Terug naar overzicht Terug

Het verhaal van Kim Arends


Kim Arends startte in januari 2014 als manager horeca & evenementen bij FC Emmen. Na de promotie in 2018 ging zij zich als operationeel manager naast de horeca en evenementen ook meer richten op de organisatie van wedstrijden en de facilitaire dienstverlening. Na acht dynamische jaren zwaait ze af. 

“Wim Beekman benaderde mij in 2013, toen hij net als directeur was gestart bij FC Emmen”, zo begint Kim. “Het plan dat er lag was helder. Daarin was onder andere verankerd dat de club de horeca in eigen beheer zou nemen. Hierdoor zouden er meer evenementen in het stadion plaatsvinden en door meer netwerkbijeenkomsten voor sponsoren te organiseren zou de businessclub van FC Emmen groeien.” 

Het plan werkte. Kim kon bijdragen aan groei en vooruitgang, maar ook aan samenwerking en verbinding. De hele club was bezig met een professionalisering van de organisatie om uiteindelijk te promoveren naar de eredivisie. Kim: “Van het plan ging ambitie en lef uit en dat sprak mij erg aan, dus ben ik ingestapt.”

Activiteiten 
Bijdragen aan het opzetten van de talrijke evenementen en activiteiten voor wat nu de maatschappelijke stichting is van FC Emmen, was ook onderdeel van haar werk. Een betaald voetbalclub biedt vanwege haar uitstraling een groot podium voor maatschappelijke projecten. Ook op dat gebied heeft FC Emmen, met zijn eigen maatschappelijke stichting FC Emmen Naoberschap, de laatste jaren veel stappen gemaakt. Zo is er aandacht geweest voor onder andere Stichting ALS Nederland, de KWF SamenLoop voor Hoop en Het Vergeten Kind.  

“Maar ook de wat meer luchtige evenementen die we voor de businessclub-leden organiseerden op de wedstrijddagen, zoals het Oktoberfest, de Foute Bingo en de Ladies Night, waren een groot succes”, analyseert Kim. “Op vrijdagavond naar FC Emmen werd al snel een vast terugkomend agendapunt.” 

Verbouwing en groei 
De groei van sponsoren in de businessclub en de vele externe evenementen vroegen om een aanpassing van de businessruimtes. Niet alleen werd de businessruimte op de tweede etage verbouwd, later werd ook de eerste etage omgebouwd naar multifunctionele en sfeervolle ruimtes. Die konden op zowel wedstrijddagen als bij grote evenementen een goed onderkomen bieden en kwamen tegemoet aan de wensen van de gasten. Ook werden er op creatieve wijze nog even drie extra skyboxen toegevoegd. 

‘Het vullen van vierkante meters was weleens een probleem. Al snel bleek dat er nu te weinig vierkante meters waren’ 

In de zomer van 2017 was de verbouwing klaar. Het bleek allemaal net op tijd; de businessruimtes waren klaar toen in 2018 de promotie naar de eredivisie een feit was. Na een daverend feest werd het stadion tijdens de korte, heftige zomer klaargestoomd voor het eerste thuisduel op het hoogste niveau. 

Kim: “Voor die tijd was het vullen van de vierkante meters weleens een probleem. Maar nu bleek al snel dat er te weinig vierkante meters waren. We hadden iedere wedstrijd volle tribunes en dus ook volle – maar heel gezellige – businessruimtes. Iedere wedstrijd een feestje, ook als er op het veld werd verloren. Of misschien wel júíst als er werd verloren. Aan het horecateam de edele taak om de pijn van een verloren wedstrijd te verzachten.” 

Gastvrijheid laten terugkomen op iedere afdeling van de organisatie is ook altijd een speerpunt geweest. “Het lukt misschien niet om de grootste of de beste voetbalclub te zijn, maar zeker wel een van de meest gezellige en gastvrije.” 

Teamprestatie 
“Waar FC Emmen nu staat, wordt vaak gezien als een prestatie van onze voorzitter, onze hoofdtrainer of bepaalde spelers. Maar waar we nu staan heeft de club ook met name te danken aan al die vrijwilligers en medewerkers die hun steentje hebben bijgedragen in de afgelopen jaren”, vertelt Kim. “Zij zijn de club en dragen het DNA uit dat ons zo typeert.” 

Ze zal alle mensen dan ook gaan missen: “Maar ik wil mezelf blijven ontwikkelen en nieuwe uitdagingen aangaan. En als ik later groot ben en ik loop langs het stadion, deze of het nieuwe, dan kan ik met trots zeggen: ‘Kijk, daar heeft oma gewerkt’.” 

Tot slot heeft Kim nog één wens: “Ik hoop echt dat de supporters en sponsoren heel snel weer naar het stadion mogen en FC Emmen weer terugkeert in de eredivisie. Want dat is echt waar iedereen het voor doet: #SamenTerug!”