Terug naar overzicht Terug

Roda JC 44 jaar geleden voor het laatst in Zuidoosthoek


Voor de eerste maal in de geschiedenis staan in de competitie aanstaande vrijdag FC Emmen en Roda JC tegenover elkaar. Mogelijk gemaakt door de degradatie van de Limburgers die niet van plan zijn er een jaarlijkse ontmoeting van te maken door zo spoedig mogelijk te promoveren. Het heeft daartoe de goede weg ingeslagen omdat het momenteel een gelijk aantal punten bezit als lijstaanvoerder NEC Nijmegen doch het doelsaldo van Roda JC is iets minder gunstig.

Het is overigens niet de eerste keer dat beide teams elkaar in een officiële wedstrijd bestrijden. In het seizoen 1990/91 stuitte Emmen voor de beker op Roda JC en moest daarvoor op vrijdag 14 december 1990 naar Zuid-Limburg afreizen. Het werd een kansloze 4-0 nederlaag voor de destijds door Ben Hendriks getrainde equipe. In de basisopstelling had verdediger Jan Haak moeten wijken voor nieuweling Robert Maaskant maar dat bleek geen succes.


Robert Maaskant (rechts) in duel met Michel Broeders in het bekerduel Roda JC-Emmen.

Het zal komende vrijdag ook niet voor het eerst zijn dat Roda JC een competitiewedstrijd in de gemeente Emmen speelt. In de oertijd van het betaalde voetbal in Nederland kwam het in de seizoenen 1960/61 en 1961/62 tot vier wedstrijden tussen Zwartemeer en Roda Sport.  Roda Sport was een voorloper van Roda JC en fuseerde in 1962 met Rapid JC en de nieuwe club ging Roda JC heten. Zwartemeer verloor drie van de vier duels tegen Roda Sport en een maal werd gelijk gespeeld. In de seizoenen 1967/68 tot en met 1970/71 zat het inmiddels in SC Drente omgedoopte Zwartemeer samen met Roda JC in de tweede divisie. De Limburgers hadden meestal de overhand hoewel SC Drente op 30 maart 1970 verraste door op Kaalheide met 3-2 te winnen via goals van Tonny Roosken (2) en Bennie Kracht.

De laatste wedstrijd op Drentse bodem speelde Roda JC op 22 november 1970 toen het in Klazienaveen 0-0 werd. De return op 2 mei 1971 eindigde in 3-0 voor Roda JC waarbij de allerlaatste goal werd gescoord door de Duitser Jupp Martinelli die in de jaren zestig een ster bij Alemannia Aachen was.

Jupp Martinelli (links) passeert 44 jaar geleden SC Drente doelman Hennie Boxem vanaf elf meter voor de 3-0.