Robbie Haemhouts goudhaantje voor FC Emmen

De wedstrijd verdiende op zich eigenlijk geen winnaar: daar waren de partijen het na afloop snel over eens. Het was een aaneenschakeling van misverstanden, de ballen werden bij voorkeur in de voeten van een tegenstander geschoven en echte doelkansen werden niet waargenomen. FC Zwolle trainer Jan Everse verwoordde het als volgt: ,,Er zijn van die vrijdagavonden waarop je bij je zelf denkt er zijn toch ook wel leukere vrijetijdsbestedingen te vinden. Dit was zo’n avond.’’
Vooraf werd er een beetje gespeculeerd over de instelling van de Zwollenaren die immers een paar dagen daarvoor in Leeuwarden de vierde periodetitel hadden veroverd. ,,De vraag was natuurlijk hoe ze daar mee om zouden gaan’’, zei gelegenheidscoach Alami Ahannach van FC Emmen. ,,Het is bekend dat het vaak vrij moeilijk is je in zo’n korte tijd opnieuw op te laden.’’ Dat was maar al te waar want FC Zwolle bakte er weinig van. Illustrerend was een vrije trap in de tweede helft die zo maar in de voeten van een Emmenaar werd geschoven. Zelfs de aftrap van de tweede helft moest worden over genomen. Dat FC Emmen daarvan profiteerde kan niet worden beweerd. Het speelde op het zelfde niveau dan de veertien plaatsen hoger geklasseerde Zwollenaren. Aan het aantal gele kaarten kan dikwijls de inzet worden afgemeten maar die bleef moeiteloos op nul staan. Er was gewoon niemand die ook eens lekker over de schreef ging.
 In de eerste helft waren er twee situaties die als kansen voor FC Emmen konden worden uitgelegd. Een schot van grote afstand van Niek Ripson eindigde via Reza Ghoochannejhad in een hoekschop. Kort daarop, het was al de 37e minuut, ging Robbie Haemhouts een duel aan met doelman Kerklaan maar meer dan een hoekschop leverde het niet op.
In de tweede helft was aanvankelijk van enige verbetering geen sprake. ,,We gingen inspiratieloos over het veld’’, meende de Zwolse coach Jan Everse. In de slotfase ging de wedstrijd toch nog een beetje leven. Bij FC Zwolle werden drie wissels ingebracht terwijl FC Emmen het bij eentje hield: Rogier Krohne kwam tien minuten voor tijd Geoffrey Verweij vervangen. Bij een 0-0 stand hoopte FC Emmen wellicht dan toch in ieder geval het ene puntje vast te houden maar het werden er uiteindelijk toch drie. In de eerste van drie minuten extra tijd werd Reza Ghoochannejhad op de rand van de zestien geblokkeerd. De plek des onheil was een ideale voor een linkspoot en die had FC Emmen in Robbie Haemhouts. De Belg haalde hard en doeltreffend uit: 1-0. ,,We hadden het geluk een keertje aan onze zijde’’,  verzuchtte Alami Ahannach. ,,Wat ons in het verleden vaak over kwam, in de slotfase een goal tegen krijgen, over kwam nu FC Zwolle.’’

FC Emmen-FC Zwolle 1-0. 90. Haemhouts 1-0. Scheidsrechter: Ketting. Toeschouwers: 3046.
FC Emmen: Villadsen: Bevaart, Quedraogo, Huisman de Jong, De Vries, Ripson, Stroeve, Haemhouts, Verweij (80. Krohne), Ghoochannejhad, Ten Voorde.
FC Zwolle; Kerklaan; Kuipers, Kapralik, Botteghin, Van der Wal, Keizer, Huymans (70. Plat), Reijnen, Bakker (65. Guarino), Bargas, Van Polen (62. De Graaf).

Robbie Haemhouts (8) wordt door doelman Kerklaan gepakt maar het leverde slechts een hoekschop op..

Reza Ghoochannejhad (rechts) was niet gelukkig met zijn acties (Foto’s Boudewijn Benting)