Voorbeschouwing FC Emmen – FC Volendam

Vrijdagavond trappen wij de tiende speelronde in de Eredivisie af. Om 20.00 uur is FC Volendam de tegenstander op de Oude Meerdijk.

FC Volendam staat laatste. FC Emmen staat zeventiende. Beide teams hebben na negen wedstrijden vijf punten in de Eredivisie. Het belooft dus een spannende wedstrijd te worden! Samen met Dick Lukkien blikken we vooruit op de wedstrijd.

FC Emmen
Na de 3-1 nederlaag vorige week tegen Sparta Rotterdam gaat FC Emmen wederom op jacht naar een overwinning op De Oude Meerdijk. In die wedstrijd kwamen we in de eerste helft op een 1-0 achterstand door een goal van Vito van Crooij. In die eerste helft was Lukkien dan ook niet tevreden over het spel van zijn ploeg. “We speelden stilstaand voetbal. Soms moet je gewoon je geluk zoeken en die bal erin brengen”, aldus Lukkien.

In de tweede helft begonnen we goed, hadden we het betere van het spel en kwamen we via Ole Romeny op 1-1. Lukkien: “Dat was echt een prachtig doelpunt.” In de slotfase leek Emmen op 2-2 te komen, maar werd het 3-1. “Ik vond dat scheidsrechter Pol van Boekel daar geen heldenrol had. Op dat soort momenten zit het op dit moment ook nog niet echt mee.”

Lukkien kan vrijdag geen beroep doen op Jeff Hardeveld, Maikel Kieftenbeld, Mart Lieder en Metehan Güçlü. Voor laatstgenoemde komt de wedstrijd tegen Volendam nog te vroeg.

FC Volendam
Volendam bezet momenteel de achttiende plek in de Eredivisie met vijf punten uit negen wedstrijden. Op de thuiswedstrijd tegen FC Twente (1-0) na won de ploeg van trainer Wim Jonk nog niet. Wel speelde het al twee keer gelijk; de uitwedstrijd tegen FC Groningen eindigde in 2-2 en in Arnhem speelde het met 1-1 gelijk tegen Vitesse.

In de vorige speelronde nam Volendam het in eigen huis op tegen Ajax. Die wedstrijd ging met 2-4 verloren. Voor FC Volendam wisten Lequincio Zeefuik en Carel Eiting te scoren, maar het was niet genoeg voor een resultaat.

Over Volendam zegt Lukkien het volgende: “Zij zitten een beetje in een vergelijkbare situatie. Vorig jaar hebben ze heel dominant gespeeld door middel van een verzorgde opbouw en een goede spelfilosofie. Zij moeten ook wennen om datzelfde spel ook op een niveau hoger uit te voeren.” Volendam heeft volgens Lukkien op elke linie een dragende speler staan. “Ik vind voorin Robert Mühren een goede speler, op het middenveld Carel Eiting en in de verdediging Damon Mirani.”

Bij Volendam ontbreken Calvin Twigt, Joshua Flint en Francesco Antonucci wanwege blessures. Bilal Ould-Chikh keert terug van een schorsing en is dus weer beschikbaar.

LHBTI+
De wedstrijd van vanavond staat in het teken van LHBTI+ acceptatie. Onze aanvoerder Jeroen Veldmate speelt dan ook met een speciale #OneLove aanvoerdersband. #OneLove is de campagne voor verbinding en is onderdeel van het gezamenlijke aanvalsplan tegen discriminatie, ‘Ons voetbal is van iedereen’.

Historie
Volendam kwam 22 keer eerder op bezoek. We wisten in totaal elf keer te winnen, acht keer won Volendam en drie keer werd het gelijk.

Klik hier voor meer historie tussen FC Emmen en FC Volendam ‘uut de aole deus’.