Terug naar overzicht Terug

Fortuna-FC Emmen: kraker in onderste regionen


De stand onderaan de ranglijst is als volgt: 17. Fortuna Sittard 24-21, 18. FC Emmen 23-19, 10. FC Oss 22-15. Dit maakt het belang van de wedstrijd duidelijk: wint FC Emmen passeert het Fortuna, winnen de Limburgers zijn ze voorlopig voor FC Emmen buiten bereik. Fortuna Sittard heeft tijdens de winterstop ook geprobeerd de selectie te versterken en wat de namen betreft is het daarin zeker geslaagd. Zo werden spits Harrie Gommans en middenvelder Edwin Linssen van Roda JC gehuurd. Gommans kwam bij Roda JC niet aan spelen toe maar Linssen stond de eerste acht competitiewedstrijden in de basis. Verder werd Yoann de Boer, de Fransman met de degelijke Nederlandse achternaam, van FC Den Bosch overgenomen. In de nieuwe formatie werd op 5 februari j.l in Sittard Excelsior met 2-1 verslagen. Dat Fortuna thuis moeilijk te kloppen is, hebben ook MVV en FC Den Bosch ervaren: beide ploegen moesten daar het onderspit delven. 
Met het aantrekken van Harrie Gommans wordt gehoopt de productiviteit wat op de schroeven want met 21 gescoorde goals staat Fortuna wat dat betreft helemaal onderaan. Daar staat tegenover dat de verdediging van FC Emmen op één na de meest gepasseerde is, alleen FC Eindhoven heeft meer doelpunten tegen. Fortuna heeft uiteraard ook te lijden onder de vele afgelastingen, zo was de wedstrijd tegen Excelsior de laatste. FC Emmen slaagde er eerder in het seizoen niet in Fortuna te verslaan. Op 13 november werd het in het Univé stadion slechts 0-0 met dank aan doelman Harm Zeinstra die een door Demba Traore genomen strafschop stopte.
Trainer Harry Sinkgraven heeft op zich weinig reden om zijn basisopstelling te veranderen. Wel moet hij het nog zonder de geschorsten Leonardo en Rahim Ouedraogo doen. Op de lijst van geblesseerden staan verder de namen van Niek Ripson (arm) en Arjen Bergsma (onwillige buikspier). Statistisch gezien hoeft FC Emmen weinig te vrezen want het heeft in Sittard nog nimmer een competitieduel verloren. FC Emmen won daar zes keer en drie keer pakte het een punt. Resultaten uit het verleden bieden echter zoals bekend geen garantie voor de toekomst. De laatste twee duels in Sittard waren wel gedenkwaardig. Vorig seizoen won FC Emmen in de extra tijd met 2-1 dankzij een van richting veranderd schot van Tim Matavz. In het seizoen 07-08 werd er in de extra tijd zelfs drie keer gescoord. FC Emmen leek met 2-1 te gaan winnen maar Danny Schreurs, tegenwoordig FC Zwolle, maakte alsnog gelijk. Seconden later zette Bas Dost de Emmenaren weer op winst maar terwijl de Emmenaren met hun gedachten al onder de douche stonden sloeg Schreurs voor de tweede keer toe waardoor het duel in 3-3 eindigde.