Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing | FC Groningen – FC Emmen


Zaterdagavond wacht een absolute kraker; om 18.45 uur trappen we in de Euroborg af tegen FC Groningen. Het verschil op de ranglijst tussen de hekkensluiter uit Groningen en onze club is slechts drie punten. Het moge dus duidelijk zijn dat het een enorm belangrijke wedstrijd is. Met hoofdtrainer Dick Lukkien blikken we vooruit op het treffen.

FC Emmen
Het loopt na de winterstop nog niet zoals Lukkien had gehoopt. In de competitie werd vier keer verloren, twee keer gelijkgespeeld en één keer gewonnen. Die overwinning was thuis tegen PSV en gaf natuurlijk veel vertrouwen, maar vorige week gingen de Emmenaren op De Oude Meerdijk met 0-1 onderuit tegen Fortuna Sittard. Lukkien: “Ik vond de nederlaag geen goede afspiegeling van de wedstrijd. Een gelijkspel was wat mij betreft de verhouding. Beide ploegen waren niet goed. Het is zuur dat je door een persoonlijke fout de wedstrijd verliest. Maar daar moeten we dan niet te lang bij stilstaan, want we moeten gewoon op weg naar de volgende wedstrijd.”

“Elke club in het rechterrijtje moet nou eenmaal punten sprokkelen”, gaat Lukkien verder. “Dat lukte boven verwachting met de winst op PSV. Een gelijkspel tegen Vitesse is na een 0-2 achterstand ook zeker niet slecht. Vitesse is namelijk gewoon een goede ploeg, ze winnen ook niet voor niets van FC Utrecht. Met terugwerkende kracht wordt altijd duidelijk hoe goed een ploeg was. Wat mij betreft tekent het de spirit in de ploeg dat we terugkwamen van 0-2.”

Hoesen speelgerechtigd, Darfalou geblesseerd
De oefenmeester kan zaterdagavond niet beschikken over de langdurig geblesseerde Maikel Kieftenbeld, Jeff Hardeveld, Mart Lieder, Metehan Güçlü en Rui Mendes. Jeroen Veldmate, Richairo Živković en Ahmed El Messaoudi zijn goed hersteld, Lorenzo Burnet is nog een vraagteken. Danny Hoesen is speelgerechtigd en zit zaterdag bij de selectie. Oussama Darfalou leek op de goede weg, maar raakte op de training van vrijdag opnieuw geblesseerd. Het is nog onduidelijk wanneer hij weer inzetbaar zal zijn.

Groningen hekkensluiter
Tegenstander FC Groningen kent een lastig seizoen. De laatste overwinning van de Groningers dateert van 23 oktober 2022, toen ze met 4-2 wonnen van PSV. Sindsdien wisten de groen-witten dus geen enkele wedstrijd te winnen – ook vriendschappelijk tegen Almere City (0-2) en in de beker tegen Spakenburg (2-3) niet. Vorig weekend verloor de ploeg van trainer Dennis van der Ree met 6-0 op bezoek bij PSV.

Daar staat tegenover dat FC Groningen in zijn vorige thuiswedstrijd, tegen FC Twente, goed voor de dag kwam. Lukkien: “Ik verwacht dat ze aanknopen bij hun thuiswedstrijd tegen FC Twente, met veel energie en het publiek erachter. Ze willen ongetwijfeld die 6-0 van zich af spelen. Wij beseffen in ieder geval dat het een belangrijke mogelijkheid is om Groningen écht op een flinke achterstand te zetten.”

Historie
Acht keer eerder speelden we in Groningen een officieel duel; driemaal in de Eredivisie, tweemaal in de Eerste Divisie, tweemaal in de beker en één keer in de nacompetitie. Twee keer wonnen we, één keer werd het gelijk, de andere vijf wedstrijden keerden we zonder punten huiswaarts. Toch staan de recente ontmoetingen nog het meest op het netvlies; welke Emmenaar herinnert zich Nicklas Pedersen niet? Klik hier voor meer historie tussen FC Groningen en FC Emmen ‘uut de aole deus’.

FC Groningen – FC Emmen
Zaterdag 18 februari, 18.45 uur
Euroborg, Groningen
Scheidsrechter: Gözübüyük
VAR: Blank


Luister hier live naar het radioverslag van RTV Drenthe: