Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing | FC Emmen – NEC


Zondagmiddag om 14.30 uur nemen we het op De Oude Meerdijk op tegen NEC. De Nijmegenaren zijn de volgende horde in de strijd om handhaving. Samen met hoofdtrainer Dick Lukkien blikken we vooruit op het treffen met NEC.

Steun
Onze supporters lieten hun steun afgelopen weekend massaal merken – ook al moest het uitvak in Leeuwarden leeg blijven. Voorafgaand aan de uitwedstrijd tegen Cambuur werd de spelersgroep vanaf De Oude Meerdijk door honderden supporters uitgezwaaid. Ook waren de supporters in het stadion vertegenwoordigd door een spandoek met de tekst: ‘Je ziet ons niet maar we bent er wel.’

En dat kwam ook aan bij Lukkien: “Deze steun hebben we ervaren als hartverwarmend. Het is goed om te voelen dat de mensen volledig achter ons staan. Honderden mensen die ons uitzwaaien en midden in de nacht weer opwachten, dat is geweldig. We zijn een soort cultclub aan het worden. We voelen de onvoorwaardelijke steun van de mensen en dat helpt zeker.”

Los van de steun werkte het positieve resultaat in Leeuwarden ook als een steun in de rug. Ahmed El Messaoudi is terug van een blessure en speelde een uitstekende wedstrijd, hij maakte de eerste treffer voor FC Emmen. Miguel Araujo kon zich ook onderscheiden door middel van een voortreffelijke sliding waarmee hij een doelpunt voorkwam. En als kers op de taart maakte Jeroen Veldmate de winnende goal in blessuretijd. Lukkien: “De sfeer na een overwinning op concurrent Cambuur is goed, dit willen we meenemen naar zondag. We hebben een goede trainingsweek gehad en we beseffen dat er weer een belangrijke wedstrijd voor de deur staat.”

NEC
NEC hoeft zich geen zorgen meer te maken op de ranglijst. De ploeg van Rogier Meijer staat steevast in de middenmoot en maakt zelfs nog kans op Europees voetbal. De resultaten van de afgelopen periode zijn echter minder. Van de laatste tien duels won NEC er drie, eindigden er drie in een gelijkspel en verloor het er vier. De laatste overwinning van de Nijmegenaren was twee speelrondes geleden tegen RKC (1-3). Spelmaker Oussama Tannane maakte vorig week nog twee doelpunten tegen PSV (2-4), maar nadat hij tegen de Eindhovenaren met een blessure naar de kant moest, lijkt het erop dat hij in Emmen niet inzetbaar zal zijn.

“Ik vind NEC een goede ploeg, maar we moeten laten zien waar we deze week op getraind hebben,” aldus Lukkien. “Verder geven ze ook ruimtes weg, dat moeten we benutten om tot kansen komen. Met behulp van het stadion moeten we weer boven onszelf uitstijgen. Als we laten zien waar wij toe in staat zijn, kunnen we die wedstrijd zeker winnen. Zo moeten we onszelf nog beter positioneren op de ranglijst.”

Lastig programma
Nadat we directe concurrenten Excelsior en Cambuur wisten te verslaan, staan we nu op de veilige vijftiende plaats. Vitesse en Excelsior hebben evenveel punten, het gat met nummer zeventien FC Groningen is momenteel zeven punten. Wel hebben we een op papier lastig programma voor de boeg. NEC is de eerste horde, daarna wachten nog ontmoetingen met Ajax, sc Heerenveen, FC Twente, AZ, Feyenoord en Utrecht. Lukkien: “Dat zegt mij niet zo veel, laat onze concurrenten maar denken dat wij een lastig programma hebben. Wij maken kans tegen iedere tegenstander, dat hebben we dit seizoen ook al laten zien.” Tegen NEC kan dus een mooie stap worden gezet om de positie op de ranglijst te verbeteren.

Afwezigen
Mart Lieder, Jeff Hardeveld, Maikel Kieftenbeld, Metehan Güçlü en Rui Mendes zijn niet inzetbaar bij de Emmenaren. Een andere tegenvaller is het uitvallen van spelmaker Mark Diemers. Lukkien: “Hij zit ziek thuis. Het is nog niet definitief, maar ik verwacht niet over hem te kunnen beschikken en dat is een flinke tegenvaller.” Diemers vervulde tot dusver immers een belangrijke rol binnen het elftal van Lukkien en zorgt met name de laatste maanden voor veel Drentse dreiging.

Daarnaast is het ook de vraag of Ben Scholte fit genoeg is voor het treffen met NEC. Hier tegenover staat dat Jari Vlak, Lucas Bernadou en Azzeddine Toufiqui wel weer inzetbaar zijn. Tot slot kunnen spitsen Danny Hoesen en Oussama Darfalou ieder zo’n 45 minuten spelen.

Historie
NEC is historisch gezien een lastige tegenstander, maar we houden ook mooie herinneringen over aan onze ontmoetingen met de Nijmegenaren. In het jaar dat onze club voor het eerst promoveerde naar de Eredivisie kwamen we NEC tegen in de halve finale van de play-offs en het werd een fantastisch spektakel. Op De Oude Meerdijk wisten we met 4-0 te winnen. De 4-1 nederlaag in de uitwedstrijd was vervolgens voldoende om door te gaan en in de finale waren we te sterk voor Sparta. Ben je benieuwd hoe het ons in het verleden afging tegen NEC? Klik dan hier voor statistieken ‘uut de aole deus’!

FC Emmen – NEC
Zondag 9 april, 14.30 uur
De Oude Meerdijk, Emmen
Scheidsrechter: Kooij
VAR: Martens


Luister hier live naar het radioverslag van RTV Drenthe: