In beweging komen
Zowel Andrea als Metin zijn enthousiast over hun deelname. Binnen het project ligt de focus vooral op het in beweging krijgen van de jongeren. Het gaat dan om een volgende stap in hun loopbaan; betaald werk of een (vervolg)opleiding. Maar ze komen ook letterlijk in beweging. Twee keer in de week trainen ze bij FC Emmen. Daarnaast hebben ze één keer in de week een groepsbijeenkomst.
Meteen aangemeld
Andrea zag op Facebook een advertentie voorbijkomen van het Leerwerkloket. “Voetbal is mijn passie. Ik volgde meerdere opleidingen, maar maakte ze niet af, omdat ik niet zo goed wist wat ik wilde. Toen kwam dit project voorbij. Hierin begeleiden ze je met het werken aan je toekomst. Samen met het voetballen, was dit voor mij een schot in de roos. Ik heb me meteen aangemeld!”
Ook Metin zag het als een mooie kans om aan de slag te gaan met zijn toekomst. Met zijn jobcoach van Daat-Drenthe keken ze naar een vervolgstap. Scoren in Drenthe was een logische stap om te zetten. “Juist ook omdat ik al het hele seizoen de trainingen van FC Emmen volg”, vertelt Metin.
Expeditie Robinson
Aan het begin van het traject was er een pittige teambuildingsactiviteit. “Maar ook enorm leuk om te doen”, vertelt Andrea. “We waren bij Ermerstrand en daar stond een Expeditie Robinson-achtig parcours op ons te wachten. Daar moest je echt samenwerken. Zo zat je met wildvreemden te overleggen hoe je iets het beste kunt aanpakken.” Andrea vond het erg leerzaam. Metin vult aan: “Zeker leerzaam, maar ook traumatisch. Ik kreeg een bak met ijskoud water over me heen”, vertelt hij lachend.
Aan de slag
Iedere maandag komt de hele groep bij elkaar. Ze gaan met elkaar in gesprek en twee jobcoaches begeleiden hen. Vaak zijn er ook nog twee trainers bij. In het begin ging het om kennismaken, nu zijn ze vooral bezig met het bepalen van hun doelen. Daarbij kijken ze naar hun kwaliteiten, talenten en valkuilen. Maar ook wat je goed vindt aan jezelf en wat beter kan. Soms confronterend, maar vaak leuk en leerzaam. De goede begeleiding helpt enorm. “Als je een vraag hebt, staan ze altijd voor je klaar”, geeft Andrea aan.
En na de groepsbijeenkomst kan iedereen z’n energie kwijt tijdens een training op het veld. “Ook op het veld gaat de coaching verder. De oefeningen die we doen, hebben vaak allemaal raakvlakken met alles waar we mee bezig zijn, zoals het kunnen samenwerken”, zegt Metin.
Bedrijfsbezoek
Ferdi van Spall is een van de jobcoaches van dit project. Tijdens het gesprek met Andrea en Metin zat hij ook heel even aan tafel. Hij vertelde dat een bedrijfsbezoek ook onderdeel is van het project. Binnenkort gaan ze naar een bedrijf om kennis te maken met diverse vakgebieden. “Dit hoort er allemaal bij. Het is erop gericht om de jongeren steeds meer richting arbeidsmarkt of school te bewegen. Zo krijgen ze nog meer gevoel over wat er allemaal mogelijk is”, aldus Ferdi. Andrea en Metin wisten nog niet van het bedrijfsbezoek, maar ze werden er blij van!
Al veel geleerd
Door alle gesprekken en trainingen leren Andrea en Metin zichzelf steeds beter kennen. Metin moet vooral leren om zichzelf te accepteren zoals hij is. Hij heeft sociale angst en dit zorgt ervoor dat hij het in bepaalde situaties moeilijk heeft. “Daar moet ik een weg in zien te vinden zodat ik er beter mee kan omgaan. De wil is groot. Ik ben altijd gemotiveerd, maar die angst houdt me soms tegen”, aldus Metin.
Verder leert Metin dat hij meer geduld moet hebben in bepaalde situaties. Hij moet niet meteen z’n mening ergens over uitspreken. Soms is het beter om daarin wat meer geduld te hebben. Andrea herkent dat. Daarnaast leert ze om hulp te vragen: “Ik ben daar heel slecht in. Ik heb eigenlijk altijd alles alleen gedaan.” Ook het leren omgaan met niveauverschillen is iets wat ze heeft geleerd. In de groep zitten jongeren die nog nooit hadden gevoetbald. “In het begin vond ik het lastig om daarmee om te gaan. Maar dat gaat steeds beter. Je leert ze steeds beter kennen en durft ze daardoor ook wel wat te coachen”, zegt Andrea.
Doelen
Op de vraag wat Andrea hoopt te bereiken, zegt ze: “Ik wil graag aan het werk. Ik twijfel of ik nog een opleiding wil volgen. Ik hou van werken en leren. Maar een eerste stap naar werk is een goed begin. En van daaruit verder kijken wat haalbaar is.”
Metin wil ook heel graag aan het werk. School lijkt hem niet haalbaar. “Met het stellen van doelen, kun je ook aangeven waar je hulp bij nodig hebt. De keuze maken in wat ik wil gaan doen, vind ik erg moeilijk. Daar krijg ik nu hulp bij”, zegt Metin.
Werk
Andrea wil graag werken in de sport. Wat dit precies moet zijn, weet ze nog niet. “Buurtsportcoach bij de gemeente, dat lijkt me wel wat. Misschien kan ik wel bij de gemeente stagelopen om te kijken of dit écht iets voor me is.”
Metin worstelt nog met het maken van de keuze: “Als iets mij aanspreekt, dan kan ik daar misschien stagelopen om te kijken of het klikt. Dan zien we wel verder. Als er maar een klik is. Dat vind ik het belangrijkste.”
Aanrader
Andrea en Metin raden alle jongeren aan om mee te doen met zo’n project als die kans er weer komt. “Actief aan de slag gaan met je toekomst is veel beter dan maar op de bank afwachten wat er komen gaat”, zegt Metin. Andrea beaamt dit en vindt ook dat je niets opschiet met thuiszitten. Ze vult aan: “In dit project is alles enorm goed georganiseerd. We voelen ons echt serieus genomen. Er is goede begeleiding van jobcoaches en trainers. Je krijgt trainingskleding en het netwerk van FC Emmen is heel groot. Je bent gek als je niet meedoet!”
Aanpak jeugdwerkloosheid
Het coronavirus heeft een grote sociale impact op het leven van jongeren. Met een gerichte aanpak zet het kabinet in op het bestrijden van jeugdwerkloosheid. In de aanpak van jeugdwerkloosheid in de regio heeft de AMRD een coördinerende rol. Een van de acties die hierop gericht is, is het project ‘Scoren in Drenthe’, een samenwerking tussen FC Emmen Naoberschap, USG Restart en de AMRD.