Terug naar overzicht Terug

FC Emmen speelt met Fortuna Sittard: 1-8


FC Emmen ging er vanuit in Sittard een moeilijk avondje tegemoet te gaan, maar het pakte totaal anders uit. De Emmenaren overklasten de Limburgers op alle fronten en schoten maar liefst acht maal raak. Na negentig minuten eenzijdig voetballen stond er een 1-8 eindstand op het scorebord. Het betekende een recordverbetering voor de Drentse formatie want de hoogste score in de clubgeschiedenis stond immers op 6-0. Door de zege staat FC Emmen nu stevig op kop in de derde periode met de ongelooflijke doelcijfers van 17 voor en 1 tegen.


Cas Peters scoorde twee maal.

Bart de Groot zit het hier niet zitten en zou korte tijd later uitvallen.

In vier dagen tijd kreeg FC Emmen respectievelijk te maken met de hekkensluiter in de eredivisie en vervolgens tegen de rode lantaarndrager in de Jupiler League. Die tegen Heracles Almelo ging niet helemaal volgens de planning vanuit Emmer zicht maar in Sittard werd de planning ruimschoots overtroffen. Het was alsof de ploeg iets goed wilde maken met Said Bakkati als de motor in de beginfase. De verdediger schudde het in Almelo opgelopen ‘Tannane syndroom’ van zich af met twee gave voorzetten waaruit Alexander Bannink en Roland Bergkamp in zes minuiten tijd een 0-2 stand op het scorebord zetten. Vier minuten later deed Fortuna iets terug in de vorm van een kogel van afstand van Jeffrey Vlug die door Marko Meerits in een hoekschop werd omgebogen. Het was het laatste wapenfeit van de Limburgers in de eerste helft die vervolgens volledig dol werden gedraaid door een tot in de tenen gemotiveerd FC Emmen.

Boy Deul snelt Jordy ter Borgh voorbij.

Jurjan Mannes aan de bal.

De Fortuna aanhang was boos (Foto’s: Gerrit Rijkens).

Toch zat het FC Emmen aanvankelijk niet mee. Het moest Gaby Jallo missen die toch niet fit bleek te zijn en zijn vervanger Bart de Groot werd na ruim een half uur uit de wedstrijd geschopt. Roland Bergkamp, de maker van de 1500e goal, liep in de warming-up een blessure op en werd al na een kwartier vervangen door Jurjan Mannes. De vervangers Niek Vossebelt en Jurjan Mannes bleken evenwel volledig op hun taak berekend en dat is het prettige aan het huidige FC Emmen: de niet basisspelers hebben de kwaliteit om basisspeler te zijn, alleen kunnen er maar elf worden opgesteld. FC Emmen draaide gewoon in hoog tempo door en binnen een kwartier stond het al 0-3 toen Tim Siekman een passje van Boy Deul verzilverde. Het Limburgse publiek wreef zich de ogen uit en begon vervolgens te morren. Het gemor werd uiteindelijk woede want Cas Peters bracht de ruststand op 0-4 na alweer een pass van Boy Deul. Tussen de bedrijven door schoot Leandro Resida nog eens op de paal, stuitte Boy Deul op doelman Kaya en kopte Cas Peters rakelings over.

 

Het vindingrijke deel van het Fortuna publiek had in de rust het spandoek met het opschrift ‘Met passie en strijd is de 20ste plek zo verleden tijd’ vervangen door ‘Lamzakken.’ Een beetje sneu voor de Fortuna spelers die hun best leken te doen maar volledig werden overlopen door de hongerige Emmenaren. FC Emmen moest overigens na de pauze eerst enkele minuten wachten omdat Fortuna maar niet uit de kleedkamer kwam. Toen dat wel het geval was ging het FC Emmen festival gewoon door. Alexander Bannink werd door Boy Deul bediend en scoorde de 0-5. Bannink maakte ook de 0-6 uit een strafschop en Boy Deul nam de tweede strafschop die door de prima leidende Belgische Arbiter Glenn Claes was toegekend voor zijn rekening: 0-7. Cas Peters had de trap van elfmeter waarschijnlijk graag genomen om zijn doelpuntentotaal op te vijzelen maar schoot alsnog de achtste treffer binnen. Fortuna had inmiddels wel gescoord middels invaller Bob Vankan, een treffer die met hoon door het thuispubliek werd ontvangen.

Alexander Bannink benut zijn vijfde strafschoop van het seizoen.

Jeremy Gall (links) maakt zijn debuut als vervanger van Alexander Bannink (Foto’s: Bennie Wolbers).

Trainer Joop Gall deed zijn best in de persconferentie mededogen te tonen voor zijn collega Peter van Vossen die in een kranteninterview recentelijk nog had verklaard dat zijn ploeg in drie jaar eredivisierijp zou zijn. ,,We hebben een leuk team staan”, aldus Gall. ,,Maar het had wat mij betreft ook wel een lagere uitslag mogen zijn.” Peter van Vossen fluisterde bijna: ,,Ik had in de rust alle elf spelers wel kunnen wisselen. Ik heb van FC Emmen genoten en we hadden nog geluk dat de uitslag niet hoger is uitgevallen.” 
Fortuna Sittard-FC Emmen 1-8. 2. Bannink 0-1, 6. Bergkamp 0-2, 14. Siekman 0-3, 44. Peters 0-4, 52. Bannink 0-5, 62. Bannink (strafschop) 0-6, 78. Deul (strafschop) 0-7, 79. Vankan 1-7, 81. Peters 1-8. Scheidsrechter: Claes (Belg). Gele kaart: Kis, Dengerink (Fortuna Sittard). Toeschouwers: 1823.
Fortuna Sittard: Kaya; Janssen, Linssen, Ter Borgh (46. Dengerink), Turan, Kis, Voorn, Waalkens (88. Van de Aat), Baur, Conneh, Vlug (65. Vankan).
FC Emmen: Meerits; Bakkati, Luis Pedro, De Groot (36. Vossebelt), Siekman, Rozema, Bannink (80. Gall), Deul, Resida, Bergkamp (15. Mannes), Peters.