Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing FC Emmen – RKC Waalwijk


Onze eerste thuiswedstrijd van het nieuwe Eredivisie-seizoen staat voor de deur. Zaterdag om 20.00 uur komt RKC Waalwijk op bezoek naar De Oude Meerdijk.

De terugkeer in de Eredivisie begon vorige week voor de Emmenaren met een 4-1 nederlaag bij titelkandidaat PSV. Geen schande, vindt trainer Dick Lukkien, die bovendien ook goede dingen van zijn ploeg zag in Eindhoven: “We hebben in de eerste twintig minuten prima gespeeld. Maar over de manier waarop we de doelpunten weggaven, ben ik erg ontevreden. Daardoor waren we al snel uit de wedstrijd. Na de pauze hebben we ook goed gereageerd.”

Zo profiteerde PSV van de Drentse fouten. Fouten die vorig seizoen in de Keuken Kampioen Divisie vaker onbestraft bleven. De grootste teleurstelling van de wedstrijd was echter het uitvallen van Maikel Kieftenbeld in de allerlaatste seconde. “Ik was er na de wedstrijd al bang voor en die angst is de waarheid geworden”, aldus Lukkien. “Maikel zei dat hij alles hoorde kraken en nu blijkt dat zijn seizoen al ten einde is.”

Burnet op de weg terug, Güçlü geblesseerd
Een voor de hand liggende oplossing is om Jari Vlak en Lucas Bernadou samen voor de verdediging te laten spelen, zoals zij dat ook in ons laatste Eredivisie-seizoen deden. Maar verder moet Lukkien ook nog puzzelen; de nieuwste aanwinst Mark Diemers zou kunnen spelen. Ook Teun Bijleveld is terug en kan spelen. Lorenzo Burnet keerde deze week ook terug op het trainingsveld, maar is nog niet fit genoeg om te spelen.

Een tegenvaller is het wegvallen van Metehan Güçlü; hij liep deze week op de training een hamstringblessure op en moet vier tot zes weken herstellen. Verder zijn Mart Lieder en Kyan van Dorp nog geblesseerd.

“Respect voor RKC”
Dan de tegenstander, die vorige week met 2-2 gelijkspeelde tegen FC Utrecht. Dankzij doelpunten van Dario van den Buijs en Iliass Bel Hassani gingen de ploegen met een 2-0 stand rusten, maar na de pauze sloeg oud-Emmenaar Bas Dost tweemaal toe.

“Een 2-2 gelijkspel tegen dit FC Utrecht is zeker niet slecht. In de eerste helft was RKC bovendien de betere ploeg”, aldus Lukkien over de ploeg van zijn collega Joseph Oosting. De geboren Emmenaar en huidige trainer van RKC speelde in totaal maar liefst 253 officiële wedstrijden voor onze club. Zijn assistent Peter Uneken werd geboren in Sleen en kwam tot 171 officiële wedstrijden in ons rood-wit.

Lukkien: “Ik heb respect voor wat RKC doet. Vorig seizoen werden ze nog knap tiende. Met bescheiden middelen weten ze toch iedere keer een goede ploeg neer te zetten met een helder spelidee. Ik denk wel dat ze met het vertrek van onder andere Jens Odgaard en Ahmed Touba wat kwaliteit hebben ingeleverd, ten opzichte van vorig seizoen.”

Historie
Aan die laatste speler hebben we in Emmen geen goede herinneringen. Tijdens de ontmoeting met RKC op 12 februari 2021, zorgde Touba in Waalwijk met een raak afstandsschot in de slotseconden voor de enige treffer van de wedstrijd. Uiteindelijk eindigde RKC op doelsaldo één plek boven ons en waren wij veroordeeld tot de nacompetitie.

Klik hier voor meer historie tussen FC Emmen en RKC Waalwijk!

FC Emmen – RKC Waalwijk
Zaterdag 13 augustus, 20.00 uur
De Oude Meerdijk, Emmen
Scheidsrechter: Higler
VAR: Van der Laan