FC Emmen laat zich in Deurne niet verrassen

Vorig seizoen duurde het bekertoernooi voor FC Emmen twee ronden waarin het twee maal zonder zelf te scoren de verlenging haalde en tot het nemen van strafschoppen werd veroordeeld. De tweede keer, in Rijnsburg, liep dat verkeerd af. Dat moest FC Emmen deze keer niet meer overkomen luidde de algemene mening. Dat laatste kan altijd nog maar de eerste horde werd nu zonder in problemen te komen genomen. Toch liep niet alles naar wens want de score bleef tegen de hoofdklasser SV Deurne aan de magere kant ondanks een veelheid aan kansen. Tot vijf minuten voor tijd stond het nog maar 0-1 maar toen verloste supersub Wout Weghorst zijn ploeg van een eventueel probleem door de 0-2 binnen te tikken.

Van links naar rechts zien Tim Siekman, Frank Olijve en Alexander Bannink hoe de bal net naast gaat.

Sander Rozema (6) wordt bedankt voor de 0-1.

Joop Gall zat dus niet helemaal rustig op zijn stoel. ,,Je weet immers maar nooit, een verdwaalde bal of een slippertje in de verdediging kon bij die 0-1 stand zo maar een verlenging opleveren. SV Deurne heeft echter geen kans gehad maar wij waren slordig. De combinaties en voorzetten waren dikwijls goed verzorgd maar dat gold niet voor de afwerking. Ik had graag wat vroeger ruimer op voorsprong gekomen, dan hadden we het ons wat gemakkelijker kunnen maken met het oog op komende vrijdag. Dan moeten we immers uit naar MVV Maastricht.”

SV Deurne ging optimistisch van start en speelde de eerste vijf minuten dapper op de helft van FC Emmen maar toen veranderde het spelbeeld in het voordeel van de Emmenaren. Zo had Alexander Bannink in de zesde minuut al een prima kans op de 0-1 maar schoot over. Vooral vanaf de zijkanten met de bijna ongrijpbare vleugelspitsen Quenten Martinus en Leandro Resida bleef FC Emmen de druk hoog houden en Resida raakte na een kwartier de paal. Er kwamen meer mogelijkheden waaronder via een harde knal van Roland Bergkamp na een half uur spelen die door doelman Van Crooy tot hoekschop werd verwerkt. Hoe dominant FC Emmen was bewees ook de hoekschoppen verhouding van 12 tegen 1 in het voordeel van de Emmenaren. Uiteindelijk was het middenvelder Sander Rozema die vanaf een meter of 25 de trekker overhaalde en met een ziedend schot de stand op 0-1 bracht.

De bal lijkt naar de hand van een SV Deurne verdediger te gaan, Alexander Bannink lijkt echter gevaarlijk spel te spelen.

Spitsuur voor de goal van SV Deurne doelman Delano van Crooy (Foto’s: Bennie Wolbers)

Het enige gevaar voor FC Emmen waren de standaardsituaties. Er werd nogal eens op de eigen  helft een vrije trap weggegeven die vervolgens in het strafschopgebied werd geplaatst. De verdediging bleef uiteindelijk gemakkelijk overeind maar dat had best een keertje verkeerd kunnen aflopen. Zo in de laatste minuut van de eerste helft toen Elson Almeida onnodig op de rand van de zestien een vrije schop veroorzaakte. De vrije trap werd echter over gemikt. Na de pauze was het spel van minder niveau. In de 63e minuut kon nog het eerste schot op het doel van Peter van der Vlag worden genoteerd en twee minuten later moest SV Deurne met tien man verder. Een overtreding op Resida kwam Harm van der Steen op rood te staan. Vervolgens gebruikte Joop Gall in de slotfase al zijn wisselmogelijkheden. Daaronder de gebruikelijke vervanging van Roland Bergkamp door Wout Weghorst. Laatstgenoemde verloste FC Emmen van een mogelijke nachtmerrie door een voorzet van Alexander Bannink in te tikken: 0-2. Leandro Resida had nog de 0-3 kunnen maken maar schoot kort voor tijd te slap in.

SV Deurne-FC Emmen 0-2. 32. Rozema 0-1, 85. Weghorst 0-2. Scheidsrechter: Berben. Rode kaart: 65. Vos (SV Deurne). Gele kaart: Van der Steen (SV Deurne), Resida (FC Emmen). Toeschouwers: 600.
SV Deurne: Van Crooy; Versleeuwen, Verbeek, Van de Besselaar, Burhenne, Lijsten, Kuipers (72. Hattu), Van den Broek, Vos, Grens, Van der Steen.
FC Emmen: Van der Vlag; Almeida, Luis Pedro, Siekman, Metaj, Olijve (76. Dantuma), Rozema (87. Almubaraki), Bannink, Resida, Bergkamp (76. Weghorst), Martinus.