Een reeks die begon in 1985 en eindigde op 1 maart 2013. In de laatste derby, gespeeld op De Langeleegte, werd het door doelpunten van Mamedov en Hutten 1-1. Het resultaat van deze wedstrijd en die in eerder in Emmen was gespeeld (2-1) werden echter uit de competitie geschrapt wegens het faillissement van Veendam.

 

Een foto uit het seizoen 1987/88 met links een koppende Joop Brunsting. 

In totaal stonden de beide noordelijke clubs, in de Eerste Divisie, 50 keer tegenover elkaar. Emmen won 17 ontmoetingen, 14 maal eindigde het gelijk en 19 maal trok Veendam aan het langste eind. Maar de derby is terug! Oud-SC Veendam brengt onder leiding van coach Jan Schulting en oud spelers als Karel Liklikwatil, Angelo Cijntje, Jan Korte, Rudi Metz en Henk de Haan een bezoekje aan de JENS Vesting. En ontmoet een selectie van oud-spelers van Emmen. Bij Oud FC Emmen komen onder andere Frank Veldwijk, Ernst Söllner, Alfons Arts, Ebel Bos en Roy Stroeve in actie. Deze en andere spelers zullen nog eenmaal hun beste beentje voor zetten.

Kom daarom extra vroeg naar het stadion, want de wedstrijd Oud FC Emmen – Oud SC Veendam begint om 18.00 uur.

De verbindende factor voor deze derby is Dick Nanninga,  oud spits van zowel het Nederlands elftal, SC Veendam en van de huidige tegenstander Roda JC. 

Dick Nanninga heeft niet in het profvoetbal tegen Emmen gespeeld, maar wel in zijn amateurtijd. Hier staat hij links op de foto aan de Kerkhoflaan in het duel Emmen-Oosterparkers. De doelman is Ab Koster.