Nipte nederlaag FC Emmen bij sterker Cambuur

Door de niet helemaal onverwachte nederlaag tegen SC Cambuur is FC Emmen weer afgedaald naar de laatste plaats in het betaalde voetbal. Dat hoeft maar tijdelijk te zijn want komende vrijdag komt FC Eindhoven op bezoek en dat is een opponent waar tegen wel punten worden verwacht. In Leeuwarden viel dus weinig te halen hoewel FC Emmen zich wel met hart en ziel heeft geweerd. Uiteindelijk stond er na negentig minuten voetbal de kleinst mogelijke nederlaag op het scorebord en dat is zeker met de 6-2 afgang van een een jaar eerder nog in gedachte een eervol resultaat.
FC Emmen trainer Harry Sinkgraven, oud-speler van SC Cambuur, had begrijpelijk voor een countertactiek gekozen met Xander Houtkoop als speerpunt. De vervanger van de zieke Milos Malenovic werkte zich een slag in de rondte maar kreeg weinig kansen tegen de Friese defensie die overigens aanmerkelijk minder zekerheid uitstraalt dan de aanvalslinie. Voorin liep de lepe spits Mark de Vries die bijna ongrijpbaar voor de Emmer verdedigers was met Kevin Diaz, die Jeffrey de Visscher uit de basis had verdrongen, en Nassir Maachi op de flanken. Dit trio zorgde met soms frivool voetbal voor veel onrust maar had in doelman Harm Zeinstra een tegenstander van formaat. De in Leeuwarden geboren keeper, die tevens in de jeugd van SC Cambuur heeft gespeeld, was de uitblinker bij de Emmenaren.

Tim Siekman in duel met Kevin Diaz (19).

Danny Guijt schermt de bal af zodat Arjen Bergsma er niet bij kan.

FC Emmen ging wel flitsend van start en dwong na dertig seconden al een hoekschop af. De uiteindelijke hoekschoppenverhouding zou zelfs 5-4 in het voordeel van FC Emmen zijn wat bewijst dat het niet helemaal een eenzijdig duel was. Roy Stroeve kreeg in de vijfde minuut bijna een kans na een prima aanval maar daarna nam de thuisclub het heft in handen. Mark de Vries had pech toen hij in goede positie de bal op de hak kreeg en schoot kort daarop rakelings over. Zeinstra hield vervolgens Maachi van een doelpunt af en deed dat ook bij een inzet van De Vries. Halverwege de eerste helft brak FC Emmen even uit maar een actie van Xander Houtkoop leverde slechts een hoekschop af. De zwakke plek in de Friese ploeg is de achterste lijn waar toch redelijk veel mis ging terwijl ook de middenlinie nogal eens wat foutjes maakte. Daardoor kreeg Roy Stroeve na een half uur spelen een kans maar stuitte op doelman David Meul. Kort voor rust leek SC Cambuur toch nog de helft met een voorsprong af te sluiten maar Michel Poldervaart schoot Harm Zeinstra te hulp en bracht op de doellijn redding.

Harm Zeinstra kon zijn kwaliteiten volop bewijzen.

Mark de Vries (rechts) was een plaag voor de Emmer verdediging.

Na de thee wilde SC Cambuur snel de beslissing afdwingen en kreeg al na drie minuten een grote kans toen Maachi voor Arjen Bergsma kroop maar hoog over mikte. In de 52e minuut kreeg FC Emmen echter een serieuze kans om de score te openen. Xander Houtkoop werd perfect de diepte ingestuurd maar schoot te gehaast voorlangs. Net toen de Friese storm leek te zijn geluwd viel de goal echter aan de andere kant. Sandor van der Heide brak door maar zag zijn schot in eerste instantie door Zeinstra gekeerd. In de rebound schoot de middenvelder echter wel raak: 1-0. In het restant van de wedstrijd probeerde FC Emmen er nog een puntje uit te slepen maar grote doelrijpe kansen bleven uit. Hans Denissen kreeg voor het eerst mogelijkheden om zijn vrije trap techniek te demonstreren maar weet onderhand dat niet elk schot een eendvogel is. In de slotfase mocht ook nog de Hongaar Tamas German zijn vierde invalbeurt van het seizoen maken en kreeg na een voorzet van Houtkoop bijna een kans maar die werd door David Meul te niet gedaan. Daardoor bleef het bij 1-0 en kreeg Cambuur wat het verdiende terwijl FC Emmen zich beslist niet hoefde te schamen.

Cambuur goalie David Meul is Tamas German te snel af (Foto’s FC Emmen Media).

SC Cambuur-FC Emmen 1-0. 61. Van der Heide 1-0. Scheidsrechter: Liesveld. Gele kaart: Hese (SC Cambuur), Görtz (FC Emmen). Toeschouwers: 9014.
SC Cambuur: Meul; Van der Ree, Van Boxel, Hese (86. Fischer), Wau, Guijt, Van der Heide, Beekmans, Diaz (75. De Visscher), De Vries, Maachi.
FC Emmen: Zeinstra; Bergsma, Görtz, Paridaans, Siekman, Ripson, Stroeve, Poldervaart (80. German), Denissen, Houtkoop, Beda.