Uut de Aole Deus | FC Emmen – NEC

Zondagmiddag om 14.30 uur spelen we op De Oude Meerdijk tegen NEC. Tot op heden kwam de ploeg uit Nijmegen veertien keer eerder op bezoek in Drenthe. Vier keer bleef de volle buit in Emmen, negen keer verloren we en één keer eindigde de wedstrijd in een gelijkspel. De overgrote meerderheid van de ontmoetingen waren in de Eerste Divisie, maar ook in de nacompetitie en de beker kwamen we de club geregeld tegen. In ‘uut de aole deus’ blikken we terug op onder andere het treffen in 2018 en duiken we in het archief voor de feitjes.

Doelpuntenregen
De wedstrijd van 17 december 1988 was een doelpuntrijke editie. Onder leiding van coach Ben Hendriks wonnen de Emmenaren met maar liefst 4-3 op eigen bodem. Deze laatste wedstrijd voor de winterstop leek er in eerste instantie niet positief te eindigen; de formatie van Ben Hendriks kwam namelijk door doelpunten van Frans Janssen en Evert Radstaat na twintig minuten al op een 0-2 achterstand. Maar het tot dan toe dominante NEC zakte op merkwaardige wijze weg. Door middel van twee treffers bracht Willem Brouwer FC Emmen voor rust al op gelijke hoogte.

Na rust werd het nog mooier, in de 59e minuut zette hij de thuisploeg op een 3-2 voorsprong en zo maakte Brouwer zijn hattrick compleet. Even later kon hij ook zijn vierde maken, maar onze huidige verzorger Jan Haak gaf het laatste zetje aan de bal om zo de voorsprong uit te breiden. Kort voor tijd bracht Radstaat de spanning weer terug in de wedstrijd door 4-3 te maken, maar de score veranderde niet meer.

Eerste keer en laatste keer
De eerste keer dat NEC bij ons op bezoek kwam was op 28 mei 1987. Helaas eindigde deze Eerste Divisie-wedstrijd onder toeziend oog van 1800 toeschouwers in een 0-1 nederlaag. Coach Theo Verlangen koos destijds voor deze opstelling: Schokker; Voskuil, Waalderbos, Bos, Nandlall; Spaans, Fühler, Söllner; Brunsting, Metz, Haandrikman.

De laatste editie van dit affiche was zowel spectaculair als belangrijk. NEC bleek tot op heden een lastige tegenstander te zijn, zowel op De Oude Meerdijk als in De Goffert, maar in 2018 was dat anders. Na drie decennia uit te komen in de Eerste Divisie lukte het ons eindelijk om te promoveren naar het hoogste niveau. Om dit te bereiken moest eerst NEC in de halve finale van de play-offs worden verslagen. Dat lukte – en hoe. NEC werd namelijk door doelpunten van Jeroen Veldmate, Nick Bakker, Youri Loen en Glenn Bijl met 4-0 van de mat geveegd.

Veldmate kan zich deze dag nog goed herinneren, zo vertelde hij in de kortgeleden verschenen ESPN DOC over die promotiestrijd: “Bij de wedstrijd waren ook veel meer supporters aanwezig dan voorheen en dan komt alles samen. Toen zag je pas echt wat er allemaal achterweg kwam en wat voor potentie de club had. Je denkt bij jezelf, dit is iets unieks en dat is heel gaaf. Op dat niveau is dat het maximaal haalbare en dat hebben we gewoon gehaald. Dat is waar je topsport voor doet, om die unieke prestatie te leveren.”

In Nijmegen was een uitdoelpunt genoeg voor de jongens van trainer Dick Lukkien (4-1). In de finale was FC Emmen te sterk voor Sparta (0-0 en 1-3), waardoor het feest in Drenthe los kon barsten.