Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing FC Emmen – VVV-Venlo


Vrijdag ontvangt FC Emmen om 20:00 uur VVV-Venlo. De Venlonaren staan momenteel op een verrassende vijfde plek in de eredivisie, met veertien punten. Vorig seizoen eindigden ze vijftiende, met 34 punten. Nu bezet FC Emmen die vijftiende plaats, met acht punten uit negen wedstrijden. Met wat meer geluk hadden de Emmenaren ook veertien punten kunnen hebben. “We hadden zes punten meer kunnen hebben,” refereert trainer Dick Lukkien naar de wedstrijden tegen Fortuna Sittard, Heracles Almelo, PEC Zwolle en De Graafschap.


Tegen VVV-Venlo gaat de ploeg van Lukkien voor zijn eerste thuisoverwinning in de eredivisie. Die leek er tegen Fortuna Sittard al te komen, maar in extremis maakten de Limburgers de gelijkmaker. Lukkien: “Die wedstrijd staat wel in mijn top drie van wedstrijden waarvan ik denk: Hoe kan dit nou geen overwinning zijn geworden? Maar ik kijk ook naar wat er wel heel goed ging.”

Vorige week verloor FC Emmen met 6-0 bij koploper PSV. “Als je een forse nederlaag hebt geleden wil je je altijd revancheren,” zei Lukkien donderdag op de persconferentie. “Het kan niet zo zijn dat we zo makkelijk goals tegenkrijgen. Sommige mensen vinden het naïef om aan te vallen. Maar we graven ons de tweede helft in en dan krijgen ze meer kansen dan in de eerste helft. Des te verder je van de goal af komt, des te minder kans je hebt op tegendoelpunten.”

Ondanks de nederlaag ziet Lukkien zeker aanknopingspunten: “We moeten kansen en momenten in wedstrijden herkennen. Daar groeien we in, maar dat moet nog wel beter. Wat kan er gebeuren als we de bal verliezen?” De oefenmeester hoopt daar verbetering in te zien vrijdag tegen VVV-Venlo.

Opnieuw samen in de competitie

De reeks wedstrijden tussen FC Emmen en VVV-Venlo heeft een lange geschiedenis. Voor het eerst werd in het seizoen 1989/1990 tegen elkaar gespeeld. De laatste onderlinge duels vonden in het seizoen 2016/17 plaats. In totaal kwamen deze clubs 42 keer in competitieverband tegen elkaar uit. De balans in de thuiswedstrijden van FC Emmen is 9 overwinningen, 4 gelijke spelen en 8 winstpartijen voor de Limburgers.

De eerste ontmoeting in Emmen was op zaterdag 4 april 1990. Emmen was in de race voor de zesde periodetitel en deed goede zaken door met 2-0 te winnen. Jan de Jonge, uit een strafschop, en Herman Scherpen (vader van de huidige doelman Kjell Scherpen) scoorden de Emmer goals. Twee dagen later won Emmen in Heerenveen met 2-1, ondanks een fraaie kopbal in eigen doel van Ben Haverkort (tegenwoordig directeur FC Emmen), waardoor de periodetitel binnen handbereik was.

De laatste onderlinge partij in Emmen was op 9 december 2016 toen het 1-2 in het voordeel van de Limburgers werd. Opoku en Hunte scoorden voor VVV-Venlo en Cas Peters maakte er via een strafschop in de 84e minuut nog 1-2 van. De laatste onderlinge botsing was op 17 april 2017 in Venlo. Bij winst was VVV-Venlo kampioen geweest maar FC Emmen bedierf de pret door 0-0 te spelen. Er was een hoofdrol voor Dennis Telgenkamp die een strafschop keerde. Uiteindelijk werd VVV-Venlo alsnog kampioen dat seizoen.

“Ze schromen niet om opportunistisch te spelen”

In deze ontmoeting kan Lukkien niet beschikken over Gersom Klok, hij is geschorst. Verder ontbreken Wouter Marinus, Henk Bos, Daniel Camara Bos, Emil Bijlsma, Kasper Oldenburger en Nicklas Pedersen vanwege blessures. Reuven Niemeijer zit wel weer bij de wedstrijdselectie, na zijn ongelukkige botsing in de wedstrijd tegen Heracles Almelo.

Eén ding is zeker; het wordt zeker geen gemakkelijke opgave. “We spelen tegen de nummer vijf van Nederland op dit moment. We zitten in de situatie dat we gewoon zo veel mogelijk punten bij elkaar moeten spelen. Maar behoudens Ajax en PSV is ook gebleken dat we tegen iedereen in de eredivisie mee kunnen. We moeten iedere keer het maximale eruit halen,” aldus Lukkien.

Lukkien over de speelwijze van de Venlonaren: “Ze hebben tien doelpunten voor en vijf tegen, als je de wedstrijd tegen PSV niet meerekent. Ze schromen niet om ook opportunisme in hun spel te leggen. De vier voorwaartsen zijn 1,85 meter en langer. Ik verwacht dat ze bij ons op de middellijn gaan staan en vanuit de omschakeling willen voetballen.”

FC Emmen – VVV-Venlo
Vrijdag 26 oktober, 20:00 uur
Stadion De Oude Meerdijk
Scheidsrechter: Rob Dieperink

Bekijk hier het interview met Jafar Arias: