Terug naar overzicht Terug

Uut de Aole Deus | FC Emmen – FC Volendam


Vrijdagavond wacht een ongelofelijk belangrijke wedstrijd tegen directe concurrent FC Volendam. Deze wedstrijd vond 22 keer eerder plaats. 21 keer was dat in de Eerste Divisie en één keer in de nacompetitie. We wisten in totaal elf keer te winnen, acht keer won Volendam en drie keer werd het gelijk. We troffen Volendam nog nooit eerder in Eredivisie. We nemen een greep uit het archief, oftewel ´uut de aole deus´.

De eerste en laatste keer
De eerste officiële ontmoeting tussen FC Emmen en FC Volendam was op 8 mei 1986. In de Eerste Divisie wist FC Volendam met 0-1 te winnen door een goal van Johan Steur. Onze hoofdtrainer Theo Verlangen stuurde destijds de volgende mannen het veld in: Prins; Driebergen, Waalderbos, Nandlall, Oosting; Haak, Fühler, Venema; Pelleboer, Vonk, Van der Weerd.

De laatste keer dat we thuis tegen Volendam speelden was op 14 maart 2022. Op De Oude Meerdijk werd het 4-1 voor ons door goals van Rui Mendes, Miguel Araujo en twee van Reda Kharchouch. In de tweede helft maakte Daryl van Mieghem nog de 4-1, maar verder dan dat kwam de ploeg van trainer Wim Jonk niet en dus werd het een groot voetbalfeest op De Oude Meerdijk.

Overigens eindigde de uitwedstrijd tegen Volendam vorig seizoen in 2-2. In die wedstrijd zorgden Daryl van Mieghem en Robert Mühren voor een 2-0 ruststand. Na de rust was het Jeredy Hilterman die ons met twee goals toch nog een punt bezorgde.

Grootste overwinningen
De grootste thuisoverwinningen tegen FC Volendam waren op 22 augustus 1998 en 22 april 2000.

In 1998 wisten we, onder toeziend oog van 4200 toeschouwers, met 4-0 te winnen van de Volendammers. De goals werden gemaakt door Dick Kooijman, Mika Nurmela, Michel van Oostrum en Martin Drent. In de 63e minuut ontving FC Volendam-speler Arie Obdam de rode kaart van scheidsrechter Pieter Vink.

In 2000 werd het wederom 4-0. Destijds maakte Michel van Oostrum een hattrick, maar hij faalde vervolgens vanaf de penaltystip. De andere goal werd gemaakt door Markus Kranz.

Eredivisie en nacompetitie
Zoals eerder benoemd werd deze wedstrijd nooit eerder gespeeld in de Eredivisie. Wel één keer in de nacompetitie: op 16 juni 2003 speelde FC Emmen thuis tegen FC Volendam voor de nacompetitie. De wedstrijd werd met 2-0 gewonnen en met nog één ronde te gaan in het toenmalig poulesysteem had FC Emmen nog alle kans op promotie, maar het was uiteindelijk niet genoeg voor een plek in de Eredivisie. Een week later verloor FC Emmen van Excelsior en won Volendam van Heracles, waardoor de Volendammers promoveerden.

Gelijke spelers
Er speelden 20 spelers voor zowel FC Volendam als onze club. De meest uit het oog springende namen zijn Cas Peters, Boy Deul, Hilal Ben Moussa en natuurlijk Jari Vlak.

Benieuwd wat trainer Dick Lukkien over de wedstrijd tegen FC Volendam te zeggen heeft? Klik dan hier voor de voorbeschouwing!