Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing FC Emmen – FC Utrecht


Morgen treden we in de derde competitiewedstrijd van het seizoen thuis aan tegen FC Utrecht. Een interessante pot voetbal op De Oude Meerdijk, zeker gezien de hunkering van beide ploegen naar de eerste driepunter. We blikken vooruit op FC Emmen – FC Utrecht, samen met Dick Lukkien.

Qua punten nog niet tevreden, qua spel wel
We openden het seizoen met een nederlaag tegen PSV (4-1) en speelden vorige week onfortuinlijk gelijk tegen RKC Waalwijk (1-1). Kan een hoofdtrainer dan tevreden zijn? “Qua punten nog niet, maar qua speelwijze wel. Kijk je naar PSV-uit, dan denk ik dat we best ons eigen spel hebben gespeeld, maar gaven we de doelpunten te simpel weg. Dan ben je kansloos tegen een topclub.”

De groei zat in de wedstrijd tegen RKC, zo zegt hij: “We spelen een wedstrijd waarin we vrijwel de hele tijd de controle hebben. Dan is het extra zuur dat je maar één punt overhoudt en de andere twee weggooit door een scrimmage waarbij we zelf niet goed opletten. De teleurstelling was daarna groot in de kleedkamer, wat logisch is. De manier waarop we hebben gespeeld geeft me desondanks houvast. Ik zie dat we in rap tempo kunnen leren, dat dingen beter gaan en dat we tegen een concurrent uit het rechterrijtje duidelijk de bovenliggende partij zijn.”

Pakken wat je pakken kan
Zo staat onze club na twee gespeelde wedstrijden op de veertiende plaats met één punt. Lukkien: “Er is één ploeg uit het rechterrijtje die een pitstart heeft gemaakt, namelijk Excelsior. Voor de rest zien we dat onze concurrenten ook één of twee punten hebben. Mijn vader heeft me altijd geleerd dat je moet pakken wat je pakken kan en de drie punten hebben we vorige week laten liggen. Daar moeten we kritisch op zijn, want ook nu gebeurde het via een simpele goal. Wij en het publiek hadden het verdiend om de punten hier te houden en dan moet je dat ook doen. We hebben de fouten goed doorgenomen.”

Bemoedigend debuut Diemers
In die thuiswedstrijd tegen RKC maakte onze nieuwe aanwinst Mark Diemers zijn debuut. “Ik vond dat zeer bemoedigend. Hij is nog niet eens helemaal wedstrijdfit, maar we zien dat hij extra kwaliteit aan de bal heeft, rustig is, een mannetje kan passeren en een goede trap in de benen heeft. Ik denk dat hij een prachtige toevoeging is voor dit FC Emmen.” Diemers heeft in het verleden bewezen op alle posities op het middenveld prima uit de voeten te kunnen, maar Lukkien is duidelijk: “Mark is in mijn beleving een aanvallende middenvelder. In zijn laatste jaar bij Fortuna was hij op die positie geweldig, met veel rendement. Zo zie ik hem ook.”

Morgen staat Diemers tegenover de club waar hij zijn profcarrière begon. De geschiedenis leert dat we in de laatste jaren tegen FC Utrecht veel punten pakken. In de vijf voorgaande Eredivisie-ontmoetingen pakten we er namelijk negen. Voor Diemers en zijn ploeggenoten belooft dat dus wat.

“Met een goed plan kun je tegen Utrecht zeker iets halen”
Volgens Lukkien zegt dat echter niet zoveel. Met Henk Fraser als nieuwe trainer en 5-3-2 als formatie zijn de Domstedelingen namelijk een aardige metamorfose ondergaan. Maar de ploeg pakte tot nu toe slechts twee punten. In Waalwijk speelde FC Utrecht met 2-2 gelijk en vorige week werd er in eigen huis tevens gelijkgespeeld: 0-0 tegen Cambuur. “Die ploegen hebben laten zien dat je met een goed plan tegen Utrecht zeker iets kan halen. Ze hebben veel goede spelers en die moet je niet de ruimte geven”, vervolgt Lukkien.

Weerzien met Dost
Een van die goede spelers is een oude bekende van ons: Bas Dost. De in Coevorden opgegroeide spits doorliep een groot gedeelte van onze jeugdopleiding, maakte in 2007 zijn profdebuut op De Oude Meerdijk en scoorde in 23 wedstrijden zesmaal. Lukkien: “Bas is een spits die in je in mijn beleving ver van de goal moet houden. Dat zal onderdeel zijn van onze strategie waarbij je niet altijd kunt voorkomen dat hij daar komt, maar dan moeten we hem aanpakken. Daar ligt een schone taak voor ons centrale verdedingsduo.”

Mogelijke terugkeer Burnet
Het verdedigingskwartet wordt bovendien, wanneer er geen tegenbericht komt vanuit de medische staf, mogelijk weer aangevuld door Lorenzo Burnet. Daarentegen zijn Kyan van Dorp, Mart Lieder en Metehan Güçlü nog geblesseerd.

Uiteraard gaan we morgen weer samen met de steun van het publiek op jacht naar de eerste driepunter van het seizoen! Wordt het net zo’n wedstrijd als in 2019? Toen wonnen we met 2-0 van FC Utrecht en scoorden Michael de Leeuw en Keziah Veendorp. Meer weten over de historie tussen beide ploegen? Klik dan hier!

FC Emmen – FC Utrecht
Zaterdag 20 augustus, 21.00 uur
De Oude Meerdijk, Emmen
Scheidsrechter: Kamphuis
VAR: Makkelie


Luister hier live naar het radioverslag van RTV Drenthe: