Terug naar overzicht Terug

Leven naar een wedstrijd, het werk van een trainer


Dick Lukkien is ondertussen bezig aan zijn vijfde seizoen in Emmen. De samenwerking tussen club en trainer bevalt goed. Lukkien kan in Emmen in alle vrijheid en rust toewerken naar de wedstrijden. De trainer vertelt zelf over hoe zo’n voorbereiding er uitziet.


Om je te focussen op de volgende wedstrijd, moet je eerst de vorige afsluiten. Lukkien probeert dat altijd zo snel mogelijk te doen: “Om een wedstrijd goed te kunnen analyseren wil ik hem altijd helemaal opnieuw bekijken. Dit doe ik meestal dezelfde avond nog, soms is dit nachtwerk. Ik kan na een wedstrijd toch niet goed slapen, dus dat maakt dan ook niet uit.  Soms zit je langs de zijkant zo in je emotie, dat je momenten anders inschat dan ze eigenlijk waren. Daarom is het erg belangrijk om in alle rust de wedstrijd in zijn geheel terug te kijken.”

Op het moment dat de trainer na het weekend op de club komt wil hij de focus zo snel mogelijk verleggen naar de komende wedstrijd: “Vaak is het maandag dat we elkaar allemaal weer zien, dan hebben wij beelden klaarstaan en bespreken nog een laatste keer de wedstrijd. Na de training gaat de groep voor zichzelf trainen en komt de staf bij elkaar om de aankomende tegenstander te bespreken. Daarvoor kijk ik zelf altijd een wedstrijd of twee van de tegenstander en bekijk ik welke spelers en tactieken mij opvallen. De assistenten kijken vaak een wedstrijd en onze videoanalist, Marco Sanders, kijkt naar specifieke punten en zet dat voor ons klaar. Het gaat om de omschakeling van de tegenstander, hoe een tegenstander druk zet en of er nog andere patronen bij de tegenstander zijn die opvallen.”

De rest van de week wordt er getraind op de uitkomsten van de staf. “In de trainingsweek trainen we op de sterke en zwakke punten van de tegenstander. We moeten goed weten waar wij een tegenstander op kunnen verslaan en waar wij zelf voor moeten waken,” geeft de hoofdtrainer aan.

Het betekent niet dat de staf alleen naar de tegenstander kijkt: “Uiteraard niet, wij staan achter onze spelopvatting. We trainen te allen tijde op onze eigen speelwijze en om alle patronen te verbeteren. Daaromheen bootsen wij zoveel mogelijk de tegenstander en wedstrijdsituaties na.”

Het feit dat de staf een strijdplan creëert, betekent niet dat de spelersgroep hier niet in meedenkt. Sterker nog, Lukkien is blij met feedback uit de groep: “Ik vind het heel prettig als de groep ook nadenkt over bepaalde situaties. Ik heb iets voor ogen, maar als de groep anders denkt over bepaalde situaties wil ik dat horen. Michael de Leeuw is bijvoorbeeld altijd bezig met hoe er druk gezet moet worden. Hij zegt daar wat over en daar heb ik als trainer weer wat aan. Zo hebben wij meerdere spelers die zich bezighouden met onze tactiek. We moeten het samen doen.”

Dit is iets wat hij als speler ook waardeerde in een trainer: “Ik train de groep zoals ik zelf getraind wilde worden.” Daarom houdt de hoofdtrainer er ook van om duidelijkheid te geven aan de groep in aanloop naar een wedstrijd. “We trainen twee dagen voor de training elf tegen elf, een tactische partij. Dan weten de spelers vaak al wat er gaat gebeuren op de wedstrijddag. Er zijn altijd redenen te bedenken waardoor ik later misschien nog wijzigingen moet toepassen, maar ik wil eigenlijk twee dagen van tevoren de opstelling klaar hebben.”

Op de wedstrijddag zelf gaat het puur om de uitvoering, de tactieken zijn dan al bekend. Lukkien houdt er dan ook niet van om voor de wedstrijd alle tactieken nog uitgebreid te bespreken: “De dag voor de wedstrijd haal ik de jongens nog een keer naar binnen, dan bespreken we alle tactieken. Voor de wedstrijd probeer je nog vertrouwen te geven en de groep op te peppen.”

Tijdens de wedstrijd is Lukkien rustig langs de kant, hij kijkt goed wat er gebeurt tijdens het duel. De rust is een moment om dat duidelijk uit te leggen volgens de oefenmeester. “Het heeft weinig zin om als een gek tekeer te gaan langs de kant. Ik ben alleen maar bezig met hoe wij staan, hoe de tegenstander staat en hoe wij het maximale uit de wedstrijd kunnen halen. Als ik in de rust aanpassingen doe, tactisch bijvoorbeeld, is er geen ruimte meer voor discussie. Dan bepaal ik wat er gaat veranderen en hoe het vanaf dat moment gaat. In de tweede helft kunnen je wissels nog het wedstrijdbeeld veranderen. Dat is wat je er dan nog aan kan doen, daarna ben ik verantwoordelijk voor het resultaat,” sluit de hoofdtrainer af.

Na de wedstrijd rijdt Lukkien weer terug naar huis, kijkt hij de wedstrijd terug en er start er weer een totaal nieuwe week met hetzelfde doel: de ploeg voorbereiden op de eerstkomende wedstrijd. Dat is het werk van een trainer.