Terug naar overzicht Terug

RKC Waalwijk geduchte tegenstander voor FC Emmen


Emmen trainer Rene Hake kijkt natuurlijk met veel vertrouwen uit naar de volgende confrontatie met de ploeg die inmiddels naar de tweede plaats op de ranglijst is gestegen achter FC Zwolle. ,,Wij zullen toch moeten proberen om de minder goede serie te doorbreken en weer punten pakken. Natuurlijk is RKC Waalwijk daar misschien niet direct een tegenstander voor, maar wij hebben al laten zien dat wij vooral tegen hogergeplaatste ploegen ook een goed resultaat kunnen behalen. Heel belangrijk is dat we moeten zorgen dat we compact spelen waarbij de linies niet al te ver uit elkaar komen te liggen. Ik denk dan even aan afgelopen maandag, waarin wij dat wel deden tegen Cambuur en die wisten daar uiteindelijk goed van te profiteren. Wij zullen vrijdag het lef moeten hebben om te voetballen en initiatief durven te nemen, want wij gaan in ieder geval niet naar Waalwijk om alleen maar te verdedigen, maar proberen een zo goed mogelijk resultaat te behalen en als het kan winnen”.
RKC is toch ook een ploeg die graag zelf het initiatief wil nemen met voorin spelers als oud-Emmen spits Donny de Groot en Derk Boerrigter. Spelers met een meerwaarde in de Jupiler Leaque, vervolgt Rene Hake. ,,RKC Waalwijk is een goed team met eredivisie ervaring en die staan niet voor niets tweede op de ranglijst. Mocht FC Zwolle nog steekjes laten vallen is er nog van alles mogelijk.
Wij hebben het thuis goed gedaan en verdiend gewonnen. Daarmee hebben wij aangegeven met het niveau van de Waalwijkers absoluut mee te kunnen. Wij zullen dat ook in Waalwijk moeten kunnen opbrengen. Dat is belangrijk om een reeks van minder goede wedstrijden die wij hebben gehad te doorbreken. Daarvoor hebben wij wel een teamprestatie nodig waarbij iedereen gedisciplineerd zijn taken uitvoert voor het elftal. Dan moeten wij goed voor de dag kunnen komen”.


RKC Waalwijk ontstond in 1940 door een fusie tussen de amateurclubs HEC, WVB en Hercules en groeide uit tot een voetbalbegrip in Nederland. De Rooms Katholieke Combinatie heeft sindsdien als thuisbasis de Olympiaweg in Waalwijk. Tegenwoordig staat daar een modern voetbalstadion, dat voor zowel spelers, supporters als medewerkers van alle gemakken is voorzien. Voordat RKC Waalwijk in 1984 toetrad tot het betaalde voetbal en er behoefte was aan een stadion zoals het huidige, was het eerste elftal van de club actief in het amateurvoetbal. Tot twee keer toe werd door de Waalwijkse voetbalploeg de landstitel bij de amateurs behaald. Streekderby’s tegen ploegen als DESK, TOP en RBC waren steevast goed voor duizenden supporters. Twee keer werd de landstitel voor amateurs binnengehaald en een nieuwe uitdaging was een rol in het betaalde voetbal te spelen, zodat er naar nieuwe doelen gestreefd kon worden. In de Eerste Divisie gooide de ploeg van RKC Waalwijk direct hoge ogen. Hoewel het debuutseizoen en de jaargangen die volgden prima verliepen, ging het pas écht goed in het seizoen 1987/1988. Mede dankzij de inbreng van clubiconen zoals Ad van de Wiel, Cees Schapendonk en Marcel Brands promoveerden de Waalwijkers naar de Eredivisie. Negentien jaar lang bleef de Rooms Katholieke Combinatie vervolgens actief op het hoogste niveau van Nederland. Tegenwoordig is het eerste elftal van RKC Waalwijk actief in de Jupiler League.