Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing FC Emmen – Vitesse


Zondag treedt FC Emmen om 14:30 uur in het eigen stadion aan tegen Vitesse, de huidige nummer vijf van de eredivisie. FC Emmen staat momenteel op de gevreesde zestiende plaats. Toch is het verschil op de ranglijst tussen beide ploegen slechts negen punten.


FC Emmen heeft met 24 punten uit 22 wedstrijden meer dan een punt per wedstrijd behaald, maar staat toch onder de streep. Trainer Dick Lukkien: “Het is een knotsgekke competitie. Vorig seizoen had je met dit puntenaantal na 22 wedstrijden twaalfde gestaan, zes punten boven de streep.”

Op de vijfde plaats staat Vitesse, met zeven punten achterstand op nummer vier AZ. Heracles Almelo en FC Utrecht hebben één punt minder dan de Arnhemmers, namelijk 32. Daaronder begint de middenmoot met VVV-Venlo, ziet ook Lukkien: “Ik denk dat VVV-Venlo met 29 punten de bovenkant van de middenmoot is. En wij zijn op dit moment de onderkant. Vitesse zit daar net boven, samen met Heracles en Utrecht. Ploegen die een serietje neer kunnen zetten, gaan de dans ontspringen.”

Een bijzondere tegenstander

Voor de periode dat FC Emmen en Vitesse elkaar regelmatig in competitieverband tegen kwamen, moeten we terug naar de jaren tachtig van de vorige eeuw. Emmen begon in 1985 pas aan het betaalde avontuur en Vitesse was toen een ambitieuze club die graag promotie wilde afdwingen. De club slaagde daarin uiteindelijk ook in het seizoen 1988/89.

In een tijdsbestek van vier seizoenen stond dus achtmaal de confrontatie tussen Emmen en Vitesse op het programma. De eerste ontmoeting in Emmen was op 18 maart 1986 toen Vitesse op de Meerdijk met 2-1 won dankzij twee goals van Roger Schouwenaar. Voor Emmen was Ted Venema trefzeker.

De vierde en laatste wedstrijd in Emmen werd op 15 oktober 1988 gespeeld. Een sterk Vitesse won toen met 3-0, onder meer door twee goals van de vorige maand overleden Jurrie Koolhof. Bij Emmen stonden de nog onervaren amateurs Kees van der Weide, Niels van der Scheer en Jan Haak in de basis.

De laatste ontmoeting tussen Vitesse en FC Emmen was op 1 december 2018. Bryan Linssen kopte na een half uur de 1-0 binnen, Caner Cavlan deed hetzelfde voor FC Emmen vijf minuten na rust. In de slotfase kreeg Vitesse nog een strafschop, maar Linssen schoot over.

“De eerste twintig minuten in Arnhem was het tempo te hoog voor ons,” aldus Lukkien. “Na twintig minuten lieten we Cavlan wat verder naar voren spelen en toen werd het beter. In de tweede helft waren we gelijkwaardig. En in de slotfase hadden we wat geluk.”

In totaal hebben FC Emmen en Vitesse elkaar negenmaal ontmoet. FC Emmen won geen enkele keer, speelde wel driemaal gelijk en verloor er zes.

vitesse fc emmen 1 december 2018 scherpen
In december plukte Scherpen in de slotfase nog een aantal ballen uit de lucht

Een wisselvallige tegenstander

In 2019 presteert tegenstander Vitesse erg wisselvallig. Ook koos trainer Leonid Slutskiy iedere eredivisiewedstrijd voor een andere opstelling. Lukkien: “Het is vooral een ploeg met goede spelers, maar ze zijn wel wisselvallig. Zelfs in wedstrijden. Het wisselen in opstelling heeft te maken met die wisselvalligheid en een aantal blessures.”

Bij FC Emmen zijn Gersom Klok, Wouter Marinus, Henk Bos, Nicklas Pedersen, Emil Bijlsma en Rob Deiman niet inzetbaar. Daarnaast komt de wedstrijd voor Michael Chacón nog iets te vroeg. Zijn plek zal worden overgenomen door Hilal Ben Moussa of Keziah Veendorp.

Ook Kjell Scherpen, wiens broer Jorg dinsdag overleed, zal zondag hoogstwaarschijnlijk spelen. “Ik blijf met hem in gesprek en vraag iedere dag hoe hij zich voelt. Wij maken uiteindelijk de keuze. Maar als hij denkt dat hij kan spelen, dan speelt hij.”

Vanwege het overlijden van Jorg Scherpen, zal er voorafgaand aan de wedstrijd een minuut stilte zijn. FC Emmen verzoekt alle supporters daarom op tijd op de tribune plaats te nemen.

 

FC Emmen – Vitesse
Zondag 24 februari, 14:30 uur
De Oude Meerdijk
Scheidsrechter: Edwin van de Graaf