Terug naar overzicht Terug

Jari Vlak: Volendamse Emmenaar


Verschenen in de Emmer Courant van 11 oktober 2022.

Vorig seizoen zat FC Emmen verwikkeld in een kampioensstrijd met FC Volendam. In de thuiswedstrijd tegen Volendam op 14 maart 2022 werd het 4-1 voor FC Emmen. Na één helft stond het al 4-0 voor de thuisploeg door goals van Rui Mendes, Miguel Araujo en twee keer Reda Kharchouch. In de tweede helft wist Volendam nog terug te komen tot 4-1 door een treffer van Daryl van Mieghem, maar verder dan dat kwam het niet. Na afloop van die wedstrijd ontstond een mooi moment bij het uitvak. De meegereisde supporters uit Volendam bedankten, na een 4-1 nederlaag, oud-speler en geboren Volendammer Jari Vlak.

Vlak begon als voetballer bij RKAV Volendam en speelde vanaf zijn elfde levensjaar voor FC Volendam, doorliep de hele jeugdopleiding en maakte in 2018 zijn debuut in het eerste elftal. In de winterstop van het seizoen 2020/2021 kwam FC Emmen in beeld en maakte hij de overstap naar Drenthe. De middenvelder speelde tot op heden 63 keer voor FC Emmen en scoorde daarin zes keer. Inmiddels voelt hij zich helemaal thuis in Emmen. “Buiten het veld vind ik het leuk om met vrienden af te spreken. Ook vind ik leuk om samen met mijn vriendin met de hond te wandelen en series te kijken, een beetje ontspannen hé”, lacht de middenvelder.

Over de overstap naar FC Emmen zegt de 24-jarige middenvelder het volgende: “Er was in de winterstop wat interesse en toen belde m’n zaakwaarnemer dat Emmen mij graag wou hebben. De dag daarna belde Dick Lukkien en hij vertelde wat ze bij FC Emmen met mij van plan waren. Toen was ik overtuigd en drie dagen later tekende ik het contract.” Het was voor Vlak een lastige beslissing om ‘zijn’ Volendam achter zich te laten. “Het is toch wel een fijne vertrouwde omgeving, maar dit was het juiste moment op een stap te maken”, aldus Vlak.

De rust van Emmen
In Emmen is het allemaal wat rustiger volgens de geboren en getogen Volendammer. “De mensen zijn wat rustiger en het publiek raakt minder snel in paniek. Dat is in Volendam wel anders.” De speelstijl van FC Emmen lijkt volgens Vlak wel erg op die van Volendam. “We willen allebei graag voetballen, dus daar was weinig aanpassing voor nodig.” Ook buiten het veld is het in Emmen rustiger. Vlak: “In Volendam kent iedereen elkaar en leef je op die manier erg dicht op elkaar. Het is hier een bosrijke omgeving en ik geniet van die rust daar, bijvoorbeeld als ik met mijn hond aan het wandelen ben. Heerlijk.”

Met FC Emmen wil hij zich maar al te graag handhaven in de Eredivisie. “Plek vijftien of daarboven, en het liefst zo hoog mogelijk natuurlijk. Ik heb met deze jongens alle vertrouwen in een goede afloop van het seizoen”, aldus Vlak.

Na de met 4-1 gewonnen wedstrijd tegen Volendam vorig seizoen werd Vlak toegezongen door het meegereisde publiek uit Volendam. “Ik denk dat ik dan toch een goede indruk heb achtergelaten daar”, lacht de nuchtere middenvelder. “Dat vond ik een mooi moment en ik heb gelukkig nog steeds een goede band met de supporters van mijn oude club. Maar niet alleen met supporters van de club. Vlak heeft ook nog contact met veel spelers van het huidige FC Volendam. Vlak: “Ik heb veel contact met jongens als Brian Plat, Derry John Murkin. In mindere mate heb ik ook wel is contact met de spitsen van aankomende vrijdag: Robert Mühren en Henk Veerman. Dat zijn leuke dingen, maar de meeste spelers waar ik mee samen heb gespeeld zijn alweer weg. Zo gaat dat in het hedendaagse voetbal.”

Vlak verwacht een open wedstrijd aankomende vrijdag op De Oude Meerdijk. “Ik denk dat we allebei niet graag willen inzakken. Het zijn twee goed voetballende ploegen tegenover elkaar en ik hoop dat het net zo eindigt als vorig jaar!”

Aankomende vrijdag speelt FC Emmen om 20.00 uur de belangrijke thuiswedstrijd tegen FC Volendam op De Oude Meerdijk.