Terug naar overzicht Terug

Cambuur – FC Emmen topper van de dag


Cambuur Leeuwarden verwende de supporters in de afgelopen drie seizoenen bepaald niet. De Friezen werden achtereenvolgens slechts 17e, 12e en 15e. Maar dit seizoen wordt naar verwachting eindelijk het topjaar waarop het Friese publiek zit te wachten. De selectie is drastisch versterkt met spelers van boven gemiddeld Jupiler League niveau die volgens directeur Alex Pama van Cambuur niet wegens het grote geld naar de Friese hoofdstad zijn gekomen maar ‘om het goede verhaal.” Hoe het ook zij, het publiek in Leeuwarden honoreerde het streven van Cambuur naar de top met een opkomst van dik zevenduizend toeschouwers in de eerste thuiswedstrijd en ondanks het verlies van afgelopen vrijdag in Zwolle worden er morgenavond ook zo’n zes- à zevenduizend belangstellenden verwacht. Afgelopen vrijdag werd de ploeg naar Zwolle zelfs vergezeld door tien bussen met supporters!
Statistisch gezien hoeft FC Emmen niet te wanhopen want de laatste nederlaag in Leeuwarden dateert van 12 september 2003. Van de laatste zeven uitwedstrijden verloor FC Emmen er slechts eentje, won vijf maal en speelde een keer gelijk. Maar het huidige Cambuur is natuurlijk niet meer het worstelende Cambuur van de afgelopen jaren. ,,Ik sla de ploeg hoog aan”, zegt FC Emmen trainer Gerry Hamstra dan ook. ,,Ze moeten ook wel bij de eerste drie eindigen. Het is voor beide ploegen tevens een meetpunt van waar je sta je op dit moment.”
De opstelling van FC Emmen zal vermoedelijk weinig afwijken van de gebruikelijke, wel is Robin  Demeijer weer helemaal fit waardoor Hamstra wat ruimer in de mogelijkheden zit. Dat laatste zit Cambuur ook want inmiddels heeft ook de 32-jarige veel bereisde spits Mark de Vries een contract getekend. Of hij vrijdagavond al van de partij kan zijn is momenteel nog niet bekend want er dient nog overschrijving van de Schotse voetbalbond te komen. Verder zal de van FC Den Bosch aangetrokken middenvelder Paul Beekmans zijn debuut maken na de eerste drie wedstrijden geschorst te zijn geweest.
Volgens de Leeuwarder Courant brengt trainer Jurrie Koolhof twee wijzigingen in zijn team aan.
Dennis van der Ree en Rachid El Khalifi moeten vrijdagavond plaatsmaken voor Paul Beekmans – terug van een schorsing – en Marc Mboua. Opmerkelijk is dat Beekmans, van origine middenvelder, in de laatste linie het centrale duo gaat vormen met Koen Brack. Aanvoerder Rudy Jansen verhuist naar de positie van rechtsback. Marc Mboua heeft Richid El Khalifi uit de basis verdreven. ,,Het valt moeilijk uit te leggen richting Dennis, want ik ben over hem eigenlijk best wel tevreden”, zegt Koolhof. ,,En hetzelfde geldt voor Rachid. Maar wij denken met Paul wat meer voetbal in de ploeg te krijgen en in de coaching is hij ook een stapje verder. Over El Khalifi ben ik ook niet ontevreden, maar soms is het een kwestie van keuzes maken. We willen tegen Emmen graag offensief spelen en weten tegelijk dat we tegen een counterploeg moeten voetballen. Daar moeten we beducht voor zijn.” Als de Schotse bond hem tijdig vrij geeft begint Cambuurs nieuwste aanwinst Mark de Vries op de bank.
Opstelling Cambuur: doel: Van der Vlag; achter: R. Jansen, Brack, Beekmans, M. Jansen; midden: Guijt, Wegh, Van der Heide; voor: Maachi, Ter Heide, Mboua.


De kans dat FC Emmen zich voor de sluiting van de eerste transferperiode nog versterkt is intussen erg klein geworden. ,,We hebben de laatste paar weken enige spelers op proef gehad maar er was niemand bij die meerwaarde voor de ploeg had. Voor de breedte gaan we geen spelers halen”, zegt Gerry Hamstra. ,,Op dit moment hebben we zeventien fitte spelers, dat is niet aan de ruime kant maar we verwachten toch op korte termijn weer over Robbie Haemhouts en Guus de Vries te kunnen beschikken.”