Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing FC Emmen – SC Cambuur


Vrijdagavond om 20.00 uur komt SC Cambuur bij ons op De Oude Meerdijk op bezoek. Het verschil op de ranglijst is slechts zes punten en Cambuur heeft een wedstrijd meer gespeeld. Tijd om vooruit te blikken met hoofdtrainer Fred Grim.

Het leek er lang op dat de Emmenaren vorige week een eind zouden maken aan een reeks zonder overwinning, maar in de slotfase ging het toch nog mis. Een 1-2 voorsprong werd in de blessuretijd omgezet in een 3-2 achterstand. En daar is Grim goed ziek van geweest: “Zeker. We waren goed bezig met elkaar en hebben er veel energie in gestopt. We kwamen op voorsprong en waren meer dan negentig minuten op de goede weg. Dan is het heel pijnlijk dat je het in een paar minuten tijd zo weggeeft.”

Aanknopingspunten
Er waren dus zeker aanknopingspunten. Grim: “Je voetbalt je in de wedstrijd en maakt op een mooi moment, vlak voor rust, de 1-1. Dat is voor ons een stimulans en voor hun een klap in het gezicht. Na de 1-2 moet je de wedstrijd uitspelen; je afspraken nakomen en het resultaat over de streep trekken. Dat is helaas niet gelukt.”

Het is een scenario dat dit seizoen al vaker is voorgekomen. Sterker nog, in de eerste competitiewedstrijd van het seizoen, op bezoek bij SC Cambuur, voltrok zich een vergelijkbare situatie. Tot de 93e minuut stonden de Emmenaren met 1-2 voor, maar toen viel toch nog de gelijkmaker. “Om dit te doorbreken, moeten we een keer wél die overwinning over de streep trekken. Je kunt het urenlang bespreken en trainen, maar uiteindelijk moet je het gewoon een keer doen om eruit te komen.”

Dat het de laatste tijd niet mee zit blijkt ook uit de cijfers van Opta. Sinds begin december raakten we vaker de paal of de lat dan iedere andere ploeg in de Keuken Kampioen Divisie (acht keer). Als alle pogingen op het houtwerk voor én tegen erin zouden zijn gegaan in deze periode, hadden we zeven punten meer gehad. Maar: ‘as is verbraande turf’.

Selectie wordt fitter
Nog een lichtpuntje aan de wedstrijd tegen Roda JC is dat nieuwkomers Bradly van Hoeven en Faris Hammouti hun eerste officiële minuten voor de club hebben gemaakt. “Het is belangrijk voor de ploeg dat die nieuwe jongens wedstrijdfit worden, al wil je spelers pas in de basis opstellen als ze daadwerkelijk het grootste deel van de wedstrijd kunnen spelen. Ze brengen in ieder geval nieuwe energie. Bij Bradly zag je ook meteen dat hij balvast is en een goede voorzet heeft, hij gaf ook een goede assist op Ben Scholte.”

Cambuur
Vrijdag tegen SC Cambuur kunnen ze wellicht meer minuten maken, in de strijd om die felbegeerde drie punten die voor de Drentse formatie de ommekeer kunnen zijn. Tegenstander SC Cambuur presteert de laatste tijd wisselvallig en heeft slechts zes punten meer dan wij met een wedstrijd meer gespeeld.

Afgelopen maandag wonnen de Leeuwarders wat gelukkig met 1-2 bij NAC Breda. Grim: “Ik heb die hele wedstrijd gezien. Dankzij een aantal lange ballen en hoge voorzetten op Roberts Uldrikis kwam Cambuur op voorsprong, ondanks flinke druk van NAC. Cambuur maakt goed gebruik van hun kwaliteiten, met snelheid aan de buitenkanten en een kopsterke spits.”

Voor die overwinning in Breda ging de ploeg van Henk de Jong echter thuis onderuit tegen Jong FC Utrecht (2-4) en een week eerder werd het thuis tegen VVV-Venlo 3-3. Wel wist Cambuur zich ten koste van Vitesse te plaatsen voor de halve finale van de beker. Komende dinsdag speelt Cambuur daardoor de halve finale, thuis tegen NEC.

Historie
Dertig keer eerder was Cambuur te gast in Emmen. Vijftien keer bleven de punten in Emmen, vijf keer werd het gelijk en tien keer gingen de Leeuwarders met de volle buit huiswaarts. Klik hier voor meer historie over dit duel!

FC Emmen – SC Cambuur
Vrijdag 23 februari, 20.00 uur
De Oude Meerdijk, Emmen
Scheidsrechter: Oostrom

Luister hier live naar het radioverslag van RTV Drenthe: