Voorbeschouwing MVV Maastricht – FC Emmen

Vrijdagavond reist FC Emmen af naar Maastricht voor de laatste wedstrijd van het jaar. FC Emmen boekte de grootste overwinning van dit seizoen thuis tegen MVV Maastricht; 7-1. De Emmenaren willen het kalenderjaar goed afsluiten, na de domper van afgelopen dinsdag in het bekertoernooi.

De blik weer vooruit
FC Emmen verloor dinsdagavond op De Oude Meerdijk tegen Excelsior Maassluis met 0-1. Trainer Dick Lukkien was uiteraard teleurgesteld over het behaalde resultaat: “Dat is gewoon niet goed. Het is niet goed te praten en dat doen we ook zeker niet. We zijn kritisch op onszelf, maar de volgende dag moet de blik wel weer vooruit.”

In de competitie staan de Emmenaren op een prima derde plek. De laatste competitiewedstrijd tegen FC Dordrecht werd met 2-1 gewonnen en in de afgelopen negen competitiewedstrijden verloor de ploeg slechts één keer. Een steeds belangrijkere rol is hierin weggelegd voor Jasin Assehnoun. De Fin was direct betrokken bij de vijf competitiegoals die FC Emmen in de laatste vier speelronden maakte. Hij scoorde zelf drie keer en bereidde twee doelpunten voor.

Goed nieuws is dat Lorenzo Burnet ‘gewoon’ fit genoeg lijkt om er vrijdagavond bij te zijn. De linksachter viel geblesseerd uit in de bekerwedstrijd tegen de Maassluizenaren. Ook Jeroen Veldmate is in staat om te spelen tegen MVV. Helaas kan de Drentse formatie geen beroep doen op Teun Bijleveld, Peet Bijen, Lentini Caciano en Keziah Veendorp.

Tegenstander
MVV Maastricht staat momenteel twaalfde in de competitie. De Maastrichtenaren wonnen zeven keer, speelden tweemaal gelijk en verloren tien wedstrijden. MVV kwam in negentien van de laatste twintig thuiswedstrijden in de competitie tot scoren, een mooie opdracht voor de Drentse verdedigers om deze reeks te beëindigen.

In de thuiswedstrijd wist FC Emmen dus met maar liefst 7-1 te winnen. Sindsdien is er veel veranderd bij de roodhemden, zo oordeelt de oefenmeester: “Ze zijn gegroeid in wat ze doen, ze spelen dichter bij elkaar en helpen elkaar beter. Daardoor worden de ruimtes ook kleiner.”

Verder vallen er nog een aantal punten Lukkien op: “Ze zitten in een stijgende lijn en de trainer heeft een duidelijk plan. De ploeg is wat wisselvallig, dit zie je ook in de prestatiecurve.”

Opvallend is het feit dat MVV dit seizoen nog maar vier doelpuntenmakers kende. Orhan Džepar, Mart Remans, Sven Blummel en Mitchy Ntelo zorgen voor de gehele doelpuntenproductie; zij scoorden gezamenlijk 22 keer.

Historie
FC Emmen reist vrijdag voor de 24e keer af naar Maastricht voor een onderling duel. 22 keer vond de wedstrijd plaats op het tweede niveau en één keer was het een nacompetitiewedstrijd. De Emmenaren wonnen tot dusver acht keer, het werd zevenmaal gelijk en de Maastrichtenaren wonnen ook acht keer. De verhoudingen liggen dus gelijk.

De laatste ontmoeting in Maastricht eindigde in een 0-1 overwinning. Op 2 april 2018 scoorde Cas Peters na 26 minuten voetballen. Onze huidige aanvoerder Jeroen Veldmate deed toen mee namens de Emmenaren. Oud-doelman Michael Verrips stond overigens die wedstrijd in het doel bij MVV.

De meeste spectaculaire wedstrijd vond plaats op 21 november 2003. Na 56 minuten stond het 0-3 en de overwinning leek binnen te zijn voor de Drenten. Maar niks was minder waar, want twintig minuten later stond er 3-3 op het scorebord. Tien minuten voor tijd besliste René Wessels dan toch de wedstrijd in Drents voordeel: 3-4.