Terug naar overzicht Terug

Ruud ter Heide goud waard voor FC Emmen


Met twee winstpartijen op rij kan FC Emmen ruimer ademhalen maar een blik op de stand leert dat het nog lang niet in veilige haven is. De stand geeft door de vele afgelastingen een vertekend beeld, zo staat FC Oss weliswaar op het eerste gezicht hopeloos onderaan maar kan indien het twee achterstallige duels op 1 punt achterstand van FC Emmen komen. Aan de andere kant kan FC Emmen nummer zestien Telstar passeren omdat het met een punt achterstand twee duels minder heeft gespeeld. In de strijd om de periodekampioenschappen zijn de statistici volledig de weg kwijt. Zo geeft de Jupiler League website aan dat FC Emmen in de vierde periode leidt met zes uit twee terwijl het ANP het bij drie uit één houdt! De KNVB site Voetbal.nl doet het nog anders en geeft FC Emmen 4 punten uit 6 wedstrijden in de derde periode.
Trainer Harry Sinkgraven moest voor het duel tegen Fortuna Sittard een beetje improviseren. Sjors Paridaans had zich ziek afgemeld en in het rechterverdedigingsblok moest Michel Poldervaart op de voor hem vreemde positie optreden omdat Timothy Cathalina zich een week eerder uit de basis had gespeeld. Erik van der Ven kreeg door de absentie van Paridaans een controlerende rol en deed dat vooral in de eerste helft perfect. Hij was mede aanjager van een in de eerste helft bij vlagen erg goed spelend FC Emmen. De kansen kwamen dan ook in ruime mate. Xander Houtkoop, Erwin Buurmeijer en Sander Fischer waren dichtbij de openingstreffermaar met enig kunst- en vliegwerk hield Fortuna het doel schoon. Na ruim een kwartier schrok FC Emmen even van een draaibal van Anthony Di Lallo maar de bal miste het doel op een haar na. Vijf minuten later miste Demba Traore een prima kans door met een fraaie omhaal net naast te schieten. Het waren de enige mogelijkheden voor de thuisclub maar FC Emmen bepaalde toch in grote lijnen het gebeuren en werd daar in de 26e minuut voor beloond met de 0-1 via Ruud ter Heide. Nadat FC Emmen een crosspass van Di Lallo had onderschept werd de spits aangespeeld en hij maakte het werk uiterst koel af. Op slag van rust moest Fortuna doelman Wintjes al zijn talenten tonen bij een snoeiharde vrije trap van Michel Poldervaart.
Fortuna trainer Roger Reijners greep in en bracht na de thee Zarco Grabovac voor de teleurstellende Harrie Gommans in de spits. Hij moest meer ruzie in het strafschopgebied maken en hoewel hij over het geheel genomen door het Emmen centrale duo Fischer/Zimmerman goed werd bewaakt leken de Limburgers toch op weg naar de gelijkmaker. FC Emmen werd opeens op het middenveld overlopen en de thuisclub stond voortdurend op de Emmer speelhelft. Spits Demba Traore had daarvan in de 51e en 57e minuut kunnen profiteren na foutjes in de verdediging maar zag eerst zijn inzet via Harm Zeinstra tegen de paal belanden en de tweede keer mikte hij naast. FC Emmen ontsnapte in die fase en kreeg maar moeizaam weer grip op het duel. Patrick Lip, invaller voor de uit vorm zijnde Roy Stroeve, had de wedstrijd definitief kunnen beslissen toen hij acht minuten voor het einde de doelman omspeelde maar te ver naar de zijkant werd gedreven waardoor zijn schot kon worden weggewerkt.
Fortuna bleef echter werken aan een beter resultaat. In de laatste minuten dwong het zelfs drie hoekschoppen af maar de Emmer verdediging hield stand. De verlossing kwam in de tweede minuut van de vier minuten durende extra speeltijd. De net ingevallen Timothy Cathalina maakte de weg vrij en Ruud ter Heide werkte de kans weer op zijn inmiddels vertrouwde manier perfect af.


Fortuna Sittard-FC Emmen 0-2. 26. Ter Heide 0-1, 90. Ter Heide 0-2. Scheidsrechter: Gözübüyük. Gele kaart: Stroeve (FC Emmen). Toeschouwers: 2615.
Fortuna Sittard: Wintjes: Kotbani, Geenen (40. Verdonck), De Boer, Nys, De Lallo, Simone, Rychlik, Traore (67. Garlisi), Gommans (46. Grabovac), Linssen.
FC Emmen: Zeinstra: Poldervaart, Fischer, Zimmerman, De Vries, Van der Ven, Stroeve (67. Lip), Buurmeijer, Denissen 80. German), Ter Heide, Houtkoop (90. Cathalina).