Sander Fischer matchwinner in Helmond

FC Emmen kreeg te maken met een door schorsingen en blessures danig gehavend Helmond Sport. Zo waren de beste drie doelpuntenmakers niet van de partij. Op zich echter geen reden om de wedstrijd lichtzinnig aan te gaan. De elf spelers die Helmond Sport wel had te bieden was bovendien geen verzameling groentjes maar hadden ervaring genoeg om het FC Emmen danig lastig te maken. Dat gebeurde dan ook want na een flitsende start van FC Emmen was het na een kwartiertje een open wedstrijd met kansen over en weer. Trainer René Hake: ,,In de eerste helft had ik het gevoel dat er hier iets te halen viel. Maar dat spelbeeld zette zich niet door. We werden slordig en soms was sprake van stommiteiten. In de tweede helft werd het rommeliger hoewel ik wel van mening ben dat we verdiend hebben gewonnen.’’
Wat Helmond Sport momenteel overkomt, een goede reeks door schorsingen en blessures te zien afbreken, kan FC Emmen ook gebeuren. De selectie is niet al breed waardoor de weinig slimme rode kaart voor Jeffrey de Visscher en de vijfde gele prent voor Shkodran Metaj bijzonder slecht uitkomen met het oog op de knaller van aanstaande vrijdag tegen FC Zwolle. Voor De Visscher was het overigens de tweede keer dat hij in Helmond tegen rood opliep want het overkwam hem ook in het afgelopen seizoen. Verder viel Marijn Sterk na een helft spelen met kuitletsel uit terwijl Elson Almeida al niet van de partij kon zijn wegens lichamelijk ongemak.

Een hoofdrol was weggelegd voor Sander Fischer (Foto’s Gerrit Rijkens)

FC Emmen begon dus voorspoedig met een aantal flitsende aanvallen en kansjes voor Ruud ter Heide, beide malen na aangeven van Jeffrey de Visscher. Maar na dik een kwartier had Helmond Sport het antwoord op de aanvalslust van de Drenten gevonden door ze in de opbouw vroeg te storen. De eerste grote kans was zelfs voor Aart Verberne die na ruim twintig minuten het Emmer doel op een haar na miste. In de 32e minuut ontsnapte de thuisclub echter aan een achterstand toen Jeffrey de Visscher de onderkant van de lat raakte. Aanvallend was er vervolgens van FC Emmen tot aan de pauze weinig te zien. Aan de andere kant leidde een afspeelfout van Jorrit Kunst tot enige paniek en werd een inzet van Pepijn Veerman door Harm Zeinstra hoekschop verwerkt.
Na de thee begon FC Emmen, met Mike Koenders voor de geblesseerde Marijn Sterk, niet goed. Onnodig balverlies van Ruud ter Heide en Bart de Groot, die de bal op de eigen zestien verspeelde,  bracht de thuisclub in de wedstrijd. Na een uur spelen raakte verdediger Jop van der Linden zelfs de dwarslat. Dat ging evenwel via de vingers van doelman Zeinstra die daarvoor van de veel fluitende scheidsrechter Bax niet de credits kreeg. Hij kende in plaats van een hoekschop namelijk gewoon een doeltrap toe.

Jeffrey de Visscher in een negatieve hoofdrol.

Scheidsrechter Christiaan Bax leidt de discussie (Foto’s FC Emmen Media)

De beslissing viel in de 62e minuut toen Sander Fischer onstuitbaar naar voren trok en zijn schot lichtjes aangeraakt door verdediger Guus Joppen in het doel zag verdwijnen. De tweede maal in korte tijd dat Fischer voor de winnende treffer zorgde want eerder volbracht hij dat kunststukje al tegen MVV. In de slotfase werd het uiteraard nog spannend zeker na het rood voor Jeffrey de Visscher. Vier minuten extra tijd waren echter niet genoeg om FC Emmen de drie punten afhandig te maken.
Helmond Sport-FC Emmen 0-1. 62. Fischer 0-1. Scheidsrechter: Bax. Rode kaart: 83. De Visscher (FC Emmen). Gele kaart: Haastrup, Koubali (Helmond Sport), Kunst, Metaj, Poldervaart (FC Emmen). Toeschouwers: 2391.
Helmond Sport; Sengier; Van der Linden, Haastrup, Joppen, Verberne, Niklitsiotis, Justiana, Guijo-Velasco (78. Bahtiri), Veerman, Koubali, Bossman (81. Carlos David).
FC Emmen: Zeinstra; Kunst, Fischer, De Groot, Sterk (46. Koenders), Poldervaart (90. Mravec), Bemba, Metaj (74. Velda), De Visscher, Ter Heide, Wolters.