Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing | FC Emmen – Go Ahead Eagles


Zondagmiddag om 14.30 uur wacht een bijzondere wedstrijd op De Oude Meerdijk. We spelen in het speciale roze tenue tegen Go Ahead Eagles om samen met hoofdsponsor EasyToys aandacht te vragen voor zaadbalkanker en zoveel mogelijk mannen aan te sporen om zichzelf regelmatig te checken.

Zo zal veel in het teken staan van de ziekte, al geldt vanaf 14.30 uur nog maar één ding; de drie punten. Als nummer zestien nemen we het op tegen de nummer twaalf, die acht punten meer heeft dan wij. Het is tijd om voor te beschouwen met assistent-trainer Casper Goedkoop, die het woord doet in plaats van de zieke hoofdtrainer Dick Lukkien.

Thuis meer succes dan uit
Ook dit seizoen zijn we in thuiswedstrijden beduidend sterker dan buiten Drenthe. Dertien van de zeventien punten behaalden we voor eigen publiek op De Oude Meerdijk. De andere vier punten kwamen van een overwinning bij Fortuna Sittard (0-1) en vorig weekend speelden we met 1-1 gelijk bij FC Groningen. “Achteraf kunnen we leven met een 1-1. De eerste helft was Groningen wel bovenliggend, maar werden ze niet echt gevaarlijk behoudens de bal op de paal. Na rust kregen we met een aantal omzettingen de overhand en creëerden we goede mogelijkheden, maar we speelden die niet goed genoeg uit. Na de rode kaart wisselen we naar een andere formatie en komen we door een gebrek aan precisie niet aan gevaarlijke aanvallen toe. Maar we hebben achterin ook niks weggegeven en volwassen gespeeld, dan moet je vrede hebben met 1-1”, aldus Goedkoop.

Onze vorige thuiswedstrijd was twee weken geleden, toen kwam Fortuna Sittard op bezoek. Er kwam een eind aan een reeks van zeven thuiswedstrijden zonder nederlaag; door een goal van Oguzhan Özyakup verloren de Drenten met 0-1. Het was wellicht geen juiste afspiegeling van de wedstrijd, want beide ploegen waren niet in goeden doen. Zo werd Fortuna pas de tweede ploeg (na AZ) die de volle buit meenam uit Emmen. Zondag zullen de Emmenaren het begin van een nieuwe reeks willen neerzetten, het liefst met een overwinning.

Blessures
Bij FC Emmen zijn Mart Lieder, Jeff Hardeveld, Maikel Kieftenbeld, Metehan Güçlü en Rui Mendes nog altijd niet inzetbaar. Oussama Darfalou heeft een terugval gehad en trainde deze week extern, de hoop is dat hij volgende week weer aan kan sluiten bij de groep. Verder zijn Lorenzo Burnet en Ahmed El Messaoudi nog vraagtekens voor zondag. Mike Te Wierik is geschorst na zijn twee gele kaarten tegen FC Groningen.

Eagles buiten het eigen nest weinig succesvol
Een uitwedstrijd en Go Ahead Eagles is de laatste weken geen goede combinatie. De laatste vier uitwedstrijden van de Deventenaren gingen allemaal verloren; PSV (2-0), RKC (3-1), ADO Den Haag in de beker (1-0) en Sparta (2-1) waren allemaal te sterk. In eigen huis doet ‘Kowet’ het stukken beter en versloeg het in diezelfde periode N.E.C. (1-0) en FC Twente (2-0).

Go Ahead Eagles staat momenteel onder het bewind van hoofdtrainer René Hake uit Erica. Van 1994 tot 2005 was hij werkzaam bij de jeugdafdeling van onze club en van 2010 tot 2012 was hij hoofdtrainer bij ons eerste elftal. De oefenmeester besloot afgelopen week op kunstgras te trainen in Wesepe ter voorbereiding op het treffen op De Oude Meerdijk.

De Deventenaren kampen overigens met enkele blessures. Zo is het nog onduidelijk of vaste krachten Bas Kuipers, Enric Llansana, Oliver Edvardsen en Willum Willumsson inzetbaar zullen zijn.

“Het is een stugge ploeg, die goed in elkaar steekt. Ze spelen een spel dat we nog niet veel zijn tegengekomen in de Eredivisie. Voorin hebben ze goede spelers met veel dynamiek en loopvermogen, die leggen veel energie in de wedstrijd”, analyseert Goedkoop, die de trainer van Go Ahead Eagles nog goed kent. “Ik heb nog met René samengewoond. In de jaren negentig deelde ik twee jaar lang een flat met hem tijdens de sportopleiding op het CIOS in Heerenveen.”

Historie
Historisch gezien is Go Ahead Eagles een prettige tegenstander voor ons in thuiswedstrijden. Van de 24 eerdere edities van dit duel, verloren we er slechts twee. Dertien keer wonnen we, negen keer werd het gelijk. De wedstrijd van zondag zal de eerste editie in de Eredivisie worden. Klik hier voor meer historie tussen Go Ahead Eagles en FC Emmen ‘uut de aole deus’.

Overigens hebben we qua resultaat ook goede herinneringen aan een wedstrijd in het roze. Vorig seizoen sloten we de competitie thuis tegen ADO Den Haag af in een speciaal roze tenue om te vieren dat hoofdsponsor EasyToys verlengd had. Het eindigde in een overtuigende 3-0 zege, dankzij doelpunten van Lorenzo Burnet, Rui Mendes en Metehan Güçlü. Een resultaat waar we ook zondag natuurlijk voor zouden tekenen!

FC Emmen – Go Ahead Eagles
Zaterdag 26 februari, 14.30 uur
De Oude Meerdijk, Emmen
Scheidsrechter: Kamphuis
VAR: Hensgens


Luister hier live naar het radioverslag van RTV Drenthe: