Terug naar overzicht Terug

PETER VAN DER VLAG OP NAAR DE 500


In het seizoen 1997/98 kwam Peter van der Vlag bij Veendam nog niet aan bod. Trainer Henk Bodewes had in Richard Vennema zijn eerste doelman, halverwege werd Sierd Kooistra nog van Cambuur gehaald. In het volgende seizoen maakte Peter van der Vlag zijn debuut in de hoofdmacht. Dat was op 27 oktober 1998 in de bekerwedstrijd tegen Roda JC. Veendam verloor in sudden death zoals toen gebruikelijk was na een gelijkspel in de reguliere speeltijd met 2-1. Het markeerde tevens de laatste wedstrijd onder Henk Bodewes die een paar dagen later werd ontslagen.
 


Peter van der Vlag bij zijn vorige clubs met van boven naar beneden in de tenue’s van Veendam, SC Cambuur en Go Ahead Eagles.

Marcel van Buuren, ook bekend als de schoonzoon van Henk Nienhuis, werd interim-trainer en liet Peter van der Vlag op 7 november 1998 in de competitie debuteren in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag en Veendam won met 1-0. Het was de start van een imponerende reeks wedstrijden die nu inmiddels op 499 competitieduels staat. Van Buuren werd overigens korte tijd later opgevolgd door Azing Griever. Vrijdag staat de 500e op het programma, het feestje moet echter wel ver buiten Emmen worden gevierd want de uitwedstrijd tegen MVV staat op het schema.
 

Het aantal officiële wedstrijden van Peter van der Vlag. Naast de 499 competitieduels heeft hij ook nog 39 beker- en 10 nacompetitiewedstrijden op zijn naam staan. In de 499 competitiewedstrijden werd hij in totaal 788 maal gepasseerd.

Peter van der Vlag heeft betrekkelijke weinig blessures gekend in zijn lange loopbaan wat blijkt uit de cijfers. Zo keepte hij in elf seizoenen meer dan dertig competitiewedstrijden per seizoen. In het seizoen 2001/02 raakte hij in november/december bij BV Veendam wel geblesseerd. Hij ontbrak zes wedstrijden en werd vervangen door Aldo Swager. Opmerkelijk genoeg verloor BV Veendam al die zes duels zonder Peter van der Vlag! In 2006/07  raakte hij in dienst van SC Cambuur een keertje geblesseerd in de thuiswedstrijd tegen FC Emmen.

Trainers heeft Peter van der Vlag ook genoeg gekend. Naast de eerder genoemden Bodewes en Griever waren dat ondermeer Raymond Libregts, Dick de Boer, Jan Schulting, Roger Schouwenaar, Jurrie Koolhof, Stanley Menzo, Jimmy Calderwood en uiteraard Joop Gall. Laatstgenoemde zou zijn laatste kunnen zijn, hoewel het woord stoppen nog niet uit de mond van Peter van der Vlag is gekomen. En waarom ook!

 
 

Peter van der Vlag: de aanvoerder van FC Emmen.