Terug naar overzicht Terug

Uut de Aole Deus | FC Emmen – Go Ahead Eagles


Zondagmiddag om 14.30 uur komt Go Ahead Eagles voor de 25e keer op bezoek in Emmen voor een officieel duel. In de meeste gevallen trokken de Emmenaren aan het langste eind; tegenover dertien overwinningen staan negen gelijke spelen en slechts twee nederlagen. Alle ontmoetingen vonden plaats in de Eerste Divisie, zondag wordt dus de eerste keer dat beide ploegen elkaar in Emmen treffen voor een Eredivisie-duel.

Je zou kunnen zeggen dat het de 26e keer is dat Go Ahead Eagles in Emmen een officieel duel speelt; op 2 juli 2015 namen de Deventenaren het in de eerste voorronde van de Europa League op tegen het Hongaarse Ferencváros in ons stadion. De Eagles ontvingen het ticket voor de Europa League via het Fair Play-klassement en speelden in Drenthe met 1-1 gelijk. Een week later werd het in Budapest 4-1, waardoor het Europese avontuur ten einde kwam.

Ruim 35 jaar geleden voor het eerst
De eerste editie was op 7 november 1987 en onze huidige verzorger Jan Haak kan zich dat duel nog wel herinneren. De rechtsback stond die wedstrijd linksback vanwege een schorsing van Roel Smand en groeide uit tot de man van de wedstrijd, volgens trainer Theo Verlangen. Nadat Dick Koster halverwege de eerste helft voor de 1-0 zorgde, bepaalde Haak een kwartier voor tijd de eindstand op 2-0 met een wonderschoon afstandsschot die via de paal in het net belandde. Haak: “Ik dribbelde vooruit en trok naar binnen. Het was een meter of 25 van het doel en ik dacht: ‘weet je wat, ik haal maar eens uit’. En die bal vloog zo via de paal in de kruising, een wereldgoal. Bij iedere bal die ik daarna aanraakte, zeiden m’n teamgenoten: ‘Jan, schieten! Schieten!’ Haha, wat een wedstrijd.” Trainer Verlangen stuurde destijds de volgende ploeg het veld in: Henk Schokker; Wim Volkerink, Mathieu Huizenga, Ebel Bos, Jan Haak; Ernst Söllner, Grads Fühler, Cees Spaans; Ale Hindriks, Dick Koster, Gerben van der Weerd.

Laatste keer nog voor promotie
De laatste keer dat Go Ahead Eagles naar De Oude Meerdijk kwam, kenden we nog geen Eredivisie-voetbal in Drenthe. Op 22 september 2017 eindigde de wedstrijd tussen Emmen en Deventer in 0-0 – maar saai was het niet. De thuisploeg creëerde kans op kans, maar een treffer bleef uit en dus volgde het vijfde gelijkspel op rij. Van onze huidige selectie speelde alleen Keziah Veendorp destijds ook. Jeroen Veldmate stond ook gepland om aan de aftrap te verschijnen, maar hij raakte in de warming-up geblesseerd.

Spelers voor beide clubs
Veldmate is ook een van de 36 spelers die voor zowel FC Emmen als Go Ahead Eagles hebben gespeeld. Van 2018 tot 2021 droeg hij het rood-geel van ‘Kowet’ en in zijn laatste jaar promoveerde hij als aanvoerder naar de Eredivisie. Hij ging echter niet mee, want die zomer maakte hij de overstap naar onze club en dus promoveerde hij twee seizoenen op rij naar het hoogste niveau. Van onze huidige selectie hebben ook Maikel Kieftenbeld en Mickey van der Hart een verleden bij de tegenstander.

Bij afwezigheid van hoofdtrainer Dick Lukkien blikt assistent-trainer Casper Goedkoop vooruit op de ontmoeting met Go Ahead Eagles. Klik hier voor de voorbeschouwing!