Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing FC Emmen – PSV


Zondag hervat FC Emmen de competitie tegen koploper PSV. FC Emmen staat momenteel dertiende, met zeventien punten uit evenveel wedstrijden. De Eindhovenaren hebben in de eerste seizoenshelft slechts één wedstrijd verloren, in de Kuip.


Waar FC Emmen zich heeft voorbereid in Estepona, ging de selectie van trainer Mark van Bommel naar Qatar. Daar ontbrak Hirving Lozano vanwege privéomstandigheden, maar hij zal zondag waarschijnlijk wel weer beschikbaar zijn.

Wel ontbreken verdedigers Trent Sainsbury en Aziz Behich, zij zijn met Australië actief op de Azië Cup. Toch vindt Dick Lukkien het lastig om zwakte plekken te ontdekken bij de koploper: “Als je zestien van de zeventien wedstrijden hebt gewonnen, kun je moeilijk van zwaktes spreken. Er is een duidelijk krachtsverschil.”

“Maar het krachtsverschil tegen een Bundesliga-club zoals Fotuna Düsseldorf is ook groot. Dus we zijn toch in staat om goed tegenpartij te bieden en onze huid duur te verkopen,” doelt Lukkien op de nipte 1-0 nederlaag tijdens het trainingskamp.

In de eerste seizoenshelft werd met 6-0 verloren in Eindhoven. Daar heeft de ploeg van Lukkien van geleerd: “Het zou naïef zijn om ze enorm veel ruimte te geven. We hebben er in Eindhoven voor gekozen om ze wat hoger onder druk te zetten. Ik wilde ze een beetje verassen. En zo beginnen we eigenlijk altijd aan een wedstrijd. Maar ik denk dat zij meer moeite hebben om met een compacte tegenstander om te gaan.”

PSV voor de tweede keer in Emmen

Het is voor het eerst dat PSV op bezoek komt bij FC Emmen. Wel was er ooit een bekerduel tussen Emmen en PSV op de Meerdijk, maar dat was nog in het amateurtijdperk van FC Emmen.

Het tweede team van de Eindhovenaren was wel een regelmatige gast in Emmen. FC Emmen en Jong PSV kwamen elkaar de laatste vijf seizoenen in de Jupiler League tegen. De eerste ontmoeting in Emmen was op 16 november 2013 toen het op De Oude Meerdijk 0-2 voor Jong PSV werd. Het was ook een duel tussen twee voormalige Veendammers: bij FC Emmen keepte Peter van der Vlag en Jeroen Zoet stond bij Jong PSV in de goal.

De opmerkelijkste uitslag was de 5-0 overwinning voor FC Emmen in het seizoen 2014/15 toen het in Emmen een 5-0 zege voor de thuisclub werd. Cas Peters maakte toen een loepzuivere hattrick in de tweede helft, door eerst met links, toen met rechts en daarna met zijn hoofd te scoren.

Van de vijf in Emmen gespeelde ontmoetingen eindigden er twee in een Emmer zege, tweemaal eindigde het in een gelijkspel en Jong PSV won een keertje. Van de in totaal tien gespeelde ontmoetingen won FC Emmen er evenals Jong PSV drie terwijl vier duels in een gelijkspel eindigden.

Tot slot hebben Emmen en PSV ook gedeelde geschiedenis met spelers als Jürgen Locadia en Jan van Beveren. Locadia verliet FC Emmen in 2008 en kwam in 2010 bij PSV terecht. Van Beveren ging in 1965 weg bij VV Emmen en kwam via Sparta naar PSV, waar hij tien jaar lang onder de lat stond en zes prijzen pakte.

Meerdere spelers met pijntjes

Lukkien kan niet beschikken over Emil Bijlsma, Rob Deiman en Henk Bos. Verder is het nog afwachten of Stef Gronsveld, Nick Bakker en Dennis Telgenkamp fit genoeg zijn voor zondag.

Alexander Bannink, Anco Jansen, Nicklas Pedersen en nieuwkomer Michael de Leeuw kunnen geen 90 minuten spelen. Zij zullen dan ook niet allemaal in de basis starten. Nico Neidhart, de andere nieuwe aanwinst, is wel fit genoeg.

“Neidhart heeft een beetje spierpijn, maar kan spelen. Op de lange termijn kan hij heel belangrijk worden,” aldus Lukkien. “De Leeuw heeft bij FC Groningen bewezen dat hij heel goed als spits kan spelen. Maar bij Veendam liet hij zien ook goed te zijn achter de spitsen. Hij speelt in alles om te winnen. Dat had hij altijd al, maar daar is hij nog meer in gegroeid. En hij beseft dat hij daar zijn omgeving voor nodig heeft.”

De tweede seizoenshelft

Lukkien gaat de tweede seizoenshelft vol vertrouwen tegemoet: “Waarom zouden wij niet minimaal hetzelfde aantal punten kunnen halen? Dat zal niet zomaar gebeuren, maar daar gaan we wel voor. Als we blijven beseffen dat we het met elkaar en voor elkaar moeten doen, dan zijn wij echt een lastige ploeg om tegen te spelen.”

Tegen Feyenoord ging dat lang goed en bleef het ruim een uur 0-0. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd in 1-4 voor de Rotterdammers. “Tegen Feyenoord was het een dik uur lang een échte wedstrijd,” concludeert de oefenmeester. “Daar werden we geklopt door een touch of brilliance. En als dan kort daarna de tweede valt, dan loopt het bij je vandaan. Als die 1-0 langer was uitgebleven, had het ons misschien wel extra geholpen.”

Voor aanvang van de wedstrijd worden er bij alle opgangen van de Oosttribune vlaggen verkocht, op initiatief van supporter André Wielens. Ze kosten €5 per stuk en de volledige opbrengst gaat naar de goede doelen die dit seizoen op het shirt van FC Emmen staan!

Vanaf 12:30 uur start het Back to the 90’s feest op het #HIERKOMIKWEG-plein. Rond 13:15 uur maakt mascotte SIBI zijn rentree op het plein. In de rust zal hij met zijn promokanon shirts, sjaals en mutsen de tribune op schieten.

Lees hier wat er allemaal te doen is rondom FC Emmen – PSV!

Let op: P8 is niet beschikbaar vanwege het slechte weer van de afgelopen dagen. Ga daarom me de fiets of parkeer op P4, P5 of P6.

 

FC Emmen – PSV
Zondag 20 januari, 14:30 uur
De Oude Meerdijk
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis