Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing FC Groningen – FC Emmen


Zondag speelt FC Emmen een echte streekderby tegen FC Groningen. Er zijn inmiddels al meer dan 700 tickets verkocht voor het gastenvak in Groningen, meer dan voor de historische wedstrijd tegen Sparta. Dat belooft wat voor de sfeer in het Hitachi Capital Mobility Stadion. “Ik heb er echt zin in. Het is prachtig dat er zo veel supporters mee gaan, heel mooi,” zei trainer Dick Lukkien, die van 2010 tot en met 2016 werkzaam was bij de Groningers.


Niet alleen op de kaart, maar ook op de ranglijst ontlopen beide ploegen elkaar weinig. FC Groningen en FC Emmen hebben beide veertien punten uit vijftien wedstrijden, even veel als PEC Zwolle overigens.

Lukkien heeft al meerdere malen gezegd dat hij na 34 wedstrijden minimaal 34 punten wil hebben. Dat betekent dat er tegen FC Groningen of volgende week tegen Willem II gewonnen moet worden, om op zeventien uit zeventien te komen en op schema te liggen.

FC Emmen presteert goed in uitwedstrijden tegen ploegen die normaliter in de subtop van de eredivisie spelen. “Tegen ADO Den Haag, FC Utrecht, sc Heerenveen en Vitesse hebben we echt goed gespeeld. Het blijkt dat we goed mee kunnen, maar we moeten ons blijven ontwikkelen,” aldus Lukkien op de persconferentie vrijdag.

Lukkien kijkt verder dan alleen de resultaten: “We hebben veel goede wedstrijden gespeeld, maar we hebben daarin te weinig punten gepakt. De wedstrijd tegen Fortuna Sittard (3-3, red.) vond ik onze beste wedstrijd. Vorig jaar vond ik onze thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles de beste wedstrijd. Dat werd 0-0, maar ons spel was weergaloos. We hadden vijf goals kunnen maken.”

Eindelijk samen in de eredivisie

In de jaren negentig hebben FC Groningen en FC Emmen een aantal competitieduels op het scherpst van de snede uitgevochten. De Groningers speelden twee seizoenen, 1998/1999 en 1999/2000, in de eerste divisie waarin dus vier keer een duel tegen FC Emmen op het programma stond. Daar stond toen best veel druk op, want FC Groningen wilde snel terug naar de eredivisie terwijl FC Emmen ook meedeed aan de titelstrijd.

Van de vier onderlinge competitieduels won FC Emmen er liefst drie. De mooiste Emmer zege was op 9 november 1998 toen de rood-witten in Groningen met 3-0 wonnen. Erik van Veldhuizen, Roy Stroeve en Michel van Oostrum scoorden de goals.

De Emmenaren namen daarmee revanche voor de drie maanden eerder in de bekerstrijd geleden 7-0 nederlaag tegen FC Groningen. Emmenaar Rene Grummel miste toen in de zesde minuut een strafschop en daarna liep FC Groningen over de Drentse formatie heen. In de nacompetitie van 2000 won FC Groningen beide wedstrijden en promoveerde het weer naar de eredivisie.

FC Emmen en FC Groningen kwamen vijf maal voor de beker tegen elkaar uit, daarvan won FC Emmen er slechts eentje. In 1975 speelde de toenmalige hoofdklasser Emmen ook tegen de Groningers voor de beker en won als landskampioen bij de zondagamateurs met 2-1.

Op 21 juli 2018 oefenden FC Emmen en FC Groningen al tegen elkaar in Rolde. Het werd toen 1-0 voor FC Emmen, doordat Anco Jansen in de slotfase een strafschop benutte. De score had hoger kunnen oplopen, maar beide keepers waren in goede vorm.

Bekend terrein voor veel Emmenaren

Niet alleen Lukkien, maar ook een groot aantal spelers heeft een verleden bij FC Groningen. Onder andere Glenn Bijl, Nick Bakker, Keziah Veendorp, Jafar Arias en Nicklas Pedersen hebben jarenlang in het groen-wit gespeeld. Die laatste is weer fit genoeg om zondag in actie te komen. Het meespelen van Anco Jansen en Wouter Marinus is nog onzeker. Henk Bos, Rob Deiman en Emil Bijlsma zijn niet inzetbaar.

Lukkien snapt dat het een derby is, maar heeft er verder geen bijzonder gevoel bij: “Als je daar zes jaar hebt gelopen en heel veel mensen kent, dan voelt dat wel een beetje als thuiskomen. Maar ik wil er geen naam op zetten. Ik heb er zin in, maar het is niet zo dat dit de mooiste wedstrijd van het seizoen is.”

De oefenmeester gaat zondag uiteraard weer voor een goed resultaat: “We verkopen onze huid zo duur mogelijk. Dat gaat de ene week beter dan de andere week, maar zo gaat dat nou eenmaal. Sterker nog: ik vind dat we te weinig punten hebben, als je kijkt naar ons spel.”

 

FC Groningen – FC Emmen
Zondag 16 december, 14:30 uur
Hitachi Capital Mobility Stadion
Scheidsrechter: Björn Kuipers