Terug naar overzicht Terug

Gelijkspel met rood randje in Groningen


De kraker tegen FC Groningen is in een 1-1 gelijkspel geëindigd. In de Euroborg kwamen we snel terug van een vroege achterstand, maar meer goals vielen er niet in de wedstrijd. Mede door een rode kaart aan Drentse zijde lukte het na rust niet meer om te scoren.

De eerste mogelijkheid van de wedstrijd was voor Mark Diemers. Hij ontving een lage voorzet van Mohamed Bouchouari, maar raakte de bal niet goed. Aan de andere kant kreeg de thuisploeg even later een grote kans. Uit een hachelijke situatie was het Elvis Manu die met een lage inzet de Drentse paal raakte.

Zo leek de ploeg van Dick Lukkien de Groningse druk in de openingsfase zonder kleerscheuren door te komen, maar na twaalf minuten lag de bal er toch in. Manu dook op aan de linkerkant en vond via Johan Hove spits Ricardo Pepi, die uit de draai laag binnenschoot: 1-0.

Maar lang bleef die voorsprong niet op het scorebord staan. Vlak na de aftrap mocht FC Emmen een vrije trap nemen halverwege de Groningse helft. Diemers slingerde de bal scherp voor en Miguel Araujo tikte goed binnen. Zo was het binnen een kwartier al 1-1 in een goed gevulde Euroborg, waarin het uitvak met 950 Emmenaren continu nadrukkelijk aanwezig was met vocale steun voor de spelers.

Na die gelijkmaker kalmeerde de wedstrijd enigszins. Emmen liet Groningen voetballen en probeerde de juiste momenten te kiezen om druk te zetten. Het leverde voorin een schietkans voor Diemers op na goed werk van Lucas Bernadou, terwijl achterin geen grote problemen ontstonden. Wel kopte Pepi nog naast uit een voorzet van Tomas Suslov en werd af en toe met enige paniek de bal naar voren gerost, waar Richairo Živković het dan mocht uitvechten. Doelpunten vielen er niet meer en dus zochten de spelers met een 1-1 stand de kleedkamers op.

Geen goals, wel opwinding na rust
Na rust volgde het debuut van Danny Hoesen, hij verving Julius Dirksen. De nieuwe spits ging voorin samen met Živković spelen, met Diemers daarachter. Ahmed El Messaoudi schoof daardoor terug (naast Lucas Bernadou) en Keziah Veendorp werd de linkervleugelverdediger.

Misschien dat deze nieuwe samenstelling de reden was dat FC Groningen in het begin van het tweede bedrijf het spel dicteerde, al hoefde Mickey van der Hart ondanks het gevaar nog niet aan de bak. Na een kleine tien minuten creëerden de Emmenaren plots wél een grote kans; na een goede interceptie van Mike te Wierik, die meteen de weg vooruit zocht, kregen Hoesen, Bernadou en Bouchouari een schietkans. Alleen laatstgenoemde drukte af en zag zijn schot via een verdediger in de handen van oud-Emmenaar Michael Verrips landen.

Zo volgde na een sterke fase van Groningen al gauw een sterke fase van de Drenten, die behoorlijk lang duurde. Meerdere gevaarlijke aanvallen over de zijkant moesten een halt toegeroepen worden door de Groningse defensie, die dat vaak op onreglementaire wijze deed. De vrije trappen vanaf de zijkant die daar het gevolg van waren zorgden voor veel onrust voor het doel van de thuisploeg. Verrips moest zich strekken om een volley van Bernadou uit de kruising te halen, Živković tikte naast na terugkoppen van Araujo (die later buitenspel bleek te staan) en Diemers zag zijn schot na een mooie solo geblokt worden.

Aan de Drentse dominantie kwam een kwartier voor tijd abrupt een einde. Mike te Wierik kreeg van scheidsrechter Serdar Gözübüyük zijn tweede gele kaart voor een overtreding op Daleho Irandust en dus moesten de Emmenaren met tien man verder. Het lukte dan ook niet meer om het spel te domineren zoals voor de rode kaart en dus moest het gevaar komen uit de omschakeling. Dat lukte bijna via Veendorp, maar Hoesen kon zijn pass niet goed meenemen.

In de slotfase wist geen van beide ploegen kansen te creëren. De Groningers schoten tweemaal van afstand, maar die ballen werden opgepikt door Van der Hart. Met tien man zat een verzorgde aanval van de ploeg van Lukkien niet meer in het vat. Zo bleef het bij 1-1 in de Euroborg.

Door het gelijke spel blijft het gat met FC Groningen drie punten. Volgende week zondag spelen we om 14.30 uur in ons nieuwe roze tenue thuis tegen Go Ahead Eagles. Klik hier voor tickets!

FC Groningen – FC Emmen: 1-1
12. Ricardo Pepi 1-0
14. Miguel Araujo 1-1

Rood: 73. Mike te Wierik (2x geel)

Statistieken:
Schoten: 19-7
Schoten op doel: 3-3
Balbezit: 64-36
Corners: 9-2

FC Groningen: Verrips; Van Gelderen (81. Dankerlui), Blokzijl, Balker, Määttä (90. Krüger); Oratmangoen (81. Sher), Hove; Irandust, Suslov, Manu; Pepi.

FC Emmen: Van der Hart; Bouchouari, Te Wierik, Araujo, Veldmate, Dirksen (46. Hoesen); Veendorp, El Messaoudi (55. Vlak), Bernadou; Diemers (81. Romeny), Živković (78. Antonisse).