Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing PSV – FC Emmen


FC Emmen hervat de eredivisie met een uitwedstrijd tegen PSV op zaterdag 20 oktober om 18:30 uur. In de vorige speelronde werd met 3-3 gelijkgespeeld tegen Fortuna Sittard, maar trainer Dick Lukkien kan dit nog steeds niet geloven: “Ik heb de wedstrijd tegen Fortuna wel drie keer teruggekeken. Ik kon niet geloven dat we gelijk hebben gespeeld. We hadden zó veel controle, maar toch spelen we gelijk. Maar het spel maken gaat ons wel steeds beter af.”


Dat moet gebeuren tegen PSV. De Eindhovenaren gaan met 24 punten uit acht wedstrijden aan kop in de eredivisie en wonnen vorige maand knap met 3-0 van Ajax.

In de voorbereiding op Ajax – FC Emmen zei Lukkien dat Ajax de beste ploeg van Nederland is. “Op voorhand maak je een inschatting. Ajax heeft goed ingekocht en dan schat ik Ajax in als de beste ploeg. Nu blijkt dat PSV gelijkwaardig is. Die twee ploegen steken er duidelijk bovenuit en gaan strijden om het kampioenschap,” zei Lukkien vrijdag op de persconferentie.

De oefenmeester weet wat voor lastige klus de Emmenaren te wachten staat. “Ze hebben een heel duidelijk plan. Ongeacht of er een Champions League wedstrijd aankomt gaan ze onverstoorbaar verder. Daardoor winnen ze niet alleen met 2-0 of 3-0, maar zetten ze soms hoge uitslagen neer,” aldus Lukkien. “Ik hoop dat we gegroeid zijn sinds de wedstrijd tegen Ajax, dat we gegroeid zijn in ons eigen presteren. We moeten iedere keer dingen beter doen. Dat gaat tot nu toe met vallen en opstaan, maar ik zie daar wel een stijgende lijn in. Wij gaan naar Eindhoven om maximaal te presteren en het moet blijken of dat lukt. Willem II won vorig jaar ook in de ArenA, zoiets kan altijd een keer gebeuren.”

De vierde ontmoeting met PSV

Dat PSV en FC Emmen onderling weinig officiële wedstrijden hebben gespeeld, mag duidelijk zijn. Toch hebben deze teams elkaar tweemaal ontmoet en wel in het bekertoernooi. Beide malen was het Philips stadion het strijdtoneel en beide keren eindigde de wedstrijd in een 4-0 zege voor de Eindhovenaren. Op 14 februari 1990 was PSV-Emmen een wedstrijd in de kwartfinale. Emmen was zover gekomen via overwinningen op Valleivogels, RKC Waalwijk en NEC Nijmegen. In Eindhoven hielden de Drenten de schade lang beperkt want bij rust stond het nog slechts 1-0, mede door het feit dat doelman Reinier de Vries een strafschop van Romario stopte. Twee minuten na de pauze werkte de Emmer verdediger Wim Volkerink de bal in eigen doel waarmee een verrassing wel was uitgesloten.

Op 19 november 1997 was PSV – Emmen een duel in de eerste hoofdronde. Emmen had in de poule NEC, De Treffers en GVVV bedwongen maar was in Eindhoven voor 21.700 toeschouwers kansloos. Hoofddader voor de 4-0 nederlaag was de Belg Luc Nilis die drie treffers voor zijn rekening nam. Er is nog een derde bekerwedstrijd tussen Emmen en PSV geweest in de tijd dat Emmen nog een amateurvereniging was. Op zaterdag 13 november 1982 werd het 1-7 voor 8.500 toeschouwers op de Meerdijk.

Met dank aan Dirk van der Kaap

Eén wijziging in de opstelling

Bij FC Emmen zijn Stef Gronsveld, Daniel Camara Bos, Wouter Marinus, Reuven Niemeijer, Kasper Oldenburger en Nicklas Pedersen niet inzetbaar. Lukkien wil tegen PSV zo veel mogelijk vasthouden aan de opstelling tegen Fortuna Sittard. Dat betekent dat alleen Jafar Arias op de plek zal staan van Nicklas Pedersen. Lukkien: “Jafar is in zijn invalbeurten steeds goed. Dit is zijn beloning. Als ik zie hoe hij invalt en traint, dan heeft hij een mooie stijgende lijn te pakken.”

PSV – FC Emmen
Zaterdag 20 oktober, 18:30 uur
Philips Stadion
Scheidsrechter: Bas Nijhuis