Terug naar overzicht Terug

Sparta lijkt een brug te ver voor FC Emmen


FC Emmen staat vrijdagavond voor de zwaarste opgave tot nu. Het moet uit naar Sparta Rotterdam dat met grote voorsprong de ranglijst aanvoert en zich al aan het opmaken is voor de eredivisie. En om de kracht van dit Sparta nog eens extra te benadrukken: de Rotterdammers zijn in eigen huis nog ongeslagen en hebben zelf geen gelijkspel toegestaan! Voor de gokkers lijkt het duel dus niet bijster interessant, de winnaar staat immers al bij voorbaat vast.


Maar zou er een elftal voor een verrassing kunnen zorgen, zou dat best FC Emmen kunnen zijn. Immers in het verleden heeft FC Emmen in Rotterdam al eerder voor spelbreker gespeeld. Van de acht in Rotterdam gespeelde ontmoetingen won FC Emmen er drie en het waren steeds aparte wedstrijden. Het begon al in 2004 toen Emmen met 4-3 won, na een heerlijke wedstrijd waarin het aanvankelijk volledig werd weggespeeld en met 2-0 achter stond en vervolgens de boel omdraaide naar een 2-4 voorsprong. In 2013 was FC Emmen spelbederver bij het feestje ter gelegenheid van het 125 jarig jubileum van Sparta en in 2014 won het o.a door een goal van Roland Bergkamp die inmiddels naar de Spartaanse kant is over gegaan. Ooit werd er ook een wedstrijd een uur voor begin wegens sneeuw en ijs afgelast en een andere keer na een kwartier wegens dikke mist afgebroken.

Dit seizoen speelt FC Emmen een, weliswaar onbewuste, rol in het succes van Sparta.  De Rotterdammers maakten een beroerde maand oktober door waarin ze drie van de vier wedstrijden verloren. Op 1 november moest de ploeg van trainer Alex Pastoor naar Emmen en doorbrak de slechte reeks met een 3-1 overwinning in de JENS Vesting. Vanaf dat duel verloor Sparta Rotterdam geen enkele wedstrijd meer en de ongeslagen reeks staat nu op zeventien waarvan de laatste zeven gewonnen. Vrijdag moet Sparta wel zonder de geschorste verdediger Denzel Dumfries aantreden, ook hij heeft iets met FC Emmen want hij maakte vorig seizoen in Emmen zijn debuut in het betaalde voetbal als invaller voor Johan Voskamp.

Meest opvallende speler bij Sparta is momenteel schutter Thomas Verhaar. De mede topscorer van de Jupiler League heeft al 22 keer gescoord en zou best eens de dertig kunnen halen. Vorig seizoen maakte hij met acht treffers nog niet zoveel indruk. Hij had toen Paul Gladon, Johan Voskamp en Denis Mahmudov voor zich die alle drie meer scoorden. Van dit trio is alleen Voskamp nog over maar hij speelt slechts sporadisch.

Scheidsrechter is Jeroen Manschot die tot dus ver acht duels in de eerste divisie heeft gefloten. Opvallend daarbij is dat hij 26 keer geel gaf maar geen enkele maal rood.