Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing Heracles Almelo – FC Emmen


Na de overwinning op OFC gaat FC Emmen zondag om 12:15 uur op bezoek bij Heracles Almelo. De Heracliden staan op een verassende vierde plek in de eredivisie en spelen onder leiding van Frank Wormuth goed voetbal. Dinsdag won Heracles Almelo met 1-2 van FC Den Bosch in de eerste ronde van de TOTO KNVB Beker.


“Heracles is een van de verassingen van het seizoen. Kristoffer Peterson is natuurlijk de blikvanger,” zei trainer Dick Lukkien op de persconferentie vrijdag. “Het verschil wordt voorin gemaakt en je ziet duidelijk de hand van de nieuwe trainer.” Peterson is (gedeeld) topscorer van de eredivisie met zeven doelpunten uit zes wedstrijden.

FC Emmen maakt tot nu toe indruk in uitduels. Zes van de zeven punten werden buiten stadion De Oude Meerdijk behaald. Lukkien: “Misschien heb je thuis het gevoel dat je sneller vooruit moet en sneller het verschil moet maken. Maar dan moet je ook grotere afstanden afleggen. Dat hoeft in uitwedstrijden wat minder, dan kun je wat compacter blijven.”

Een oude bekende

Negentien seizoenen lang, van 1986/87 tot en met 2004/05, kwamen Heracles Almelo en FC Emmen elkaar twee maal per seizoen tegen in de eerste divisie. Aan die reeks van in totaal 38 onderlinge ontmoetingen kwam een einde met de promotie van Heracles Almelo in 2005.

Het allereerste duel in Almelo vond op 20 april 1987 plaats toen Heracles met 4-1 van Emmen won. Het enige Emmer doelpunt scoorde Rudy Metz. De meest recente ontmoeting in Almelo was op 8 maart 2005 toen de thuisclub in het kampioensjaar onder trainer Peter Bosz met 3-2 won. Jan Olde Riekerink, de huidige trainer van sc Heerenveen, was destijds de trainer van FC Emmen.

Heracles Almelo en FC Emmen speelden in Almelo negentien competitieduels tegen elkaar: FC Emmen won daarvan 4, de thuisploeg zegevierde 12 maal en 3 keer eindigde de confrontatie in een gelijkspel.

De laatste officiële wedstrijd tussen Heracles Almelo en FC Emmen was het bekerduel in het seizoen 2014/15. Op 28 oktober 2014 verloor FC Emmen in het Polman stadion met 6-2. De Emmer goals werden gescoord door Alexander Bannink en Tim Siekman, toevallig de enige Emmenaren van toen die momenteel ook in de selectie zitten. Het was een duel in de tweede ronde nadat FC Emmen in de eerste ronde Excelsior Maassluis had uitgeschakeld.

Met dank aan Dirk van der Kaap

Meerdere twijfelgevallen

Lukkien kan niet beschikken over de volledige selectie. Wouter Marinus en Kasper Oldenburger zijn niet fit. Tim Siekman en Nicklas Pedersen zijn nog twijfelgevallen. Alexander Bannink en Anco Jansen zijn er waarschijnlijk wel weer bij. “Ik wil niet met drie twijfelgevallen starten, dan kun je eigenlijk niet meer wisselen,” aldus Lukkien.

De Emmenaren bezetten momenteel de tiende plaats in de eredivisie. “Je kunt onmogelijk ontevreden zijn met waar we nu staan. Maar ik vind dat we drie punten meer hadden moeten hebben,” doelt Lukkien op de wedstrijden tegen De Graafschap (1-1) en PEC Zwolle (0-1).

Daarom is de wedstrijd van zondag een krachtmeting tussen de nummer vier en de nummer tien van de competitie, een verassend gegeven.

 

Heracles Almelo – FC Emmen
Zondag 30 september, 12:15 uur
Polman Stadion
Scheidsrechter: Danny Makkelie