Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing sc Heerenveen – FC Emmen


Zondag staat een van de twee uitwedstrijden op het programma waarvoor de Emmenaren in noordelijke richting moeten reizen. De tegenstander is sc Heerenveen, dat achtste staat in de eredivisie, met dertien punten uit tien wedstrijden. FC Emmen staat zestiende, met vier punten minder.


Op basis van alleen thuiswedstrijden ziet het klassement er echter heel anders uit. In die lijst staat FC Emmen zestiende en sc Heerenveen zeventiende. In het Abe Lenstra Stadion pakte sc Heerenveen dit seizoen alleen punten tegen ADO Den Haag (1-1) en Vitesse (1-1). De overige elf punten werden dus allemaal behaald in uitwedstrijden. Ook FC Emmen zegevierde nog niet in het eigen stadion. De ploeg van Dick Lukkien pakte zes van de negen punten in uitwedstrijden.

Op basis van de statistieken liggen er dus kansen. “Heerenveen heeft thuis nog niet gewonnen. Ze hebben een goede ploeg, maar ik zie wel kansen,” aldus Lukkien, die een spectaculaire wedstrijd verwacht. “Hun doelsaldo (23-24) spreekt voor zich.”

Inmiddels hebben al 250 FC Emmen-supporters een ticket gekocht voor zondag. Het wordt gezien als een derby en daarom bracht de Brigata Fanatico in de nacht van vrijdag op zaterdag een bezoekje aan het Abe Lenstra Stadion. Lukkien: “Erg leuk dat onze supporters daarvoor ’s nachts naar Heerenveen rijden.”

Een oude bekende

Zeven seizoenen lang hebben sc Heerenveen en Emmen onderlinge duels in de Eerste Divisie uitgevochten. Van het seizoen 1985/86 tot en met 1992/93, met een onderbreking van een seizoen toen de Friezen in de eredivisie acteerden, werden veertien duels afgewerkt plus twee in het kader van de nacompetitie in 1989/90. Van de acht in Heerenveen gespeelde duels won de thuisclub er vijf tegenover twee zeges voor Emmen en één gelijkspel.

De eerste wedstrijd in Heerenveen was op 31 maart 1986. De thuisclub won met 2-1 dankzij twee goals van Eddie Bosman. Emmen scoorde door Leon Vonk. De laatste ontmoeting in competitieverband in Heerenveen was op 2 september 1992. Michel van Oostrum en Jan de Jonge scoorden namens de Emmenaren, Erik Regtop en Rodion Camataru namens de thuisclub en zo werd het 2-2.

De nacompetitieduels tussen deze twee teams in 1990 waren historisch. Emmen zegevierde thuis met 1-0, maar verloor uit met 2-0 van Heerenveen dat daardoor naar de eredivisie promoveerde.

Minder bekend is dat Emmen en Heerenveen ooit samen in de hoogste speelklasse van Nederland speelden. In de veertiger jaren was de eerste klasse het hoogst haalbare en maakte Emmen daarvan drie seizoenen deel uit, van 1946/47 tot en met 1948/49. Heerenveen was toen oppermachtig in het noorden onder aanvoering van Abe Lenstra. De Friezen wonnen alle zes duels tegen Emmen waaronder twee monsterscores van 11-0 en 8-2. Abe Lenstra scoorde elf van de in totaal 33 doelpunten tegen Emmen. De vorige maand overleden Germ Hofma schoot zesmaal raak.

Een gevaarlijke tegenstander

De Friezen scoren er flink op los in de eredivisie, maar krijgen ook veel doelpunten tegen. Lukkien: “Het loopt zeker voorin wel aardig, met de combinatie tussen Vlap en Lammers. Ook Zeneli is goed in vorm.”

Lukkien kan niet beschikken over een aantal geblesseerden, namelijk Wouter Marinus, Kasper Oldenburger en Daniel Camara Bos. Nicklas Pedersen en Henk Bos zijn nog twijfelgevallen. Wel is zeker dat aanvoerder Anco Jansen niet zal spelen, hij is geschorst.

De trainer wil nog niet aangeven hoe hij de afwezigheid van Pedersen en Jansen zal opvangen voorin: “Arias kan goed een bal vasthouden. Maar de snelheid van Slagveer kan ook een wapen zijn.”

Voor deze derby geldt vrij vervoer, maar je krijgt €5 korting op de busreizen van Supportersvereniging Rood-Wit en Brigata Fanatico. Klik hier voor tickets! >

 

sc Heerenveen – FC Emmen
Zaterdag 4 november, 12:15 uur
Abe Lenstra Stadion
Scheidsrechter: Kevin Blom