Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing Excelsior – FC Emmen


Zondag reist FC Emmen af naar het Van Donge & De Roo Stadion in Rotterdam, waar om 14:30 uur de wedstrijd tegen Excelsior op het programma staat. Een echte kraker tussen de nummer veertien en zestien van de eredivisie, waarbij de Emmenaren met 24 punten uit 21 wedstrijden twee punten meer hebben dan de Rotterdammers.


Trainer Dick Lukkien wil de geweldige overwinning op ADO Den Haag een goed vervolg geven: “We hebben nog nooit twee keer achter elkaar gewonnen in de eredivisie. En afgelopen zondag begonnen we echt niet goed aan de tweede helft. Daar moeten we nog wel stappen in maken. Maar we richten ons goed op na de 2-2, door een wereldgoal van Jansen.”

“Sinds het trainingskamp in Estepona hebben we wel stappen gemaakt in het in de wedstrijd blijven, dus minder makkelijk goals weggeven. Daar zijn we wel echt in verbeterd,” aldus Lukkien vrijdag op de persconferentie.

Tegenstander Excelsior verloor vorige week in Sittard met 4-1. Na een 2-0 ruststand kwam de ploeg van Adrie Poldervaart terug tot 2-1 via Ali Messaoud, maar kort daarna werd het 3-1 en in de slotfase zelfs nog 4-1. Overigens viel buitenspeler Luigi Bruins al na 23 minuten geblesseerd uit, hij zal zondag waarschijnlijk nog niet inzetbaar zijn.

Ook FC Emmen heeft een ziekenboeg, die bestaat uit Nicklas Pedersen, Rob Deiman, Wouter Marinus, Henk Bos en Emil Bijlsma. Daarnaast zijn Nick Kuipers en Tim Siekman nog vraagtekens voor komende zondag.

Weinig punten tegen Excelsior

Excelsior en FC Emmen hebben elkaar tot nu toe 22 maal in competitieverband ontmoet. De eerste ontmoeting in Rotterdam dateert van 1 november 1987, toen Excelsior met 1-0 won dankzij een goal van Gerard Meijer. Het duel op Woudestein werd voor slechts 500 toeschouwers gespeeld.

FC Emmen was over het algemeen weinig succesvol in de wedstrijden tegen Excelsior. Van de 22 ontmoetingen won FC Emmen er slechts drie. Viermaal werd tot een gelijkspel besloten en liefst 15 keer won Excelsior.

Het laatste optreden van FC Emmen in Rotterdam was op 13 december 2013. Het duel eindigde in 2-2 met de Emmer goals van Sander Rozema en Quenten Martinus. Excelsior kwam ondanks een tweede gele kaart voor Stans zeven minuten voor tijd nog op gelijke hoogte uit een door Lars Hutten genomen strafschop.

Naast de competitieduels hebben Excelsior en FC Emmen ook in de nacompetitie tegenover elkaar gestaan. FC Emmen had in de nacompetitie van 2002/03 een goede kans om te promoveren, maar dan moest in de laatste wedstrijd van Excelsior worden gewonnen. Ondanks de steun van zo’n driehonderd Emmer supporters verloren de Emmenaren met 2-1 in Rotterdam.

Op 25 november 2018 kwam Excelsior op bezoek naar De Oude Meerdijk. Vlak na rust kopte Anco Jansen toen op aangeven van Caner Cavlan knap de 1-0 binnen, maar een klein kwartier later maakte Messaoud de gelijkmaker, ook met een kopbal. In de 89ste minuut sloegen de bezoekers opnieuw toe, ditmaal via Ryan Koolwijk. Hij bepaalde de eindstand op 1-2, al was het uit een discutabele inworp en stond Denis Mahmudov in buitenspelpositie vlakbij Kjell Scherpen.

Koolwijk zet Excelsior in de slotfase op voorsprong (Foto: Gerrit Rijkens)
Koolwijk zet Excelsior in de slotfase op voorsprong (Foto: Gerrit Rijkens)

De koning van de slotfase

Toch is juist FC Emmen de koning van de slotfase: het staat aan kop op basis van behaalde punten in de laatste vijf speelminuten. De thuiswedstrijden tegen ADO Den Haag en PSV staan nog vers in het geheugen, net als de uitwedstrijden tegen FC Groningen en VVV-Venlo.

Lukkien: “Dat geeft aan dat we niet opgeven. Natuurlijk heb je ook een beetje mazzel nodig, maar dat begint met erin geloven en gas blijven geven tot het einde.”

Dat wil de oefenmeester zondag tegen Excelsior ook weer zien. “Excelsior is een goed voetballende ploeg, met een goede wisselwerking tussen de spits en de tien,” aldus Lukkien. “Ik vond ze afgelopen zondag beter dan Fortuna, maar ze verliezen wel met 4-1. Dat zegt ook wel iets, namelijk dat ze verdedigend nog wel steken laten vallen in het ingrijpen.”

Lukkien: “Het wordt een wedstrijd tussen twee voetballende ploegen, met een aanvallende spelopvatting. Ik verwacht daarom een aantrekkelijke pot.”

Ruim 170 supporters reizen mee naar Rotterdam om de ploeg te steunen en ervoor te zorgen dat FC Emmen opnieuw punten kan meenemen uit een uitwedstrijd.

 

Excelsior – FC Emmen
Zondag 17 februari, 14:30 uur
Van Donge & De Roo Stadion
Scheidsrechter: Dennis Higler

Bekijk hier het interview met Stef Gronsveld: