Historie FC Emmen – SC Cambuur

Vrijdag is SC Cambuur voor de 31e keer te gast op De Oude Meerdijk. In de voorgaande dertig edities wonnen we vijftien keer, werd het vijf keer gelijk en moesten we tien keer onze meerdere erkennen in de bezoekers.

Het overgrote deel van onze thuiswedstrijden tegen Cambuur waren in het kader van de Eerste Divisie (26 keer). Slechts één keer vond dit affiche plaats in de Eredivisie, verder was dit twee keer een wedstrijd in de nacompetitie en één keer in het bekertoernooi.

Eerste keer
Op 14 december 1985 kwam Cambuur voor het eerst op bezoek in Emmen. Het werd een weinig enerverende wedstrijd die in 0-0 eindigde. Dat hadden Emmen-trainer Theo Verlangen (die het seizoen daarvoor bij Cambuur werd ontslagen) en Cambuur-trainer Simon Kistemaker zich heel anders voorgesteld. Laatstgenoemde gaf zelfs toe dat hij zich had verveeld tijdens de wedstrijd.

Ook de tweede en derde edities van deze wedstrijd eindigden in een puntendeling. Op 3 september 1986 hadden de Emmenaren voor rust al met 4-0 voor kunnen staan, maar mede door een goed keepende Oscar Zijlstra stond het bij rust nog 0-0. Na de pauze kwamen de bezoekers zowaar op voorsprong toen Bram Rontberg hoog raak schoot. Maar vanaf de aftrap zocht Emmen naar de gelijkmaker en zo stond het binnen een minuut alweer 1-1. Rudi Metz kopte raak na een voorzet vanaf rechts van Cees Spaans.

Zoals gezegd eindigde ook de derde editie in een gelijkspel. De doelpunten kwamen op 4 april 1988 van Gerrie Schaap (Emmen) en Mark Payne (Cambuur). Bij Cambuur keepte destijds onze huidige hoofdtrainer Fred Grim. In totaal speelde hij tussen 1987 en 1992 namens de Leeuwarders elf keer tegen onze club. Hij hield in totaal vijf keer de nul en kreeg elf tegentreffers om de oren.

Laatste keer
Voor de laatste thuiswedstrijd tegen Cambuur moeten we iets meer dan een jaar terug in het verleden, namelijk naar 15 januari 2023. Dit is tot dusver de enige onderlinge krachtmeting in de Eredivisie en de wedstrijd eindigde zoals die begon: in 0-0. De weersomstandigheden maakte het voetballen er niet makkelijker op en het lukte beide ploegen dan ook niet om het net te vinden. Wat van deze wedstrijd in ieder geval wel bleef hangen, was het mooie eerbetoon vanaf de tribunes aan de veel te jong overleden dochter van een groot Emmen-supporter. Behalve een oorverdovend applaus in de veertiende minuut, kwam er ook een stortvloed aan knuffels vanuit het uitvak. Ben Scholte, Michaël Heylen, Lucas Bernadou en Lorenzo Burnet (zij maakten allen destijds minuten) zullen het zich vast nog goed herinneren. Ook toen werd duidelijk dat sommige dingen belangrijker zijn dan voetbal.

Overigens zijn we ongeslagen in de laatste vijf ontmoetingen met SC Cambuur in alle competities (twee keer winst, drie keer gelijk). In deze periode (sinds maart 2017) zijn we alleen tegen MVV meer duels ongeslagen (zes keer, met vier overwinningen en twee gelijke spelen).