Terug naar overzicht Terug

Persoonlijke fouten leiden dramatisch verlies in


Na negentig minuten voetbal stond er in het bijna volgepakte Cambuur stadion – wat een heerlijke ambiance – een verbijsterende 6-2 stand op het scorebord. Was Cambuur nu zo goed of was FC Emmen zo slecht luidde vervolgens de vraag. Beide was eigenlijk waar, de Friezen straften de vaak kinderlijke fouten van FC Emmen zonder mededogen af terwijl de Drentse formatie zoveel fouten maakte dat de goede indruk van de laatste weken opeens was verdwenen.
FC Emmen begon met redelijk veel tijd op de helft van Cambuur door te brengen maar dat was geen verstandige zet. Omdat de linies mee naar voren schoven was de verdediging kwetsbaar wat al snel werd bewezen door de grove afspeelfout van Marcel Pannekoek in de zevende minuut. Hij speelde de bal in de breedte in de voeten van een tegenstander en de weg naar het doel van Thomas Villadsen was plotsklaps helemaal zonder obstakels. Sandor van der Heide was in dit geval de profiteur. Kort daarop kreeg FC Emmen nog wel een kansje via Jesse Schotman maar zijn schot miste kracht en overtuiging wat bij meerdere Emmenaren op deze avond het geval was. Toen vervolgens Niek Ripson in de fout ging werd Nassir Maachi vrije doorgang verleend waardoor het na veertien minuten spelen al 2-0 stond. ,,Bij die 1-0 denk je dan wat een knullig balverlies maar goed, dat kan een keer gebeuren. Maar dan krijg je kort daarna op ongeveer dezelfde manier de 2-0 om de oren”, constateerde een hevig teleurgestelde trainer Gerry Hamstra. 
Na de 2-0 volgde wel een periode waarin FC Emmen zich enigszins van de dreun leek te herstellen. Roy Stroeve kreeg kort voor de goal een goede mogelijkheid maar viel achterover, een knal van Tim Matavz eindigde op de vuisten van doelman Peter van der Vlag en Geoffrey Verweij kreeg een prima schotkans maar produceerde een ongelooflijke slappe bal. Daar tussen had Verweij overigens nog even voor paniek gezorgd met een verkeerde terugkopbal waaruit echter geen bloed vloeide. Hamstra verving nog voor rust Marcel Pannekoek door Morten Friis maar de Deen stond amper in het veld toen Cambuur op 3-0 kwam. Maachi kapte vanaf de linkervleugel naar binnen en passeerde Thomas Villadsen voor de derde maal met een schot dat houdbaar leek.
Gerry Hamstra liet in de rust Jesse Schotman, vorige week nog de held maar nu de schlemiel, in de kleedkamer achter en verving hem door Kevin Görtz die spelmaker Sandor van der Heide voor de voeten moest lopen terwijl Joos Valgaeren een linie opschoof. En FC Emmen kwam zo waar dichterbij toen Tim Matavz met fraaie voetbewegingen een drietal verdedigers liet staan en ook Van der Vlag passeerde: 3-1. Een stand die nog enig perspectief bood maar zes minuten later was dat gevoel al weer voorbij toen Danny Guijt de vierde goal van Cambuur liet aantekenen. Het was intussen een wedstrijd met tal van kansen waardoor een korfbaluitslag tot de serieuze mogelijkheden behoorde. Die leek er dan ook te komen toen Ruud ter Heide in de 77e minuut koppend de 5-1 maakte. Bij FC Emmen was inmiddels Geoffrey Verweij gewisseld voor Rogier Krohne die komende vrijdag zonder twijfel de wegens interland verplichtingen afwezige Matavz dient te vervangen. Matavz kon nog van dicht bij de 5-2 intikken maar seconden later was Cambuur weer aan zet met een treffer van de amper in het veld staande Mark de Vries.
Duidelijk was dat de wedstrijd was gelopen. Scheidsrechter Van Egmond, die eerder een kwartet Emmenaren van gele prenten had voorzien, toonde clementie ten opzichte van de gasten door Joos Valgaeren en Morten Friis (hands in het strafschopgebied) geen gele kaarten te geven.
,,We zijn vanavond door de mand gevallen”, luidde de conclusie van Gerry Hamstra. ,,We waren technisch slordig, tactisch onder de maat en ook mentaal zat het niet goed. Het is onacceptabel wat hier vanavond is gebeurd.”
Cambuur Leeuwarden-FC Emmen 6-2. 7. Van der Heide, 14. Maachi 2-0, 38. Maachi 3-0, 56. Matavz 3-1, 62. Guijt 4-1, 77. Ter Heide 5-1, 84. Matavz 5-2, 84. De Vries 6-2. Scheidsrechter: Van Egmond. Gele kaart: Bevaart, Van der Kruis, Krohne, Zijm (FC Emmen). Toeschouwers: 7063.
Cambuur Leeuwarden: Van der Vlag; Michael Jansen, Brack, Beekmans, Rudy Jansen (82. Van der Ree), Wegh, Van der Heide, Guijt, Maachi, Ter Heide (80. De Vries), Mboua (68. El Khalifi).
FC Emmen: Villadsen; Bevaart, Van der Kruis, Zijm, Schotman (46. Görtz), Ripson, Verweij (64. Krohne), Stroeve, Pannekoek (35. Friis), Matavz.


Sieme Zijm in duel met Marc Mboua.

Tim Matavz probeert het met een kopbal

Roy Stroeve haalt uit.

Tim Matavz op weg naar zijn eerste doelpunt (Foto’s FC Emmen Media)