Van links naar rechts achter de tafel: Thiemo Meertens, Henk Eising, Jan van Erven (directielid sc Heerenveen) en Jan de Jonge.
De scouting wordt gemeenschappelijk uitgevoerd. FC Emmen krijgt de beschikking over zes SC Heerenveen talenten, die zich kunnen door ontwikkelen in de Jupiler League. De samenwerking leidt tot een kwalitatieve verbetering voor beide betaald voetbalorganisaties ten aanzien van de eerste selectie, scouting en de jeugdopleiding. De bovenbouw van de opleiding, de A- en B-junioren, gaat in Heerenveen trainen en spelen. Nieuw zijn de plannen om ook in de beloftencompetitie met één team uit te komen. Het beloftenteam gaat spelen op sportpark Skoatterwâld in Heerenveen, maar afgesproken is dat een aantal duels in het Univé stadion van FC Emmen wordt afgewerkt. Voor de bovenbouw wordt een nieuw shirt ontwikkeld. Naar een naam voor het nieuwe samenwerkingsverband wordt nog gezocht.
Om aan de eisen van de KNVB te voldoen, wordt het samenwerkingsverband in een aparte rechtspersoon ( BV) ondergebracht. De aansturing van de opleiding gebeurt vanuit Heerenveen. Jan de Jonge, hoofd opleiding sc Heerenveen, gaat leiding geven aan de nieuwe organisatie. ,,Jan is de ideale persoon. Hij heeft het voordeel dat hij beide clubs goed kent, omdat hij bij zowel sc Heerenveen als Emmen heeft gewerkt,’’ motiveert sc Heerenveen Yme Kuiper de keuze voor De Jonge. De opleiding in Emmen wordt op dezelfde leest geschoeid als die in Heerenveen. Wilco Hellinga wordt aangesteld als coördinator van de onderbouw en moet er voor zorgen dat de opleidingstrajecten in Friesland en Drenthe op elkaar afgestemd zijn. ,,Het kan natuurlijk niet zo zijn dat een speler en voor het eerste van sc Heerenveen en het eerste team van Emmen speelt,’’ legt Yme Kuiper uit. ,,Voor de start van de competitie worden spelers of voor sc Heerenveen of voor FC Emmen ingeschreven. Tijdens het transferwindow van de winterstop kun je eventueel veranderingen doorvoeren, maar een speler komt alleen uit voor de club waar hij voor ingeschreven staat.’’ Omdat in de toekomst beide hoofdmachten van de BVO’s een beroep op de talenten van het beloftenelftal kunnen doen, wordt de selectie van het tweede uitgebreid naar zestien spelers.
Technisch-manager Thiemo Meertens van FC Emmen legde uit dat deze stap past in het KNVB beleid dat de opleiding van talenten in veertien landelijke centra wil concentreren. Daarnaast is het voor de toekomst van FC Emmen van levensbelang. ,,We weten precies waar de goede spelers zijn en wie we willen halen. Maar omdat dat laatste te realiseren is altijd een lastig verhaal. Door samen te werken met sc Heerenveen gaat zo iemand nadenken en ziet ook bij ons betere toekomstmogelijkheden. Waarom we voor sc Heerenveen hebben gekozen heeft te maken met de grote uitstraling van de club. We hebben ook met FC Twente gesproken: een club waarvoor we veel respect hebben. Ze wilden dat we onze talenten inleveren en waren geïnteresseerd in het Duitse achterland. Maar als we het huren van beloften ter sprake brachten, gaven ze niet thuis. Ook FC Groningen is in beeld geweest. Ook zij wisten exact welke talenten ze graag naar Groningen wilden halen maar hebben niet zo’n ruime selectie dan sc Heerenveen. Bovendien wilden we exclusiviteit en FC Twente en FC Groningen werken al met andere clubs samen.’’
Jan de Jonge, hoofd opleidingen van sc Heerenveen en behept met een groot Emmen-verleden, ziet ook alleen maar voordelen voor beide clubs. ,,Ik weet dat er in deze regio gewoon veel talent zit en dat nog beter te ontwikkelen is in ons beider voordeel. Het pilotproject met het gezamenlijke beloftenteam is ook een goede zaak. De opleiding van spelers tussen de achttien en twintig stokt in Nederland. We moeten ze een opleiding gaan bieden waarin ze op het juiste moment de overstap kunnen maken.’’