Uut de Aole Deus | FC Emmen – RKC Waalwijk

Tijdens onze eerste thuiswedstrijd van het seizoen is RKC Waalwijk de tegenstander. We duiken in ‘De Aole Deus’, met feitjes en opmerkelijke statistieken uit het verleden.

Emmen ontvangt RKC voor zeventiende keer
Zestien keer eerder was RKC te gast in Emmen voor een officieel duel. Slechts één van die ontmoetingen vond plaats in de Eredivisie. Verder was het ook één keer een bekerduel, tien keer in de Eerste Divisie en maar liefst vier keer in de nacompetitie. De balans in Emmen is in ons voordeel; tegenover zeven overwinningen staan drie gelijke spelen en zes nederlagen. Maar de laatste zeven competitiewedstrijden tegen RKC wisten we allemaal te winnen.

Laatste keer
Het enige Eredivisie-duel was op 4 april 2021. Dankzij doelpunten van Nick Bakker, Luka Adzić en Sergio Peña gingen we met een 3-0 stand de rust in. In de blessuretijd van de tweede helft zorgde Cyril Ngonge voor de 3-1 eindstand. Aan de laatste uitwedstrijd tegen RKC bewaren we minder goede herinneringen; Ahmed Touba zorgde toen in blessuretijd voor de enige treffer van de wedstrijd.

Eerste keer
De eerste keer dat RKC naar Emmen kwam was op 29 maart 1986. Na rust zorgde Leon Vonk voor een 1-0 voorsprong, maar een kwartier later maakte Peter van Velzen namens RKC de gelijkmaker. Emmen-trainer Theo Verlangen koos voor de volgende namen: Prins; Driebergen, Waalderbos, Bos, B. Oosting; Metz (58. Venema), Fühler, Nandlall; Van der Weerd (84. Sikkinga), Pelleboer, Vonk. Overigens stonden bij RKC onder anderen Peter Bosz, Hans Kraay Jr. en Marcel Brands in de basis.

Opvallende uitslagen
Er zijn regelmatig hoge uitslagen bij dit duel. Zo eindigde een nacompetitieduel op 22 juni 1997 in 4-5 voor de blauw-gelen. Michel van Oostrum en Romano Sion scoorden destijds allebei twee keer voor onze club. Ook op 19 december 2014 vielen er een hoop doelpunten in Emmen; na een 1-0 ruststand werd het 5-3, de Emmer doelpunten werden gescoord door Niek Vossebelt, Cas Peters, Boy Deul, Roland Bergkamp en een eigen doelpunt van Peter Jungschläger. Een jaar later, op 11 september 2015, werd het maar liefst 6-1 voor de Emmenaren. Raymond Gyasi, Marnix Kolder (tweemaal), Rick ten Voorde, Frank Olijve en Jens Jurn Streutker zorgden voor onze doelpunten.

Spelers voor beide clubs
Van onze huidige selectie heeft alleen Mart Lieder een verleden bij RKC Waalwijk, hij speelde er van 2012 tot 2014. Verder hebben onder andere Rick ten Voorde, Roland Bergkamp, Mitch Apau, Leandro Resida, Donny de Groot en Shkodran Metaj voor beide clubs gespeeld. De huidige RKC-trainer Joseph Oosting en zijn assistent Peter Uneken hebben natuurlijk ook een verleden bij onze club, maar speelden zelf nooit voor de Waalwijkers.

Benieuwd wat onze trainer Dick Lukkien te zeggen heeft over deze wedstrijd? Klik hier voor de voorbeschouwing!