Uut de Aole Deus | FC Groningen – FC Emmen

Zaterdagavond om 18.45 uur gaan we op bezoek bij FC Groningen in de 22e speelronde van de Eredivisie. Het zal de negende keer worden dat we in Groningen een officieel duel spelen. Driemaal deden we dat in de Eredivisie, tweemaal in de Eerste Divisie, tweemaal in de beker en één keer in de nacompetitie. Twee keer wonnen we, één keer werd het gelijk, de andere vijf wedstrijden bleven we puntloos. Voor meer statistieken en feiten uit het verleden nemen we een kijkje in het archief ‘uut de aole deus’.

Eerste en laatste keer
Op 13 augustus 1994 gingen we voor het eerst in een officiële ontmoeting op bezoek bij de Groningers. In het Oosterpark Stadion won de thuisploeg met 1-0 door een goal van Mariano Bombarda, die een klein kwartier na rust inviel en amper twee minuten later uit een voorzet raak schoot. Enkele dagen eerder scoorde Bombarda in het Oosterpark Stadion bovendien al driemaal tegen het FC Barcelona van Johan Cruijff in een spektakelstuk dat in 5-5 eindigde. Onze trainer Leen Looijen stuurde destijds de volgende spelers het veld op tegen FC Groningen: Migchelsen; Larossi, Uneken, Specken, Haverkort; Barmentloo, Meijerman (60. Grummel), De Haan; Dantuma (78. Woortman), De Jonge, Drent.

De laatste keer was tijdens de coronaperiode. In een lege Euroborg eindigde het duel op 13 maart 2021 in een 1-1 gelijkspel. Glenn Bijl had de Emmenaren kort voor rust op voorsprong gezet, door een afgeslagen voorzet via het been van Daniël van Kaam raak te schieten. Het was een dik verdiende voorsprong, want voor rust had de thuisploeg vrijwel niets in te brengen. Een kwartier na rust kwamen de Groningers op gelijke hoogte via Alessio Da Cruz. Na slordig balverlies van Kerim Frei kon de Groningse aanvaller op weg naar onze doelman Michael Verrips (tegenwoordig onder de lat bij FC Groningen) en hij faalde niet. In het restant van de wedstrijd bleef FC Emmen op zoek naar de winst, maar een judoworp van Groningen-trainer Danny Buijs op Glenn Bijl was het laaste hoogtepunt van het duel.

Nicklas Pedersen
De meest memorabele ontmoeting tussen beide ploegen was toch wel die van 16 december 2018. Lang leek de wedstrijd in een steenkoude Euroborg in 0-0 te eindigen, maar vlak voor tijd scoorde Mimoun Mahi de 1-0 voor de thuisploeg en daarmee leek de winst binnen. Vanaf de aftrap ging FC Emmen meteen op zoek naar de gelijkmaker – en met succes! Nick Bakker kopte een lange bal door op Nicklas Pedersen, die doelman Sergio Padt verschalkte en zo voor de 1-1 zorgde. Diep in de extra tijd was Pedersen opnieuw trefzeker, ditmaal door een teruggekopte bal van de gemaskerde Tim Siekman binnen te tikken na een vrije trap van Caner Cavlan: 1-2. Van onze huidige selectie speelden toen alleen Keziah Veendorp en Mike Te Wierik, al droeg laatstgenoemde het Groningse groen-wit.

In de voorbereiding op het huidige seizoen troffen we FC Groningen in Rolde. Patrick Joosten zette de Groningers voor rust op voorsprong en na rust bouwde Te Wierik die voorsprong uit. Rui Mendes zorgde nog wel voor de aansluitingstreffer, maar het bleef bij 2-1 op een uitverkocht Sportpark Boerbos.

Eerder dit seizoen kwam FC Groningen op bezoek bij ons. Het werd 0-0, ondanks kansen voor onder andere Mark Diemers en Miguel Araujo.